Langkau ke kandungan utama
Selesaikan untuk x
Tick mark Image
Graf

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

2x^{2}+3x-9-6x=\left(x-4\right)\left(2x+4\right)+12
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab x+3 dengan 2x-3 dan gabungkan sebutan yang serupa.
2x^{2}-3x-9=\left(x-4\right)\left(2x+4\right)+12
Gabungkan 3x dan -6x untuk mendapatkan -3x.
2x^{2}-3x-9=2x^{2}-4x-16+12
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab x-4 dengan 2x+4 dan gabungkan sebutan yang serupa.
2x^{2}-3x-9=2x^{2}-4x-4
Tambahkan -16 dan 12 untuk dapatkan -4.
2x^{2}-3x-9-2x^{2}=-4x-4
Tolak 2x^{2} daripada kedua-dua belah.
-3x-9=-4x-4
Gabungkan 2x^{2} dan -2x^{2} untuk mendapatkan 0.
-3x-9+4x=-4
Tambahkan 4x pada kedua-dua belah.
x-9=-4
Gabungkan -3x dan 4x untuk mendapatkan x.
x=-4+9
Tambahkan 9 pada kedua-dua belah.
x=5
Tambahkan -4 dan 9 untuk dapatkan 5.