Selesaikan untuk x
x=1
x = \frac{10}{3} = 3\frac{1}{3} \approx 3.333333333
Graf
Kongsi
Disalin ke papan klip
\left(2x-4\right)\left(x-2\right)=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Pemboleh ubah x tidak boleh sama dengan sebarang nilai -2,2,3 kerana pembahagian dengan sifar tidak ditakrifkan. Darabkan kedua-dua belah persamaan dengan 2\left(x-3\right)\left(x-2\right)\left(x+2\right), gandaan sepunya terkecil sebanyak x^{2}-x-6,2x+4,4-x^{2}.
2x^{2}-8x+8=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab 2x-4 dengan x-2 dan gabungkan sebutan yang serupa.
2x^{2}-8x+8=\left(x^{2}-5x+6\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab x-3 dengan x-2 dan gabungkan sebutan yang serupa.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6-2x\right)x
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab x^{2}-5x+6 dengan 3.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6x-2x^{2}\right)
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab 6-2x dengan x.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-6x+2x^{2}
Untuk mencari yang bertentangan dengan 6x-2x^{2}, cari yang bertentangan dengan setiap sebutan.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-21x+18+2x^{2}
Gabungkan -15x dan -6x untuk mendapatkan -21x.
2x^{2}-8x+8=5x^{2}-21x+18
Gabungkan 3x^{2} dan 2x^{2} untuk mendapatkan 5x^{2}.
2x^{2}-8x+8-5x^{2}=-21x+18
Tolak 5x^{2} daripada kedua-dua belah.
-3x^{2}-8x+8=-21x+18
Gabungkan 2x^{2} dan -5x^{2} untuk mendapatkan -3x^{2}.
-3x^{2}-8x+8+21x=18
Tambahkan 21x pada kedua-dua belah.
-3x^{2}+13x+8=18
Gabungkan -8x dan 21x untuk mendapatkan 13x.
-3x^{2}+13x+8-18=0
Tolak 18 daripada kedua-dua belah.
-3x^{2}+13x-10=0
Tolak 18 daripada 8 untuk mendapatkan -10.
a+b=13 ab=-3\left(-10\right)=30
Untuk menyelesaikan persamaan, faktorkan sebelah kiri mengikut perkumpulan. Pertama sekali, sebelah kiri perlu ditulis semula sebagai -3x^{2}+ax+bx-10. Untuk mencari a dan b, sediakan sistem untuk diselesaikan.
1,30 2,15 3,10 5,6
Oleh kerana ab adalah positif, a dan b mempunyai tanda yang sama. Oleh kerana a+b adalah positif, a dan b kedua-duanya positif. Senaraikan semua pasangan integer yang memberikan hasil 30.
1+30=31 2+15=17 3+10=13 5+6=11
Kira jumlah untuk setiap pasangan.
a=10 b=3
Penyelesaian ialah pasangan yang memberikan jumlah 13.
\left(-3x^{2}+10x\right)+\left(3x-10\right)
Tulis semula -3x^{2}+13x-10 sebagai \left(-3x^{2}+10x\right)+\left(3x-10\right).
-x\left(3x-10\right)+3x-10
Faktorkan -x dalam -3x^{2}+10x.
\left(3x-10\right)\left(-x+1\right)
Faktorkan sebutan lazim 3x-10 dengan menggunakan sifat kalis agihan.
x=\frac{10}{3} x=1
Untuk mencari penyelesaian persamaan, selesaikan 3x-10=0 dan -x+1=0.
\left(2x-4\right)\left(x-2\right)=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Pemboleh ubah x tidak boleh sama dengan sebarang nilai -2,2,3 kerana pembahagian dengan sifar tidak ditakrifkan. Darabkan kedua-dua belah persamaan dengan 2\left(x-3\right)\left(x-2\right)\left(x+2\right), gandaan sepunya terkecil sebanyak x^{2}-x-6,2x+4,4-x^{2}.
2x^{2}-8x+8=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab 2x-4 dengan x-2 dan gabungkan sebutan yang serupa.
2x^{2}-8x+8=\left(x^{2}-5x+6\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab x-3 dengan x-2 dan gabungkan sebutan yang serupa.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6-2x\right)x
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab x^{2}-5x+6 dengan 3.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6x-2x^{2}\right)
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab 6-2x dengan x.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-6x+2x^{2}
Untuk mencari yang bertentangan dengan 6x-2x^{2}, cari yang bertentangan dengan setiap sebutan.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-21x+18+2x^{2}
Gabungkan -15x dan -6x untuk mendapatkan -21x.
2x^{2}-8x+8=5x^{2}-21x+18
Gabungkan 3x^{2} dan 2x^{2} untuk mendapatkan 5x^{2}.
2x^{2}-8x+8-5x^{2}=-21x+18
Tolak 5x^{2} daripada kedua-dua belah.
-3x^{2}-8x+8=-21x+18
Gabungkan 2x^{2} dan -5x^{2} untuk mendapatkan -3x^{2}.
-3x^{2}-8x+8+21x=18
Tambahkan 21x pada kedua-dua belah.
-3x^{2}+13x+8=18
Gabungkan -8x dan 21x untuk mendapatkan 13x.
-3x^{2}+13x+8-18=0
Tolak 18 daripada kedua-dua belah.
