Langkau ke kandungan utama
Selesaikan untuk x, y
Tick mark Image
Graf

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

2x+y=12,3x-2y=8
Untuk menyelesaikan sepasang persamaan menggunakan penggantian, mula-mula selesaikan satu daripada persamaan untuk salah satu daripada pemboleh ubah. Kemudian gantikan hasil untuk pemboleh ubah itu dalam persamaan lain.
2x+y=12
Pilih salah satu daripada persamaan dan selesaikannya untuk x dengan mengasingkan x di sebelah kiri tanda sama dengan.
2x=-y+12
Tolak y daripada kedua-dua belah persamaan.
x=\frac{1}{2}\left(-y+12\right)
Bahagikan kedua-dua belah dengan 2.
x=-\frac{1}{2}y+6
Darabkan \frac{1}{2} kali -y+12.
3\left(-\frac{1}{2}y+6\right)-2y=8
Gantikan -\frac{y}{2}+6 dengan x dalam persamaan lain, 3x-2y=8.
-\frac{3}{2}y+18-2y=8
Darabkan 3 kali -\frac{y}{2}+6.
-\frac{7}{2}y+18=8
Tambahkan -\frac{3y}{2} pada -2y.
-\frac{7}{2}y=-10
Tolak 18 daripada kedua-dua belah persamaan.
y=\frac{20}{7}
Bahagikan kedua-dua belah persamaan dengan -\frac{7}{2} yang bersamaan dengan mendarab kedua-dua belah dengan salingan pecahan.
x=-\frac{1}{2}\times \frac{20}{7}+6
Gantikan \frac{20}{7} dengan y dalam x=-\frac{1}{2}y+6. Disebabkan persamaan terhasil mengandungi hanya satu pemboleh ubah, anda boleh menyelesaikan terus untuk x.
x=-\frac{10}{7}+6
Darabkan -\frac{1}{2} dengan \frac{20}{7} dengan mendarabkan pengangka dengan pengangka dan penyebut dengan penyebut. Kemudian kurangkan pecahan tersebut ke sebutan terendah yang mungkin.
x=\frac{32}{7}
Tambahkan 6 pada -\frac{10}{7}.
x=\frac{32}{7},y=\frac{20}{7}
Sistem kini diselesaikan.
2x+y=12,3x-2y=8
Letakkan persamaan dalam bentuk piawai dan kemudian gunakan matriks untuk menyelesaikan sistem persamaan.
\left(\begin{matrix}2&1\\3&-2\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}12\\8\end{matrix}\right)
Tuliskan persamaan dalam bentuk matriks.
inverse(\left(\begin{matrix}2&1\\3&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}2&1\\3&-2\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&1\\3&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}12\\8\end{matrix}\right)
Darabkan ke kiri persamaan dengan matriks songsang bagi \left(\begin{matrix}2&1\\3&-2\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&1\\3&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}12\\8\end{matrix}\right)
Matriks hasil darab dan sonsangnya adalah matriks identiti.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&1\\3&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}12\\8\end{matrix}\right)
Darabkan matriks di sebelah kiri tanda sama dengan.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{2}{2\left(-2\right)-3}&-\frac{1}{2\left(-2\right)-3}\\-\frac{3}{2\left(-2\right)-3}&\frac{2}{2\left(-2\right)-3}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}12\\8\end{matrix}\right)
Untuk matriks 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), matriks songsang ialah \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), jadi persamaan matriks tersebut boleh ditulis semula sebagai masalah pendaraban matriks.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{2}{7}&\frac{1}{7}\\\frac{3}{7}&-\frac{2}{7}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}12\\8\end{matrix}\right)
Lakukan aritmetik.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{2}{7}\times 12+\frac{1}{7}\times 8\\\frac{3}{7}\times 12-\frac{2}{7}\times 8\end{matrix}\right)
Darabkan matriks tersebut.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{32}{7}\\\frac{20}{7}\end{matrix}\right)
Lakukan aritmetik.
x=\frac{32}{7},y=\frac{20}{7}
Ekstrak unsur matriks x dan y.
2x+y=12,3x-2y=8
Untuk menyelesaikan dengan penghapusan, pekali bagi salah satu daripada pemboleh ubah mestilah sama dalam kedua-dua persamaan supaya pemboleh ubah tersebut akan saling membatalkan apabila satu persamaan ditolak daripada yang satu lagi.
3\times 2x+3y=3\times 12,2\times 3x+2\left(-2\right)y=2\times 8
Untuk menjadikan 2x dan 3x sama, darabkan semua sebutan pada setiap belah persamaan pertama dengan 3 dan semua sebutan pada setiap belah yang kedua dengan 2.
6x+3y=36,6x-4y=16
Permudahkan.
6x-6x+3y+4y=36-16
Tolak 6x-4y=16 daripada 6x+3y=36 dengan menolak sebutan serupa pada setiap belah tanda sama dengan.
3y+4y=36-16
Tambahkan 6x pada -6x. Seubtan 6x dan -6x saling membatalkan dan meninggalkan persamaan dengan hanya satu pemboleh ubah yang boleh diselesaikan.
7y=36-16
Tambahkan 3y pada 4y.
7y=20
Tambahkan 36 pada -16.
y=\frac{20}{7}
Bahagikan kedua-dua belah dengan 7.
3x-2\times \frac{20}{7}=8
Gantikan \frac{20}{7} dengan y dalam 3x-2y=8. Disebabkan persamaan terhasil mengandungi hanya satu pemboleh ubah, anda boleh menyelesaikan terus untuk x.
3x-\frac{40}{7}=8
Darabkan -2 kali \frac{20}{7}.
3x=\frac{96}{7}
Tambahkan \frac{40}{7} pada kedua-dua belah persamaan.
x=\frac{32}{7}
Bahagikan kedua-dua belah dengan 3.
x=\frac{32}{7},y=\frac{20}{7}
Sistem kini diselesaikan.