Langkau ke kandungan utama
Selesaikan untuk x, y
Tick mark Image
Graf

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

y-\frac{1}{4}x=3
Pertimbangkan persamaan kedua. Tolak \frac{1}{4}x daripada kedua-dua belah.
2x+y=-6,-\frac{1}{4}x+y=3
Untuk menyelesaikan sepasang persamaan menggunakan penggantian, mula-mula selesaikan satu daripada persamaan untuk salah satu daripada pemboleh ubah. Kemudian gantikan hasil untuk pemboleh ubah itu dalam persamaan lain.
2x+y=-6
Pilih salah satu daripada persamaan dan selesaikannya untuk x dengan mengasingkan x di sebelah kiri tanda sama dengan.
2x=-y-6
Tolak y daripada kedua-dua belah persamaan.
x=\frac{1}{2}\left(-y-6\right)
Bahagikan kedua-dua belah dengan 2.
x=-\frac{1}{2}y-3
Darabkan \frac{1}{2} kali -y-6.
-\frac{1}{4}\left(-\frac{1}{2}y-3\right)+y=3
Gantikan -\frac{y}{2}-3 dengan x dalam persamaan lain, -\frac{1}{4}x+y=3.
\frac{1}{8}y+\frac{3}{4}+y=3
Darabkan -\frac{1}{4} kali -\frac{y}{2}-3.
\frac{9}{8}y+\frac{3}{4}=3
Tambahkan \frac{y}{8} pada y.
\frac{9}{8}y=\frac{9}{4}
Tolak \frac{3}{4} daripada kedua-dua belah persamaan.
y=2
Bahagikan kedua-dua belah persamaan dengan \frac{9}{8} yang bersamaan dengan mendarab kedua-dua belah dengan salingan pecahan.
x=-\frac{1}{2}\times 2-3
Gantikan 2 dengan y dalam x=-\frac{1}{2}y-3. Disebabkan persamaan terhasil mengandungi hanya satu pemboleh ubah, anda boleh menyelesaikan terus untuk x.
x=-1-3
Darabkan -\frac{1}{2} kali 2.
x=-4
Tambahkan -3 pada -1.
x=-4,y=2
Sistem kini diselesaikan.
y-\frac{1}{4}x=3
Pertimbangkan persamaan kedua. Tolak \frac{1}{4}x daripada kedua-dua belah.
2x+y=-6,-\frac{1}{4}x+y=3
Letakkan persamaan dalam bentuk piawai dan kemudian gunakan matriks untuk menyelesaikan sistem persamaan.
\left(\begin{matrix}2&1\\-\frac{1}{4}&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-6\\3\end{matrix}\right)
Tuliskan persamaan dalam bentuk matriks.
inverse(\left(\begin{matrix}2&1\\-\frac{1}{4}&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}2&1\\-\frac{1}{4}&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&1\\-\frac{1}{4}&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-6\\3\end{matrix}\right)
Darabkan ke kiri persamaan dengan matriks songsang bagi \left(\begin{matrix}2&1\\-\frac{1}{4}&1\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&1\\-\frac{1}{4}&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-6\\3\end{matrix}\right)
Matriks hasil darab dan sonsangnya adalah matriks identiti.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&1\\-\frac{1}{4}&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-6\\3\end{matrix}\right)
Darabkan matriks di sebelah kiri tanda sama dengan.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{2-\left(-\frac{1}{4}\right)}&-\frac{1}{2-\left(-\frac{1}{4}\right)}\\-\frac{-\frac{1}{4}}{2-\left(-\frac{1}{4}\right)}&\frac{2}{2-\left(-\frac{1}{4}\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-6\\3\end{matrix}\right)
Untuk matriks 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), matriks songsang ialah \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), jadi persamaan matriks tersebut boleh ditulis semula sebagai masalah pendaraban matriks.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{4}{9}&-\frac{4}{9}\\\frac{1}{9}&\frac{8}{9}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-6\\3\end{matrix}\right)
Lakukan aritmetik.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{4}{9}\left(-6\right)-\frac{4}{9}\times 3\\\frac{1}{9}\left(-6\right)+\frac{8}{9}\times 3\end{matrix}\right)
Darabkan matriks tersebut.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-4\\2\end{matrix}\right)
Lakukan aritmetik.
x=-4,y=2
Ekstrak unsur matriks x dan y.
y-\frac{1}{4}x=3
Pertimbangkan persamaan kedua. Tolak \frac{1}{4}x daripada kedua-dua belah.
2x+y=-6,-\frac{1}{4}x+y=3
Untuk menyelesaikan dengan penghapusan, pekali bagi salah satu daripada pemboleh ubah mestilah sama dalam kedua-dua persamaan supaya pemboleh ubah tersebut akan saling membatalkan apabila satu persamaan ditolak daripada yang satu lagi.
2x+\frac{1}{4}x+y-y=-6-3
Tolak -\frac{1}{4}x+y=3 daripada 2x+y=-6 dengan menolak sebutan serupa pada setiap belah tanda sama dengan.
2x+\frac{1}{4}x=-6-3
Tambahkan y pada -y. Seubtan y dan -y saling membatalkan dan meninggalkan persamaan dengan hanya satu pemboleh ubah yang boleh diselesaikan.
\frac{9}{4}x=-6-3
Tambahkan 2x pada \frac{x}{4}.
\frac{9}{4}x=-9
Tambahkan -6 pada -3.
x=-4
Bahagikan kedua-dua belah persamaan dengan \frac{9}{4} yang bersamaan dengan mendarab kedua-dua belah dengan salingan pecahan.
-\frac{1}{4}\left(-4\right)+y=3
Gantikan -4 dengan x dalam -\frac{1}{4}x+y=3. Disebabkan persamaan terhasil mengandungi hanya satu pemboleh ubah, anda boleh menyelesaikan terus untuk y.
1+y=3
Darabkan -\frac{1}{4} kali -4.
y=2
Tolak 1 daripada kedua-dua belah persamaan.
x=-4,y=2
Sistem kini diselesaikan.