Selesaikan untuk x
x=5
x=-2
Graf
Kongsi
Disalin ke papan klip
4x^{2}-12x+9=49
Gunakan teorem binomial \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} untuk mengembangkan \left(2x-3\right)^{2}.
4x^{2}-12x+9-49=0
Tolak 49 daripada kedua-dua belah.
4x^{2}-12x-40=0
Tolak 49 daripada 9 untuk mendapatkan -40.
x^{2}-3x-10=0
Bahagikan kedua-dua belah dengan 4.
a+b=-3 ab=1\left(-10\right)=-10
Untuk menyelesaikan persamaan, faktorkan sebelah kiri mengikut perkumpulan. Pertama sekali, sebelah kiri perlu ditulis semula sebagai x^{2}+ax+bx-10. Untuk mencari a dan b, sediakan sistem untuk diselesaikan.
1,-10 2,-5
Oleh kerana ab adalah negatif, a dan b mempunyai tanda yang bertentangan. Oleh kerana a+b adalah negatif, nombor negatif mempunyai nilai mutlak yang lebih besar daripada positif. Senaraikan semua pasangan integer yang memberikan hasil -10.
1-10=-9 2-5=-3
Kira jumlah untuk setiap pasangan.
a=-5 b=2
Penyelesaian ialah pasangan yang memberikan jumlah -3.
\left(x^{2}-5x\right)+\left(2x-10\right)
Tulis semula x^{2}-3x-10 sebagai \left(x^{2}-5x\right)+\left(2x-10\right).
x\left(x-5\right)+2\left(x-5\right)
Faktorkan x dalam kumpulan pertama dan 2 dalam kumpulan kedua.
\left(x-5\right)\left(x+2\right)
Faktorkan sebutan lazim x-5 dengan menggunakan sifat kalis agihan.
x=5 x=-2
Untuk mencari penyelesaian persamaan, selesaikan x-5=0 dan x+2=0.
4x^{2}-12x+9=49
Gunakan teorem binomial \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} untuk mengembangkan \left(2x-3\right)^{2}.
4x^{2}-12x+9-49=0
Tolak 49 daripada kedua-dua belah.
4x^{2}-12x-40=0
Tolak 49 daripada 9 untuk mendapatkan -40.
x=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{\left(-12\right)^{2}-4\times 4\left(-40\right)}}{2\times 4}
Persamaan ini dalam bentuk piawai: ax^{2}+bx+c=0. Gantikan 4 dengan a, -12 dengan b dan -40 dengan c dalam formula kuadratik, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{144-4\times 4\left(-40\right)}}{2\times 4}
Kuasa dua -12.
x=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{144-16\left(-40\right)}}{2\times 4}
Darabkan -4 kali 4.
x=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{144+640}}{2\times 4}
Darabkan -16 kali -40.
x=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{784}}{2\times 4}
Tambahkan 144 pada 640.
x=\frac{-\left(-12\right)±28}{2\times 4}
Ambil punca kuasa dua 784.
x=\frac{12±28}{2\times 4}
Nombor bertentangan -12 ialah 12.
x=\frac{12±28}{8}
Darabkan 2 kali 4.
x=\frac{40}{8}
Sekarang selesaikan persamaan x=\frac{12±28}{8} apabila ± ialah plus. Tambahkan 12 pada 28.
x=5
Bahagikan 40 dengan 8.
x=-\frac{16}{8}
Sekarang selesaikan persamaan x=\frac{12±28}{8} apabila ± ialah minus. Tolak 28 daripada 12.
x=-2
Bahagikan -16 dengan 8.
x=5 x=-2
Persamaan kini diselesaikan.
4x^{2}-12x+9=49
Gunakan teorem binomial \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} untuk mengembangkan \left(2x-3\right)^{2}.
4x^{2}-12x=49-9
Tolak 9 daripada kedua-dua belah.
4x^{2}-12x=40
Tolak 9 daripada 49 untuk mendapatkan 40.
\frac{4x^{2}-12x}{4}=\frac{40}{4}
Bahagikan kedua-dua belah dengan 4.
x^{2}+\left(-\frac{12}{4}\right)x=\frac{40}{4}
Membahagi dengan 4 membuat asal pendaraban dengan 4.
x^{2}-3x=\frac{40}{4}
Bahagikan -12 dengan 4.
x^{2}-3x=10
Bahagikan 40 dengan 4.
x^{2}-3x+\left(-\frac{3}{2}\right)^{2}=10+\left(-\frac{3}{2}\right)^{2}
Bahagikan -3 iaitu pekali bagi sebutan x dengan 2 untuk mendapatkan -\frac{3}{2}. Kemudian tambahkan kuasa dua -\frac{3}{2} pada kedua-dua belah persamaan. Langkah ini menjadikan sebelah kiri persamaan kuasa dua sempurna.
x^{2}-3x+\frac{9}{4}=10+\frac{9}{4}
Kuasa duakan -\frac{3}{2} dengan kuasa duakan kedua-dua pengangka dan penyebut pecahan.
x^{2}-3x+\frac{9}{4}=\frac{49}{4}
Tambahkan 10 pada \frac{9}{4}.
\left(x-\frac{3}{2}\right)^{2}=\frac{49}{4}
Faktor x^{2}-3x+\frac{9}{4}. Umumnya, apabila x^{2}+bx+c adalah kuasa dua sempurna, ia sentiasa boleh difaktorkan sebagai \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{3}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{49}{4}}
Ambil punca kuasa dua kedua-dua belah persamaan.
x-\frac{3}{2}=\frac{7}{2} x-\frac{3}{2}=-\frac{7}{2}
Permudahkan.
x=5 x=-2
Tambahkan \frac{3}{2} pada kedua-dua belah persamaan.
Contoh
Persamaan kuadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Persamaan linear
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matriks
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Persamaan serentak
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Pembezaan
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Pengamiran
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Had
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}