Langkau ke kandungan utama
Selesaikan untuk x (complex solution)
Tick mark Image
Selesaikan untuk x
Tick mark Image
Graf

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

t^{2}-3t+2=0
Gantikan t dengan x^{4}.
t=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{\left(-3\right)^{2}-4\times 1\times 2}}{2}
Semua persamaan bentuk ax^{2}+bx+c=0 boleh diselesaikan dengan menggunakan formula kuadratik: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Gantikan 1 untuk a, -3 untuk b dan 2 untuk c dalam formula kuadratik.
t=\frac{3±1}{2}
Lakukan pengiraan.
t=2 t=1
Selesaikan persamaan t=\frac{3±1}{2} apabila ± adalah tambah dan apabila ± adalah tolak.
x=-\sqrt[4]{2}i x=-\sqrt[4]{2} x=\sqrt[4]{2}i x=\sqrt[4]{2} x=-1 x=-i x=i x=1
Oleh kerana x=t^{4}, penyelesaian diperolehi dengan menyelesaikan persamaan untuk setiap t.
t^{2}-3t+2=0
Gantikan t dengan x^{4}.
t=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{\left(-3\right)^{2}-4\times 1\times 2}}{2}
Semua persamaan bentuk ax^{2}+bx+c=0 boleh diselesaikan dengan menggunakan formula kuadratik: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Gantikan 1 untuk a, -3 untuk b dan 2 untuk c dalam formula kuadratik.
t=\frac{3±1}{2}
Lakukan pengiraan.
t=2 t=1
Selesaikan persamaan t=\frac{3±1}{2} apabila ± adalah tambah dan apabila ± adalah tolak.
x=\sqrt[4]{2} x=-\sqrt[4]{2} x=1 x=-1
Oleh kerana x=t^{4}, penyelesaian diperolehi dengan menilai x=±\sqrt[4]{t} untuk t positif.