Selesaikan untuk x
x=-16
x=7
Graf
Kongsi
Disalin ke papan klip
\left(x+1\right)\left(x+4\right)-\frac{1}{2}\left(x+1\right)x=60
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab \frac{1}{2} dengan 2x+2.
x^{2}+5x+4-\frac{1}{2}\left(x+1\right)x=60
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab x+1 dengan x+4 dan gabungkan sebutan yang serupa.
x^{2}+5x+4-\frac{1}{2}\left(x+1\right)x-60=0
Tolak 60 daripada kedua-dua belah.
x^{2}+5x+4+\left(-\frac{1}{2}x-\frac{1}{2}\right)x-60=0
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab -\frac{1}{2} dengan x+1.
x^{2}+5x+4-\frac{1}{2}x^{2}-\frac{1}{2}x-60=0
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab -\frac{1}{2}x-\frac{1}{2} dengan x.
\frac{1}{2}x^{2}+5x+4-\frac{1}{2}x-60=0
Gabungkan x^{2} dan -\frac{1}{2}x^{2} untuk mendapatkan \frac{1}{2}x^{2}.
\frac{1}{2}x^{2}+\frac{9}{2}x+4-60=0
Gabungkan 5x dan -\frac{1}{2}x untuk mendapatkan \frac{9}{2}x.
\frac{1}{2}x^{2}+\frac{9}{2}x-56=0
Tolak 60 daripada 4 untuk mendapatkan -56.
x=\frac{-\frac{9}{2}±\sqrt{\left(\frac{9}{2}\right)^{2}-4\times \frac{1}{2}\left(-56\right)}}{2\times \frac{1}{2}}
Persamaan ini dalam bentuk piawai: ax^{2}+bx+c=0. Gantikan \frac{1}{2} dengan a, \frac{9}{2} dengan b dan -56 dengan c dalam formula kuadratik, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\frac{9}{2}±\sqrt{\frac{81}{4}-4\times \frac{1}{2}\left(-56\right)}}{2\times \frac{1}{2}}
Kuasa duakan \frac{9}{2} dengan kuasa duakan kedua-dua pengangka dan penyebut pecahan.
x=\frac{-\frac{9}{2}±\sqrt{\frac{81}{4}-2\left(-56\right)}}{2\times \frac{1}{2}}
Darabkan -4 kali \frac{1}{2}.
x=\frac{-\frac{9}{2}±\sqrt{\frac{81}{4}+112}}{2\times \frac{1}{2}}
Darabkan -2 kali -56.
x=\frac{-\frac{9}{2}±\sqrt{\frac{529}{4}}}{2\times \frac{1}{2}}
Tambahkan \frac{81}{4} pada 112.
x=\frac{-\frac{9}{2}±\frac{23}{2}}{2\times \frac{1}{2}}
Ambil punca kuasa dua \frac{529}{4}.
x=\frac{-\frac{9}{2}±\frac{23}{2}}{1}
Darabkan 2 kali \frac{1}{2}.
x=\frac{7}{1}
Sekarang selesaikan persamaan x=\frac{-\frac{9}{2}±\frac{23}{2}}{1} apabila ± ialah plus. Tambahkan -\frac{9}{2} pada \frac{23}{2} dengan mencari satu penyebut sepunya dan menambah pengangka. Kemudian kurangkan pecahan kepada sebutan terendah yang mungkin.
x=7
Bahagikan 7 dengan 1.
x=-\frac{16}{1}
Sekarang selesaikan persamaan x=\frac{-\frac{9}{2}±\frac{23}{2}}{1} apabila ± ialah minus. Tolak \frac{23}{2} daripada -\frac{9}{2} dengan mencari penyebut sepunya dan menolak pengangka. Kemudian kurangkan pecahan kepada sebutan terendah yang mungkin.
x=-16
Bahagikan -16 dengan 1.
x=7 x=-16
Persamaan kini diselesaikan.
\left(x+1\right)\left(x+4\right)-\frac{1}{2}\left(x+1\right)x=60
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab \frac{1}{2} dengan 2x+2.
x^{2}+5x+4-\frac{1}{2}\left(x+1\right)x=60
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab x+1 dengan x+4 dan gabungkan sebutan yang serupa.
x^{2}+5x+4+\left(-\frac{1}{2}x-\frac{1}{2}\right)x=60
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab -\frac{1}{2} dengan x+1.
x^{2}+5x+4-\frac{1}{2}x^{2}-\frac{1}{2}x=60
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab -\frac{1}{2}x-\frac{1}{2} dengan x.
\frac{1}{2}x^{2}+5x+4-\frac{1}{2}x=60
Gabungkan x^{2} dan -\frac{1}{2}x^{2} untuk mendapatkan \frac{1}{2}x^{2}.
\frac{1}{2}x^{2}+\frac{9}{2}x+4=60
Gabungkan 5x dan -\frac{1}{2}x untuk mendapatkan \frac{9}{2}x.
\frac{1}{2}x^{2}+\frac{9}{2}x=60-4
Tolak 4 daripada kedua-dua belah.
\frac{1}{2}x^{2}+\frac{9}{2}x=56
Tolak 4 daripada 60 untuk mendapatkan 56.
\frac{\frac{1}{2}x^{2}+\frac{9}{2}x}{\frac{1}{2}}=\frac{56}{\frac{1}{2}}
Darabkan kedua-dua belah dengan 2.
x^{2}+\frac{\frac{9}{2}}{\frac{1}{2}}x=\frac{56}{\frac{1}{2}}
Membahagi dengan \frac{1}{2} membuat asal pendaraban dengan \frac{1}{2}.
x^{2}+9x=\frac{56}{\frac{1}{2}}
Bahagikan \frac{9}{2} dengan \frac{1}{2} dengan mendarabkan \frac{9}{2} dengan salingan \frac{1}{2}.
x^{2}+9x=112
Bahagikan 56 dengan \frac{1}{2} dengan mendarabkan 56 dengan salingan \frac{1}{2}.
x^{2}+9x+\left(\frac{9}{2}\right)^{2}=112+\left(\frac{9}{2}\right)^{2}
Bahagikan 9 iaitu pekali bagi sebutan x dengan 2 untuk mendapatkan \frac{9}{2}. Kemudian tambahkan kuasa dua \frac{9}{2} pada kedua-dua belah persamaan. Langkah ini menjadikan sebelah kiri persamaan kuasa dua sempurna.
x^{2}+9x+\frac{81}{4}=112+\frac{81}{4}
Kuasa duakan \frac{9}{2} dengan kuasa duakan kedua-dua pengangka dan penyebut pecahan.
x^{2}+9x+\frac{81}{4}=\frac{529}{4}
Tambahkan 112 pada \frac{81}{4}.
\left(x+\frac{9}{2}\right)^{2}=\frac{529}{4}
Faktor x^{2}+9x+\frac{81}{4}. Umumnya, apabila x^{2}+bx+c adalah kuasa dua sempurna, ia sentiasa boleh difaktorkan sebagai \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{9}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{529}{4}}
Ambil punca kuasa dua kedua-dua belah persamaan.
x+\frac{9}{2}=\frac{23}{2} x+\frac{9}{2}=-\frac{23}{2}
Permudahkan.
x=7 x=-16
Tolak \frac{9}{2} daripada kedua-dua belah persamaan.
Contoh
Persamaan kuadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Persamaan linear
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matriks
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Persamaan serentak
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Pembezaan
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Pengamiran
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Had
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}