Selesaikan untuk x, y
x=\frac{3}{8}=0.375
y = \frac{31}{8} = 3\frac{7}{8} = 3.875
Graf
Kongsi
Disalin ke papan klip
3x+y=5,-2x+2y=7
Untuk menyelesaikan sepasang persamaan menggunakan penggantian, mula-mula selesaikan satu daripada persamaan untuk salah satu daripada pemboleh ubah. Kemudian gantikan hasil untuk pemboleh ubah itu dalam persamaan lain.
3x+y=5
Pilih salah satu daripada persamaan dan selesaikannya untuk x dengan mengasingkan x di sebelah kiri tanda sama dengan.
3x=-y+5
Tolak y daripada kedua-dua belah persamaan.
x=\frac{1}{3}\left(-y+5\right)
Bahagikan kedua-dua belah dengan 3.
x=-\frac{1}{3}y+\frac{5}{3}
Darabkan \frac{1}{3} kali -y+5.
-2\left(-\frac{1}{3}y+\frac{5}{3}\right)+2y=7
Gantikan \frac{-y+5}{3} dengan x dalam persamaan lain, -2x+2y=7.
\frac{2}{3}y-\frac{10}{3}+2y=7
Darabkan -2 kali \frac{-y+5}{3}.
\frac{8}{3}y-\frac{10}{3}=7
Tambahkan \frac{2y}{3} pada 2y.
\frac{8}{3}y=\frac{31}{3}
Tambahkan \frac{10}{3} pada kedua-dua belah persamaan.
y=\frac{31}{8}
Bahagikan kedua-dua belah persamaan dengan \frac{8}{3} yang bersamaan dengan mendarab kedua-dua belah dengan salingan pecahan.
x=-\frac{1}{3}\times \frac{31}{8}+\frac{5}{3}
Gantikan \frac{31}{8} dengan y dalam x=-\frac{1}{3}y+\frac{5}{3}. Disebabkan persamaan terhasil mengandungi hanya satu pemboleh ubah, anda boleh menyelesaikan terus untuk x.
x=-\frac{31}{24}+\frac{5}{3}
Darabkan -\frac{1}{3} dengan \frac{31}{8} dengan mendarabkan pengangka dengan pengangka dan penyebut dengan penyebut. Kemudian kurangkan pecahan tersebut ke sebutan terendah yang mungkin.
x=\frac{3}{8}
Tambahkan \frac{5}{3} pada -\frac{31}{24} dengan mencari satu penyebut sepunya dan menambah pengangka. Kemudian kurangkan pecahan kepada sebutan terendah yang mungkin.
x=\frac{3}{8},y=\frac{31}{8}
Sistem kini diselesaikan.
3x+y=5,-2x+2y=7
Letakkan persamaan dalam bentuk piawai dan kemudian gunakan matriks untuk menyelesaikan sistem persamaan.
\left(\begin{matrix}3&1\\-2&2\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}5\\7\end{matrix}\right)
Tuliskan persamaan dalam bentuk matriks.
inverse(\left(\begin{matrix}3&1\\-2&2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3&1\\-2&2\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&1\\-2&2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}5\\7\end{matrix}\right)
Darabkan ke kiri persamaan dengan matriks songsang bagi \left(\begin{matrix}3&1\\-2&2\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&1\\-2&2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}5\\7\end{matrix}\right)
Matriks hasil darab dan sonsangnya adalah matriks identiti.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&1\\-2&2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}5\\7\end{matrix}\right)
Darabkan matriks di sebelah kiri tanda sama dengan.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{2}{3\times 2-\left(-2\right)}&-\frac{1}{3\times 2-\left(-2\right)}\\-\frac{-2}{3\times 2-\left(-2\right)}&\frac{3}{3\times 2-\left(-2\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}5\\7\end{matrix}\right)
Untuk matriks 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), matriks songsang ialah \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), jadi persamaan matriks tersebut boleh ditulis semula sebagai masalah pendaraban matriks.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{4}&-\frac{1}{8}\\\frac{1}{4}&\frac{3}{8}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}5\\7\end{matrix}\right)
Lakukan aritmetik.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{4}\times 5-\frac{1}{8}\times 7\\\frac{1}{4}\times 5+\frac{3}{8}\times 7\end{matrix}\right)
Darabkan matriks tersebut.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{3}{8}\\\frac{31}{8}\end{matrix}\right)
Lakukan aritmetik.
x=\frac{3}{8},y=\frac{31}{8}
Ekstrak unsur matriks x dan y.
3x+y=5,-2x+2y=7
Untuk menyelesaikan dengan penghapusan, pekali bagi salah satu daripada pemboleh ubah mestilah sama dalam kedua-dua persamaan supaya pemboleh ubah tersebut akan saling membatalkan apabila satu persamaan ditolak daripada yang satu lagi.
-2\times 3x-2y=-2\times 5,3\left(-2\right)x+3\times 2y=3\times 7
Untuk menjadikan 3x dan -2x sama, darabkan semua sebutan pada setiap belah persamaan pertama dengan -2 dan semua sebutan pada setiap belah yang kedua dengan 3.
-6x-2y=-10,-6x+6y=21
Permudahkan.
-6x+6x-2y-6y=-10-21
Tolak -6x+6y=21 daripada -6x-2y=-10 dengan menolak sebutan serupa pada setiap belah tanda sama dengan.
-2y-6y=-10-21
Tambahkan -6x pada 6x. Seubtan -6x dan 6x saling membatalkan dan meninggalkan persamaan dengan hanya satu pemboleh ubah yang boleh diselesaikan.
-8y=-10-21
Tambahkan -2y pada -6y.
-8y=-31
Tambahkan -10 pada -21.
y=\frac{31}{8}
Bahagikan kedua-dua belah dengan -8.
-2x+2\times \frac{31}{8}=7
Gantikan \frac{31}{8} dengan y dalam -2x+2y=7. Disebabkan persamaan terhasil mengandungi hanya satu pemboleh ubah, anda boleh menyelesaikan terus untuk x.
-2x+\frac{31}{4}=7
Darabkan 2 kali \frac{31}{8}.
-2x=-\frac{3}{4}
Tolak \frac{31}{4} daripada kedua-dua belah persamaan.
x=\frac{3}{8}
Bahagikan kedua-dua belah dengan -2.
x=\frac{3}{8},y=\frac{31}{8}
Sistem kini diselesaikan.
Contoh
Persamaan kuadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Persamaan linear
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matriks
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Persamaan serentak
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Pembezaan
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Pengamiran
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Had
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}