Langkau ke kandungan utama
Selesaikan untuk a (complex solution)
Tick mark Image
Selesaikan untuk a
Tick mark Image
Selesaikan untuk b
Tick mark Image
Graf

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

-ax=b+c
Susun semula sebutan.
\left(-x\right)a=b+c
Persamaan tersebut adalah dalam bentuk piawai.
\frac{\left(-x\right)a}{-x}=\frac{b+c}{-x}
Bahagikan kedua-dua belah dengan -x.
a=\frac{b+c}{-x}
Membahagi dengan -x membuat asal pendaraban dengan -x.
a=-\frac{b+c}{x}
Bahagikan b+c dengan -x.
-ax=b+c
Susun semula sebutan.
\left(-x\right)a=b+c
Persamaan tersebut adalah dalam bentuk piawai.
\frac{\left(-x\right)a}{-x}=\frac{b+c}{-x}
Bahagikan kedua-dua belah dengan -x.
a=\frac{b+c}{-x}
Membahagi dengan -x membuat asal pendaraban dengan -x.
a=-\frac{b+c}{x}
Bahagikan b+c dengan -x.
b+c=\left(-a\right)x
Tukar bahagian supaya semua sebutan pemboleh ubah berada di sebelah kiri.
b=\left(-a\right)x-c
Tolak c daripada kedua-dua belah.
b=-ax-c
Susun semula sebutan.