Selesaikan untuk y, x
x=4
y=-2
Graf
Kongsi
Disalin ke papan klip
y-\frac{1}{2}x=-4
Pertimbangkan persamaan pertama. Tolak \frac{1}{2}x daripada kedua-dua belah.
y+\frac{1}{4}x=-1
Pertimbangkan persamaan kedua. Tambahkan \frac{1}{4}x pada kedua-dua belah.
y-\frac{1}{2}x=-4,y+\frac{1}{4}x=-1
Untuk menyelesaikan sepasang persamaan menggunakan penggantian, mula-mula selesaikan satu daripada persamaan untuk salah satu daripada pemboleh ubah. Kemudian gantikan hasil untuk pemboleh ubah itu dalam persamaan lain.
y-\frac{1}{2}x=-4
Pilih salah satu daripada persamaan dan selesaikannya untuk y dengan mengasingkan y di sebelah kiri tanda sama dengan.
y=\frac{1}{2}x-4
Tambahkan \frac{x}{2} pada kedua-dua belah persamaan.
\frac{1}{2}x-4+\frac{1}{4}x=-1
Gantikan \frac{x}{2}-4 dengan y dalam persamaan lain, y+\frac{1}{4}x=-1.
\frac{3}{4}x-4=-1
Tambahkan \frac{x}{2} pada \frac{x}{4}.
\frac{3}{4}x=3
Tambahkan 4 pada kedua-dua belah persamaan.
x=4
Bahagikan kedua-dua belah persamaan dengan \frac{3}{4} yang bersamaan dengan mendarab kedua-dua belah dengan salingan pecahan.
y=\frac{1}{2}\times 4-4
Gantikan 4 dengan x dalam y=\frac{1}{2}x-4. Disebabkan persamaan terhasil mengandungi hanya satu pemboleh ubah, anda boleh menyelesaikan terus untuk y.
y=2-4
Darabkan \frac{1}{2} kali 4.
y=-2
Tambahkan -4 pada 2.
y=-2,x=4
Sistem kini diselesaikan.
y-\frac{1}{2}x=-4
Pertimbangkan persamaan pertama. Tolak \frac{1}{2}x daripada kedua-dua belah.
y+\frac{1}{4}x=-1
Pertimbangkan persamaan kedua. Tambahkan \frac{1}{4}x pada kedua-dua belah.
y-\frac{1}{2}x=-4,y+\frac{1}{4}x=-1
Letakkan persamaan dalam bentuk piawai dan kemudian gunakan matriks untuk menyelesaikan sistem persamaan.
\left(\begin{matrix}1&-\frac{1}{2}\\1&\frac{1}{4}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-4\\-1\end{matrix}\right)
Tuliskan persamaan dalam bentuk matriks.
inverse(\left(\begin{matrix}1&-\frac{1}{2}\\1&\frac{1}{4}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1&-\frac{1}{2}\\1&\frac{1}{4}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-\frac{1}{2}\\1&\frac{1}{4}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-4\\-1\end{matrix}\right)
Darabkan ke kiri persamaan dengan matriks songsang bagi \left(\begin{matrix}1&-\frac{1}{2}\\1&\frac{1}{4}\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-\frac{1}{2}\\1&\frac{1}{4}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-4\\-1\end{matrix}\right)
Matriks hasil darab dan sonsangnya adalah matriks identiti.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-\frac{1}{2}\\1&\frac{1}{4}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-4\\-1\end{matrix}\right)
Darabkan matriks di sebelah kiri tanda sama dengan.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{\frac{1}{4}}{\frac{1}{4}-\left(-\frac{1}{2}\right)}&-\frac{-\frac{1}{2}}{\frac{1}{4}-\left(-\frac{1}{2}\right)}\\-\frac{1}{\frac{1}{4}-\left(-\frac{1}{2}\right)}&\frac{1}{\frac{1}{4}-\left(-\frac{1}{2}\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-4\\-1\end{matrix}\right)
Untuk matriks 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), matriks songsang ialah \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), jadi persamaan matriks tersebut boleh ditulis semula sebagai masalah pendaraban matriks.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{3}&\frac{2}{3}\\-\frac{4}{3}&\frac{4}{3}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-4\\-1\end{matrix}\right)
Lakukan aritmetik.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{3}\left(-4\right)+\frac{2}{3}\left(-1\right)\\-\frac{4}{3}\left(-4\right)+\frac{4}{3}\left(-1\right)\end{matrix}\right)
Darabkan matriks tersebut.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-2\\4\end{matrix}\right)
Lakukan aritmetik.
y=-2,x=4
Ekstrak unsur matriks y dan x.
y-\frac{1}{2}x=-4
Pertimbangkan persamaan pertama. Tolak \frac{1}{2}x daripada kedua-dua belah.
y+\frac{1}{4}x=-1
Pertimbangkan persamaan kedua. Tambahkan \frac{1}{4}x pada kedua-dua belah.
y-\frac{1}{2}x=-4,y+\frac{1}{4}x=-1
Untuk menyelesaikan dengan penghapusan, pekali bagi salah satu daripada pemboleh ubah mestilah sama dalam kedua-dua persamaan supaya pemboleh ubah tersebut akan saling membatalkan apabila satu persamaan ditolak daripada yang satu lagi.
y-y-\frac{1}{2}x-\frac{1}{4}x=-4+1
Tolak y+\frac{1}{4}x=-1 daripada y-\frac{1}{2}x=-4 dengan menolak sebutan serupa pada setiap belah tanda sama dengan.
-\frac{1}{2}x-\frac{1}{4}x=-4+1
Tambahkan y pada -y. Seubtan y dan -y saling membatalkan dan meninggalkan persamaan dengan hanya satu pemboleh ubah yang boleh diselesaikan.
-\frac{3}{4}x=-4+1
Tambahkan -\frac{x}{2} pada -\frac{x}{4}.
-\frac{3}{4}x=-3
Tambahkan -4 pada 1.
x=4
Bahagikan kedua-dua belah persamaan dengan -\frac{3}{4} yang bersamaan dengan mendarab kedua-dua belah dengan salingan pecahan.
y+\frac{1}{4}\times 4=-1
Gantikan 4 dengan x dalam y+\frac{1}{4}x=-1. Disebabkan persamaan terhasil mengandungi hanya satu pemboleh ubah, anda boleh menyelesaikan terus untuk y.
y+1=-1
Darabkan \frac{1}{4} kali 4.
y=-2
Tolak 1 daripada kedua-dua belah persamaan.
y=-2,x=4
Sistem kini diselesaikan.
Contoh
Persamaan kuadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Persamaan linear
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matriks
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Persamaan serentak
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Pembezaan
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Pengamiran
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Had
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}