Selesaikan untuk x
x = \frac{5}{2} = 2\frac{1}{2} = 2.5
Graf
Kongsi
Disalin ke papan klip
1\left(4x^{2}-20x+25\right)-0\times 9\left(x+4\right)^{2}=0
Gunakan teorem binomial \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} untuk mengembangkan \left(2x-5\right)^{2}.
4x^{2}-20x+25-0\times 9\left(x+4\right)^{2}=0
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab 1 dengan 4x^{2}-20x+25.
4x^{2}-20x+25-0\left(x+4\right)^{2}=0
Darabkan 0 dan 9 untuk mendapatkan 0.
4x^{2}-20x+25-0\left(x^{2}+8x+16\right)=0
Gunakan teorem binomial \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} untuk mengembangkan \left(x+4\right)^{2}.
4x^{2}-20x+25-0=0
Apa-apa sahaja yang didarabkan dengan sifar menjadikannya sifar.
4x^{2}-20x+25=0
Susun semula sebutan.
a+b=-20 ab=4\times 25=100
Untuk menyelesaikan persamaan, faktorkan sebelah kiri mengikut perkumpulan. Pertama sekali, sebelah kiri perlu ditulis semula sebagai 4x^{2}+ax+bx+25. Untuk mencari a dan b, sediakan sistem untuk diselesaikan.
-1,-100 -2,-50 -4,-25 -5,-20 -10,-10
Oleh kerana ab adalah positif, a dan b mempunyai tanda yang sama. Oleh kerana a+b adalah negatif, a dan b kedua-duanya negatif. Senaraikan semua pasangan integer yang memberikan hasil 100.
-1-100=-101 -2-50=-52 -4-25=-29 -5-20=-25 -10-10=-20
Kira jumlah untuk setiap pasangan.
a=-10 b=-10
Penyelesaian ialah pasangan yang memberikan jumlah -20.
\left(4x^{2}-10x\right)+\left(-10x+25\right)
Tulis semula 4x^{2}-20x+25 sebagai \left(4x^{2}-10x\right)+\left(-10x+25\right).
2x\left(2x-5\right)-5\left(2x-5\right)
Faktorkan 2x dalam kumpulan pertama dan -5 dalam kumpulan kedua.
\left(2x-5\right)\left(2x-5\right)
Faktorkan sebutan lazim 2x-5 dengan menggunakan sifat kalis agihan.
\left(2x-5\right)^{2}
Tuliskan semula sebagai kuasa dua binomial.
x=\frac{5}{2}
Untuk mencari penyelesaian persamaan, selesaikan 2x-5=0.
1\left(4x^{2}-20x+25\right)-0\times 9\left(x+4\right)^{2}=0
Gunakan teorem binomial \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} untuk mengembangkan \left(2x-5\right)^{2}.
4x^{2}-20x+25-0\times 9\left(x+4\right)^{2}=0
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab 1 dengan 4x^{2}-20x+25.
4x^{2}-20x+25-0\left(x+4\right)^{2}=0
Darabkan 0 dan 9 untuk mendapatkan 0.
4x^{2}-20x+25-0\left(x^{2}+8x+16\right)=0
Gunakan teorem binomial \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} untuk mengembangkan \left(x+4\right)^{2}.
4x^{2}-20x+25-0=0
Apa-apa sahaja yang didarabkan dengan sifar menjadikannya sifar.
4x^{2}-20x+25=0
Susun semula sebutan.
x=\frac{-\left(-20\right)±\sqrt{\left(-20\right)^{2}-4\times 4\times 25}}{2\times 4}
Persamaan ini dalam bentuk piawai: ax^{2}+bx+c=0. Gantikan 4 dengan a, -20 dengan b dan 25 dengan c dalam formula kuadratik, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-20\right)±\sqrt{400-4\times 4\times 25}}{2\times 4}
Kuasa dua -20.
x=\frac{-\left(-20\right)±\sqrt{400-16\times 25}}{2\times 4}
Darabkan -4 kali 4.
