Selesaikan untuk x, y
x=4
y=8
Graf
Kongsi
Disalin ke papan klip
y-2x=0
Pertimbangkan persamaan kedua. Tolak 2x daripada kedua-dua belah.
-4x+5y=24,-2x+y=0
Untuk menyelesaikan sepasang persamaan menggunakan penggantian, mula-mula selesaikan satu daripada persamaan untuk salah satu daripada pemboleh ubah. Kemudian gantikan hasil untuk pemboleh ubah itu dalam persamaan lain.
-4x+5y=24
Pilih salah satu daripada persamaan dan selesaikannya untuk x dengan mengasingkan x di sebelah kiri tanda sama dengan.
-4x=-5y+24
Tolak 5y daripada kedua-dua belah persamaan.
x=-\frac{1}{4}\left(-5y+24\right)
Bahagikan kedua-dua belah dengan -4.
x=\frac{5}{4}y-6
Darabkan -\frac{1}{4} kali -5y+24.
-2\left(\frac{5}{4}y-6\right)+y=0
Gantikan \frac{5y}{4}-6 dengan x dalam persamaan lain, -2x+y=0.
-\frac{5}{2}y+12+y=0
Darabkan -2 kali \frac{5y}{4}-6.
-\frac{3}{2}y+12=0
Tambahkan -\frac{5y}{2} pada y.
-\frac{3}{2}y=-12
Tolak 12 daripada kedua-dua belah persamaan.
y=8
Bahagikan kedua-dua belah persamaan dengan -\frac{3}{2} yang bersamaan dengan mendarab kedua-dua belah dengan salingan pecahan.
x=\frac{5}{4}\times 8-6
Gantikan 8 dengan y dalam x=\frac{5}{4}y-6. Disebabkan persamaan terhasil mengandungi hanya satu pemboleh ubah, anda boleh menyelesaikan terus untuk x.
x=10-6
Darabkan \frac{5}{4} kali 8.
x=4
Tambahkan -6 pada 10.
x=4,y=8
Sistem kini diselesaikan.
y-2x=0
Pertimbangkan persamaan kedua. Tolak 2x daripada kedua-dua belah.
-4x+5y=24,-2x+y=0
Letakkan persamaan dalam bentuk piawai dan kemudian gunakan matriks untuk menyelesaikan sistem persamaan.
\left(\begin{matrix}-4&5\\-2&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}24\\0\end{matrix}\right)
Tuliskan persamaan dalam bentuk matriks.
inverse(\left(\begin{matrix}-4&5\\-2&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-4&5\\-2&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-4&5\\-2&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}24\\0\end{matrix}\right)
Darabkan ke kiri persamaan dengan matriks songsang bagi \left(\begin{matrix}-4&5\\-2&1\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-4&5\\-2&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}24\\0\end{matrix}\right)
Matriks hasil darab dan sonsangnya adalah matriks identiti.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-4&5\\-2&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}24\\0\end{matrix}\right)
Darabkan matriks di sebelah kiri tanda sama dengan.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{-4-5\left(-2\right)}&-\frac{5}{-4-5\left(-2\right)}\\-\frac{-2}{-4-5\left(-2\right)}&-\frac{4}{-4-5\left(-2\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}24\\0\end{matrix}\right)
Untuk matriks 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), matriks songsang ialah \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), jadi persamaan matriks tersebut boleh ditulis semula sebagai masalah pendaraban matriks.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{6}&-\frac{5}{6}\\\frac{1}{3}&-\frac{2}{3}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}24\\0\end{matrix}\right)
Lakukan aritmetik.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{6}\times 24\\\frac{1}{3}\times 24\end{matrix}\right)
Darabkan matriks tersebut.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}4\\8\end{matrix}\right)
Lakukan aritmetik.
x=4,y=8
Ekstrak unsur matriks x dan y.
y-2x=0
Pertimbangkan persamaan kedua. Tolak 2x daripada kedua-dua belah.
-4x+5y=24,-2x+y=0
Untuk menyelesaikan dengan penghapusan, pekali bagi salah satu daripada pemboleh ubah mestilah sama dalam kedua-dua persamaan supaya pemboleh ubah tersebut akan saling membatalkan apabila satu persamaan ditolak daripada yang satu lagi.
-2\left(-4\right)x-2\times 5y=-2\times 24,-4\left(-2\right)x-4y=0
Untuk menjadikan -4x dan -2x sama, darabkan semua sebutan pada setiap belah persamaan pertama dengan -2 dan semua sebutan pada setiap belah yang kedua dengan -4.
8x-10y=-48,8x-4y=0
Permudahkan.
8x-8x-10y+4y=-48
Tolak 8x-4y=0 daripada 8x-10y=-48 dengan menolak sebutan serupa pada setiap belah tanda sama dengan.
-10y+4y=-48
Tambahkan 8x pada -8x. Seubtan 8x dan -8x saling membatalkan dan meninggalkan persamaan dengan hanya satu pemboleh ubah yang boleh diselesaikan.
-6y=-48
Tambahkan -10y pada 4y.
y=8
Bahagikan kedua-dua belah dengan -6.
-2x+8=0
Gantikan 8 dengan y dalam -2x+y=0. Disebabkan persamaan terhasil mengandungi hanya satu pemboleh ubah, anda boleh menyelesaikan terus untuk x.
-2x=-8
Tolak 8 daripada kedua-dua belah persamaan.
x=4
Bahagikan kedua-dua belah dengan -2.
x=4,y=8
Sistem kini diselesaikan.
Contoh
Persamaan kuadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Persamaan linear
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matriks
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Persamaan serentak
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Pembezaan
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Pengamiran
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Had
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}