Langkau ke kandungan utama
Selesaikan untuk x, y, z
Tick mark Image

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

x=-6-2y-3z
Selesaikan 2x+4y+6z=-12 untuk x.
2\left(-6-2y-3z\right)-3y-4z=15 3\left(-6-2y-3z\right)+4y+5z=-8
Gantikan -6-2y-3z dengan x dalam persamaan kedua dan ketiga.
y=-\frac{27}{7}-\frac{10}{7}z z=-\frac{5}{2}-\frac{1}{2}y
Selesaikan persamaan berikut untuk y dan z masing-masing.
z=-\frac{5}{2}-\frac{1}{2}\left(-\frac{27}{7}-\frac{10}{7}z\right)
Gantikan -\frac{27}{7}-\frac{10}{7}z dengan y dalam persamaan z=-\frac{5}{2}-\frac{1}{2}y.
z=-2
Selesaikan z=-\frac{5}{2}-\frac{1}{2}\left(-\frac{27}{7}-\frac{10}{7}z\right) untuk z.
y=-\frac{27}{7}-\frac{10}{7}\left(-2\right)
Gantikan -2 dengan z dalam persamaan y=-\frac{27}{7}-\frac{10}{7}z.
y=-1
Kira y daripada y=-\frac{27}{7}-\frac{10}{7}\left(-2\right).
x=-6-2\left(-1\right)-3\left(-2\right)
Gantikan -1 dengan y dan -2 dengan z dalam persamaan x=-6-2y-3z.
x=2
Kira x daripada x=-6-2\left(-1\right)-3\left(-2\right).
x=2 y=-1 z=-2
Sistem kini diselesaikan.