x=\frac{-\left(-20\right)±\sqrt{400-400}}{2\times 4}
Darabkan -16 kali 25.
x=\frac{-\left(-20\right)±\sqrt{0}}{2\times 4}
Tambahkan 400 pada -400.
x=-\frac{-20}{2\times 4}
Ambil punca kuasa dua 0.
x=\frac{20}{2\times 4}
Nombor bertentangan -20 ialah 20.
x=\frac{20}{8}
Darabkan 2 kali 4.
x=\frac{5}{2}
Kurangkan pecahan \frac{20}{8} kepada sebutan terendah dengan mengeluarkan dan membatalkan 4.
1\left(4x^{2}-20x+25\right)-0\times 9\left(x+4\right)^{2}=0
Gunakan teorem binomial \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} untuk mengembangkan \left(2x-5\right)^{2}.
4x^{2}-20x+25-0\times 9\left(x+4\right)^{2}=0
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab 1 dengan 4x^{2}-20x+25.
4x^{2}-20x+25-0\left(x+4\right)^{2}=0
Darabkan 0 dan 9 untuk mendapatkan 0.
4x^{2}-20x+25-0\left(x^{2}+8x+16\right)=0
Gunakan teorem binomial \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} untuk mengembangkan \left(x+4\right)^{2}.
4x^{2}-20x+25-0=0
Apa-apa sahaja yang didarabkan dengan sifar menjadikannya sifar.
4x^{2}-20x+25=0+0
Tambahkan 0 pada kedua-dua belah.
4x^{2}-20x+25=0
Tambahkan 0 dan 0 untuk dapatkan 0.
4x^{2}-20x=-25
Tolak 25 daripada kedua-dua belah. Apa-apa sahaja yang ditolak daripada sifar menjadikannya negatif.
\frac{4x^{2}-20x}{4}=-\frac{25}{4}
Bahagikan kedua-dua belah dengan 4.
x^{2}+\left(-\frac{20}{4}\right)x=-\frac{25}{4}
Membahagi dengan 4 membuat asal pendaraban dengan 4.
x^{2}-5x=-\frac{25}{4}
Bahagikan -20 dengan 4.
x^{2}-5x+\left(-\frac{5}{2}\right)^{2}=-\frac{25}{4}+\left(-\frac{5}{2}\right)^{2}
Bahagikan -5 iaitu pekali bagi sebutan x dengan 2 untuk mendapatkan -\frac{5}{2}. Kemudian tambahkan kuasa dua -\frac{5}{2} pada kedua-dua belah persamaan. Langkah ini menjadikan sebelah kiri persamaan kuasa dua sempurna.
x^{2}-5x+\frac{25}{4}=\frac{-25+25}{4}
Kuasa duakan -\frac{5}{2} dengan kuasa duakan kedua-dua pengangka dan penyebut pecahan.
x^{2}-5x+\frac{25}{4}=0
Tambahkan -\frac{25}{4} pada \frac{25}{4} dengan mencari satu penyebut sepunya dan menambah pengangka. Kemudian kurangkan pecahan kepada sebutan terendah yang mungkin.
\left(x-\frac{5}{2}\right)^{2}=0
Faktor x^{2}-5x+\frac{25}{4}. Umumnya, apabila x^{2}+bx+c adalah kuasa dua sempurna, ia sentiasa boleh difaktorkan sebagai \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{5}{2}\right)^{2}}=\sqrt{0}
Ambil punca kuasa dua kedua-dua belah persamaan.
x-\frac{5}{2}=0 x-\frac{5}{2}=0
Permudahkan.
x=\frac{5}{2} x=\frac{5}{2}
Tambahkan \frac{5}{2} pada kedua-dua belah persamaan.
x=\frac{5}{2}
Persamaan kini diselesaikan. Penyelesaian adalah sama.
Contoh
Persamaan kuadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Persamaan linear
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matriks
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Persamaan serentak
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Pembezaan
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Pengamiran
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Had
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}