\left\{ \begin{array} { l } { 7 P = B - 39 } \\ { B - 11 P = 9 } \end{array} \right.
Selesaikan untuk P, B
P = \frac{15}{2} = 7\frac{1}{2} = 7.5
B = \frac{183}{2} = 91\frac{1}{2} = 91.5
Kongsi
Disalin ke papan klip
7P-B=-39
Pertimbangkan persamaan pertama. Tolak B daripada kedua-dua belah.
7P-B=-39,-11P+B=9
Untuk menyelesaikan sepasang persamaan menggunakan penggantian, mula-mula selesaikan satu daripada persamaan untuk salah satu daripada pemboleh ubah. Kemudian gantikan hasil untuk pemboleh ubah itu dalam persamaan lain.
7P-B=-39
Pilih salah satu daripada persamaan dan selesaikannya untuk P dengan mengasingkan P di sebelah kiri tanda sama dengan.
7P=B-39
Tambahkan B pada kedua-dua belah persamaan.
P=\frac{1}{7}\left(B-39\right)
Bahagikan kedua-dua belah dengan 7.
P=\frac{1}{7}B-\frac{39}{7}
Darabkan \frac{1}{7} kali B-39.
-11\left(\frac{1}{7}B-\frac{39}{7}\right)+B=9
Gantikan \frac{-39+B}{7} dengan P dalam persamaan lain, -11P+B=9.
-\frac{11}{7}B+\frac{429}{7}+B=9
Darabkan -11 kali \frac{-39+B}{7}.
-\frac{4}{7}B+\frac{429}{7}=9
Tambahkan -\frac{11B}{7} pada B.
-\frac{4}{7}B=-\frac{366}{7}
Tolak \frac{429}{7} daripada kedua-dua belah persamaan.
B=\frac{183}{2}
Bahagikan kedua-dua belah persamaan dengan -\frac{4}{7} yang bersamaan dengan mendarab kedua-dua belah dengan salingan pecahan.
P=\frac{1}{7}\times \frac{183}{2}-\frac{39}{7}
Gantikan \frac{183}{2} dengan B dalam P=\frac{1}{7}B-\frac{39}{7}. Disebabkan persamaan terhasil mengandungi hanya satu pemboleh ubah, anda boleh menyelesaikan terus untuk P.
P=\frac{183}{14}-\frac{39}{7}
Darabkan \frac{1}{7} dengan \frac{183}{2} dengan mendarabkan pengangka dengan pengangka dan penyebut dengan penyebut. Kemudian kurangkan pecahan tersebut ke sebutan terendah yang mungkin.
P=\frac{15}{2}
Tambahkan -\frac{39}{7} pada \frac{183}{14} dengan mencari satu penyebut sepunya dan menambah pengangka. Kemudian kurangkan pecahan kepada sebutan terendah yang mungkin.
P=\frac{15}{2},B=\frac{183}{2}
Sistem kini diselesaikan.
7P-B=-39
Pertimbangkan persamaan pertama. Tolak B daripada kedua-dua belah.
7P-B=-39,-11P+B=9
Letakkan persamaan dalam bentuk piawai dan kemudian gunakan matriks untuk menyelesaikan sistem persamaan.
\left(\begin{matrix}7&-1\\-11&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}P\\B\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-39\\9\end{matrix}\right)
Tuliskan persamaan dalam bentuk matriks.
inverse(\left(\begin{matrix}7&-1\\-11&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}7&-1\\-11&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}P\\B\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}7&-1\\-11&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-39\\9\end{matrix}\right)
Darabkan ke kiri persamaan dengan matriks songsang bagi \left(\begin{matrix}7&-1\\-11&1\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}P\\B\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}7&-1\\-11&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-39\\9\end{matrix}\right)
Matriks hasil darab dan sonsangnya adalah matriks identiti.
\left(\begin{matrix}P\\B\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}7&-1\\-11&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-39\\9\end{matrix}\right)
Darabkan matriks di sebelah kiri tanda sama dengan.
\left(\begin{matrix}P\\B\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{7-\left(-\left(-11\right)\right)}&-\frac{-1}{7-\left(-\left(-11\right)\right)}\\-\frac{-11}{7-\left(-\left(-11\right)\right)}&\frac{7}{7-\left(-\left(-11\right)\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-39\\9\end{matrix}\right)
Untuk matriks 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), matriks songsang ialah \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), jadi persamaan matriks tersebut boleh ditulis semula sebagai masalah pendaraban matriks.
\left(\begin{matrix}P\\B\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{4}&-\frac{1}{4}\\-\frac{11}{4}&-\frac{7}{4}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-39\\9\end{matrix}\right)
Lakukan aritmetik.
\left(\begin{matrix}P\\B\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{4}\left(-39\right)-\frac{1}{4}\times 9\\-\frac{11}{4}\left(-39\right)-\frac{7}{4}\times 9\end{matrix}\right)
Darabkan matriks tersebut.
\left(\begin{matrix}P\\B\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{15}{2}\\\frac{183}{2}\end{matrix}\right)
Lakukan aritmetik.
P=\frac{15}{2},B=\frac{183}{2}
Ekstrak unsur matriks P dan B.
7P-B=-39
Pertimbangkan persamaan pertama. Tolak B daripada kedua-dua belah.
7P-B=-39,-11P+B=9
Untuk menyelesaikan dengan penghapusan, pekali bagi salah satu daripada pemboleh ubah mestilah sama dalam kedua-dua persamaan supaya pemboleh ubah tersebut akan saling membatalkan apabila satu persamaan ditolak daripada yang satu lagi.
-11\times 7P-11\left(-1\right)B=-11\left(-39\right),7\left(-11\right)P+7B=7\times 9
Untuk menjadikan 7P dan -11P sama, darabkan semua sebutan pada setiap belah persamaan pertama dengan -11 dan semua sebutan pada setiap belah yang kedua dengan 7.
-77P+11B=429,-77P+7B=63
Permudahkan.
-77P+77P+11B-7B=429-63
Tolak -77P+7B=63 daripada -77P+11B=429 dengan menolak sebutan serupa pada setiap belah tanda sama dengan.
11B-7B=429-63
Tambahkan -77P pada 77P. Seubtan -77P dan 77P saling membatalkan dan meninggalkan persamaan dengan hanya satu pemboleh ubah yang boleh diselesaikan.
4B=429-63
Tambahkan 11B pada -7B.
4B=366
Tambahkan 429 pada -63.
B=\frac{183}{2}
Bahagikan kedua-dua belah dengan 4.
-11P+\frac{183}{2}=9
Gantikan \frac{183}{2} dengan B dalam -11P+B=9. Disebabkan persamaan terhasil mengandungi hanya satu pemboleh ubah, anda boleh menyelesaikan terus untuk P.
-11P=-\frac{165}{2}
Tolak \frac{183}{2} daripada kedua-dua belah persamaan.
P=\frac{15}{2}
Bahagikan kedua-dua belah dengan -11.
P=\frac{15}{2},B=\frac{183}{2}
Sistem kini diselesaikan.
Contoh
Persamaan kuadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Persamaan linear
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matriks
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Persamaan serentak
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Pembezaan
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Pengamiran
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Had
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}