Langkau ke kandungan utama
Selesaikan untuk m
Tick mark Image

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

-t^{2}-2t+1=0
Gantikan t dengan m^{2}.
t=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{\left(-2\right)^{2}-4\left(-1\right)\times 1}}{-2}
Semua persamaan bentuk ax^{2}+bx+c=0 boleh diselesaikan dengan menggunakan formula kuadratik: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Gantikan -1 untuk a, -2 untuk b dan 1 untuk c dalam formula kuadratik.
t=\frac{2±2\sqrt{2}}{-2}
Lakukan pengiraan.
t=-\sqrt{2}-1 t=\sqrt{2}-1
Selesaikan persamaan t=\frac{2±2\sqrt{2}}{-2} apabila ± adalah tambah dan apabila ± adalah tolak.
m=\sqrt{\sqrt{2}-1} m=-\sqrt{\sqrt{2}-1}
Oleh kerana m=t^{2}, penyelesaian diperolehi dengan menilai m=±\sqrt{t} untuk t positif.