Langkau ke kandungan utama
Selesaikan untuk h
Tick mark Image
Graf

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

hx\left(x-7\right)\left(x-1\right)=x^{2}+6^{x}-27
Darabkan kedua-dua belah persamaan dengan \left(x-7\right)\left(x-1\right).
\left(hx^{2}-7hx\right)\left(x-1\right)=x^{2}+6^{x}-27
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab hx dengan x-7.
hx^{3}-8hx^{2}+7hx=x^{2}+6^{x}-27
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab hx^{2}-7hx dengan x-1 dan gabungkan sebutan yang serupa.
\left(x^{3}-8x^{2}+7x\right)h=x^{2}+6^{x}-27
Gabungkan semua sebutan yang mengandungi h.
\frac{\left(x^{3}-8x^{2}+7x\right)h}{x^{3}-8x^{2}+7x}=\frac{x^{2}+6^{x}-27}{x^{3}-8x^{2}+7x}
Bahagikan kedua-dua belah dengan -8x^{2}+x^{3}+7x.
h=\frac{x^{2}+6^{x}-27}{x^{3}-8x^{2}+7x}
Membahagi dengan -8x^{2}+x^{3}+7x membuat asal pendaraban dengan -8x^{2}+x^{3}+7x.
h=\frac{x^{2}+6^{x}-27}{x\left(x-7\right)\left(x-1\right)}
Bahagikan x^{2}+6^{x}-27 dengan -8x^{2}+x^{3}+7x.