Langkau ke kandungan utama
Selesaikan untuk y
Tick mark Image
Graf

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

-4y^{2}-12y=0
Tolak 12y daripada kedua-dua belah.
y\left(-4y-12\right)=0
Faktorkan y.
y=0 y=-3
Untuk mencari penyelesaian persamaan, selesaikan y=0 dan -4y-12=0.
-4y^{2}-12y=0
Tolak 12y daripada kedua-dua belah.
y=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{\left(-12\right)^{2}}}{2\left(-4\right)}
Persamaan ini dalam bentuk piawai: ax^{2}+bx+c=0. Gantikan -4 dengan a, -12 dengan b dan 0 dengan c dalam formula kuadratik, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
y=\frac{-\left(-12\right)±12}{2\left(-4\right)}
Ambil punca kuasa dua \left(-12\right)^{2}.
y=\frac{12±12}{2\left(-4\right)}
Nombor bertentangan -12 ialah 12.
y=\frac{12±12}{-8}
Darabkan 2 kali -4.
y=\frac{24}{-8}
Sekarang selesaikan persamaan y=\frac{12±12}{-8} apabila ± ialah plus. Tambahkan 12 pada 12.
y=-3
Bahagikan 24 dengan -8.
y=\frac{0}{-8}
Sekarang selesaikan persamaan y=\frac{12±12}{-8} apabila ± ialah minus. Tolak 12 daripada 12.
y=0
Bahagikan 0 dengan -8.
y=-3 y=0
Persamaan kini diselesaikan.
-4y^{2}-12y=0
Tolak 12y daripada kedua-dua belah.
\frac{-4y^{2}-12y}{-4}=\frac{0}{-4}
Bahagikan kedua-dua belah dengan -4.
y^{2}+\left(-\frac{12}{-4}\right)y=\frac{0}{-4}
Membahagi dengan -4 membuat asal pendaraban dengan -4.
y^{2}+3y=\frac{0}{-4}
Bahagikan -12 dengan -4.
y^{2}+3y=0
Bahagikan 0 dengan -4.
y^{2}+3y+\left(\frac{3}{2}\right)^{2}=\left(\frac{3}{2}\right)^{2}
Bahagikan 3 iaitu pekali bagi sebutan x dengan 2 untuk mendapatkan \frac{3}{2}. Kemudian tambahkan kuasa dua \frac{3}{2} pada kedua-dua belah persamaan. Langkah ini menjadikan sebelah kiri persamaan kuasa dua sempurna.
y^{2}+3y+\frac{9}{4}=\frac{9}{4}
Kuasa duakan \frac{3}{2} dengan kuasa duakan kedua-dua pengangka dan penyebut pecahan.
\left(y+\frac{3}{2}\right)^{2}=\frac{9}{4}
Faktor y^{2}+3y+\frac{9}{4}. Umumnya, apabila x^{2}+bx+c adalah kuasa dua sempurna, ia sentiasa boleh difaktorkan sebagai \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(y+\frac{3}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{9}{4}}
Ambil punca kuasa dua kedua-dua belah persamaan.
y+\frac{3}{2}=\frac{3}{2} y+\frac{3}{2}=-\frac{3}{2}
Permudahkan.
y=0 y=-3
Tolak \frac{3}{2} daripada kedua-dua belah persamaan.