-3x^{2}+13x-10=0
Tolak 18 daripada 8 untuk mendapatkan -10.
x=\frac{-13±\sqrt{13^{2}-4\left(-3\right)\left(-10\right)}}{2\left(-3\right)}
Persamaan ini dalam bentuk piawai: ax^{2}+bx+c=0. Gantikan -3 dengan a, 13 dengan b dan -10 dengan c dalam formula kuadratik, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-13±\sqrt{169-4\left(-3\right)\left(-10\right)}}{2\left(-3\right)}
Kuasa dua 13.
x=\frac{-13±\sqrt{169+12\left(-10\right)}}{2\left(-3\right)}
Darabkan -4 kali -3.
x=\frac{-13±\sqrt{169-120}}{2\left(-3\right)}
Darabkan 12 kali -10.
x=\frac{-13±\sqrt{49}}{2\left(-3\right)}
Tambahkan 169 pada -120.
x=\frac{-13±7}{2\left(-3\right)}
Ambil punca kuasa dua 49.
x=\frac{-13±7}{-6}
Darabkan 2 kali -3.
x=-\frac{6}{-6}
Sekarang selesaikan persamaan x=\frac{-13±7}{-6} apabila ± ialah plus. Tambahkan -13 pada 7.
x=1
Bahagikan -6 dengan -6.
x=-\frac{20}{-6}
Sekarang selesaikan persamaan x=\frac{-13±7}{-6} apabila ± ialah minus. Tolak 7 daripada -13.
x=\frac{10}{3}
Kurangkan pecahan \frac{-20}{-6} kepada sebutan terendah dengan mengeluarkan dan membatalkan 2.
x=1 x=\frac{10}{3}
Persamaan kini diselesaikan.
\left(2x-4\right)\left(x-2\right)=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Pemboleh ubah x tidak boleh sama dengan sebarang nilai -2,2,3 kerana pembahagian dengan sifar tidak ditakrifkan. Darabkan kedua-dua belah persamaan dengan 2\left(x-3\right)\left(x-2\right)\left(x+2\right), gandaan sepunya terkecil sebanyak x^{2}-x-6,2x+4,4-x^{2}.
2x^{2}-8x+8=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab 2x-4 dengan x-2 dan gabungkan sebutan yang serupa.
2x^{2}-8x+8=\left(x^{2}-5x+6\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab x-3 dengan x-2 dan gabungkan sebutan yang serupa.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6-2x\right)x
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab x^{2}-5x+6 dengan 3.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6x-2x^{2}\right)
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab 6-2x dengan x.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-6x+2x^{2}
Untuk mencari yang bertentangan dengan 6x-2x^{2}, cari yang bertentangan dengan setiap sebutan.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-21x+18+2x^{2}
Gabungkan -15x dan -6x untuk mendapatkan -21x.
2x^{2}-8x+8=5x^{2}-21x+18
Gabungkan 3x^{2} dan 2x^{2} untuk mendapatkan 5x^{2}.
2x^{2}-8x+8-5x^{2}=-21x+18
Tolak 5x^{2} daripada kedua-dua belah.
-3x^{2}-8x+8=-21x+18
Gabungkan 2x^{2} dan -5x^{2} untuk mendapatkan -3x^{2}.
-3x^{2}-8x+8+21x=18
Tambahkan 21x pada kedua-dua belah.
-3x^{2}+13x+8=18
Gabungkan -8x dan 21x untuk mendapatkan 13x.
-3x^{2}+13x=18-8
Tolak 8 daripada kedua-dua belah.
-3x^{2}+13x=10
Tolak 8 daripada 18 untuk mendapatkan 10.
\frac{-3x^{2}+13x}{-3}=\frac{10}{-3}
Bahagikan kedua-dua belah dengan -3.
x^{2}+\frac{13}{-3}x=\frac{10}{-3}
Membahagi dengan -3 membuat asal pendaraban dengan -3.
x^{2}-\frac{13}{3}x=\frac{10}{-3}
Bahagikan 13 dengan -3.
x^{2}-\frac{13}{3}x=-\frac{10}{3}
Bahagikan 10 dengan -3.
x^{2}-\frac{13}{3}x+\left(-\frac{13}{6}\right)^{2}=-\frac{10}{3}+\left(-\frac{13}{6}\right)^{2}
Bahagikan -\frac{13}{3} iaitu pekali bagi sebutan x dengan 2 untuk mendapatkan -\frac{13}{6}. Kemudian tambahkan kuasa dua -\frac{13}{6} pada kedua-dua belah persamaan. Langkah ini menjadikan sebelah kiri persamaan kuasa dua sempurna.
x^{2}-\frac{13}{3}x+\frac{169}{36}=-\frac{10}{3}+\frac{169}{36}
Kuasa duakan -\frac{13}{6} dengan kuasa duakan kedua-dua pengangka dan penyebut pecahan.
x^{2}-\frac{13}{3}x+\frac{169}{36}=\frac{49}{36}
Tambahkan -\frac{10}{3} pada \frac{169}{36} dengan mencari satu penyebut sepunya dan menambah pengangka. Kemudian kurangkan pecahan kepada sebutan terendah yang mungkin.
\left(x-\frac{13}{6}\right)^{2}=\frac{49}{36}
Faktor x^{2}-\frac{13}{3}x+\frac{169}{36}. Umumnya, apabila x^{2}+bx+c adalah kuasa dua sempurna, ia sentiasa boleh difaktorkan sebagai \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{13}{6}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{49}{36}}
Ambil punca kuasa dua kedua-dua belah persamaan.
x-\frac{13}{6}=\frac{7}{6} x-\frac{13}{6}=-\frac{7}{6}
Permudahkan.
x=\frac{10}{3} x=1
Tambahkan \frac{13}{6} pada kedua-dua belah persamaan.
Contoh
Persamaan kuadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Persamaan linear
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matriks
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Persamaan serentak
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Pembezaan
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Pengamiran
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Had
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}