Langkau ke kandungan utama
Selesaikan untuk x, y
Tick mark Image
Graf

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

3x+y=10,4x-y=4
Untuk menyelesaikan sepasang persamaan menggunakan penggantian, mula-mula selesaikan satu daripada persamaan untuk salah satu daripada pemboleh ubah. Kemudian gantikan hasil untuk pemboleh ubah itu dalam persamaan lain.
3x+y=10
Pilih salah satu daripada persamaan dan selesaikannya untuk x dengan mengasingkan x di sebelah kiri tanda sama dengan.
3x=-y+10
Tolak y daripada kedua-dua belah persamaan.
x=\frac{1}{3}\left(-y+10\right)
Bahagikan kedua-dua belah dengan 3.
x=-\frac{1}{3}y+\frac{10}{3}
Darabkan \frac{1}{3} kali -y+10.
4\left(-\frac{1}{3}y+\frac{10}{3}\right)-y=4
Gantikan \frac{-y+10}{3} dengan x dalam persamaan lain, 4x-y=4.
-\frac{4}{3}y+\frac{40}{3}-y=4
Darabkan 4 kali \frac{-y+10}{3}.
-\frac{7}{3}y+\frac{40}{3}=4
Tambahkan -\frac{4y}{3} pada -y.
-\frac{7}{3}y=-\frac{28}{3}
Tolak \frac{40}{3} daripada kedua-dua belah persamaan.
y=4
Bahagikan kedua-dua belah persamaan dengan -\frac{7}{3} yang bersamaan dengan mendarab kedua-dua belah dengan salingan pecahan.
x=-\frac{1}{3}\times 4+\frac{10}{3}
Gantikan 4 dengan y dalam x=-\frac{1}{3}y+\frac{10}{3}. Disebabkan persamaan terhasil mengandungi hanya satu pemboleh ubah, anda boleh menyelesaikan terus untuk x.
x=\frac{-4+10}{3}
Darabkan -\frac{1}{3} kali 4.
x=2
Tambahkan \frac{10}{3} pada -\frac{4}{3} dengan mencari satu penyebut sepunya dan menambah pengangka. Kemudian kurangkan pecahan kepada sebutan terendah yang mungkin.
x=2,y=4
Sistem kini diselesaikan.
3x+y=10,4x-y=4
Letakkan persamaan dalam bentuk piawai dan kemudian gunakan matriks untuk menyelesaikan sistem persamaan.
\left(\begin{matrix}3&1\\4&-1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}10\\4\end{matrix}\right)
Tuliskan persamaan dalam bentuk matriks.
inverse(\left(\begin{matrix}3&1\\4&-1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3&1\\4&-1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&1\\4&-1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}10\\4\end{matrix}\right)
Darabkan ke kiri persamaan dengan matriks songsang bagi \left(\begin{matrix}3&1\\4&-1\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&1\\4&-1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}10\\4\end{matrix}\right)
Matriks hasil darab dan sonsangnya adalah matriks identiti.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&1\\4&-1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}10\\4\end{matrix}\right)
Darabkan matriks di sebelah kiri tanda sama dengan.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{3\left(-1\right)-4}&-\frac{1}{3\left(-1\right)-4}\\-\frac{4}{3\left(-1\right)-4}&\frac{3}{3\left(-1\right)-4}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}10\\4\end{matrix}\right)
Untuk matriks 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), matriks songsang ialah \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), jadi persamaan matriks tersebut boleh ditulis semula sebagai masalah pendaraban matriks.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{7}&\frac{1}{7}\\\frac{4}{7}&-\frac{3}{7}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}10\\4\end{matrix}\right)
Lakukan aritmetik.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{7}\times 10+\frac{1}{7}\times 4\\\frac{4}{7}\times 10-\frac{3}{7}\times 4\end{matrix}\right)
Darabkan matriks tersebut.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}2\\4\end{matrix}\right)
Lakukan aritmetik.
x=2,y=4
Ekstrak unsur matriks x dan y.
3x+y=10,4x-y=4
Untuk menyelesaikan dengan penghapusan, pekali bagi salah satu daripada pemboleh ubah mestilah sama dalam kedua-dua persamaan supaya pemboleh ubah tersebut akan saling membatalkan apabila satu persamaan ditolak daripada yang satu lagi.
4\times 3x+4y=4\times 10,3\times 4x+3\left(-1\right)y=3\times 4
Untuk menjadikan 3x dan 4x sama, darabkan semua sebutan pada setiap belah persamaan pertama dengan 4 dan semua sebutan pada setiap belah yang kedua dengan 3.
12x+4y=40,12x-3y=12
Permudahkan.
12x-12x+4y+3y=40-12
Tolak 12x-3y=12 daripada 12x+4y=40 dengan menolak sebutan serupa pada setiap belah tanda sama dengan.
4y+3y=40-12
Tambahkan 12x pada -12x. Seubtan 12x dan -12x saling membatalkan dan meninggalkan persamaan dengan hanya satu pemboleh ubah yang boleh diselesaikan.
7y=40-12
Tambahkan 4y pada 3y.
7y=28
Tambahkan 40 pada -12.
y=4
Bahagikan kedua-dua belah dengan 7.
4x-4=4
Gantikan 4 dengan y dalam 4x-y=4. Disebabkan persamaan terhasil mengandungi hanya satu pemboleh ubah, anda boleh menyelesaikan terus untuk x.
4x=8
Tambahkan 4 pada kedua-dua belah persamaan.
x=2
Bahagikan kedua-dua belah dengan 4.
x=2,y=4
Sistem kini diselesaikan.