Langkau ke kandungan utama
Selesaikan untuk t
Tick mark Image

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

2\left(t^{2}+3t\right)=t+7
Darabkan kedua-dua belah persamaan dengan 4, gandaan sepunya terkecil sebanyak 2,4.
2t^{2}+6t=t+7
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab 2 dengan t^{2}+3t.
2t^{2}+6t-t=7
Tolak t daripada kedua-dua belah.
2t^{2}+5t=7
Gabungkan 6t dan -t untuk mendapatkan 5t.
2t^{2}+5t-7=0
Tolak 7 daripada kedua-dua belah.
a+b=5 ab=2\left(-7\right)=-14
Untuk menyelesaikan persamaan, faktorkan sebelah kiri mengikut perkumpulan. Pertama sekali, sebelah kiri perlu ditulis semula sebagai 2t^{2}+at+bt-7. Untuk mencari a dan b, sediakan sistem untuk diselesaikan.
-1,14 -2,7
Oleh kerana ab adalah negatif, a dan b mempunyai tanda yang bertentangan. Oleh kerana a+b adalah positif, nombor positif mempunyai nilai mutlak yang lebih besar daripada negatif. Senaraikan semua pasangan integer yang memberikan hasil -14.
-1+14=13 -2+7=5
Kira jumlah untuk setiap pasangan.
a=-2 b=7
Penyelesaian ialah pasangan yang memberikan jumlah 5.
\left(2t^{2}-2t\right)+\left(7t-7\right)
Tulis semula 2t^{2}+5t-7 sebagai \left(2t^{2}-2t\right)+\left(7t-7\right).
2t\left(t-1\right)+7\left(t-1\right)
Faktorkan 2t dalam kumpulan pertama dan 7 dalam kumpulan kedua.
\left(t-1\right)\left(2t+7\right)
Faktorkan sebutan lazim t-1 dengan menggunakan sifat kalis agihan.
t=1 t=-\frac{7}{2}
Untuk mencari penyelesaian persamaan, selesaikan t-1=0 dan 2t+7=0.
2\left(t^{2}+3t\right)=t+7
Darabkan kedua-dua belah persamaan dengan 4, gandaan sepunya terkecil sebanyak 2,4.
2t^{2}+6t=t+7
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab 2 dengan t^{2}+3t.
2t^{2}+6t-t=7
Tolak t daripada kedua-dua belah.
2t^{2}+5t=7
Gabungkan 6t dan -t untuk mendapatkan 5t.
2t^{2}+5t-7=0
Tolak 7 daripada kedua-dua belah.
t=\frac{-5±\sqrt{5^{2}-4\times 2\left(-7\right)}}{2\times 2}
Persamaan ini dalam bentuk piawai: ax^{2}+bx+c=0. Gantikan 2 dengan a, 5 dengan b dan -7 dengan c dalam formula kuadratik, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
t=\frac{-5±\sqrt{25-4\times 2\left(-7\right)}}{2\times 2}
Kuasa dua 5.
t=\frac{-5±\sqrt{25-8\left(-7\right)}}{2\times 2}
Darabkan -4 kali 2.
t=\frac{-5±\sqrt{25+56}}{2\times 2}
Darabkan -8 kali -7.
t=\frac{-5±\sqrt{81}}{2\times 2}
Tambahkan 25 pada 56.
t=\frac{-5±9}{2\times 2}
Ambil punca kuasa dua 81.
t=\frac{-5±9}{4}
Darabkan 2 kali 2.
t=\frac{4}{4}
Sekarang selesaikan persamaan t=\frac{-5±9}{4} apabila ± ialah plus. Tambahkan -5 pada 9.
t=1
Bahagikan 4 dengan 4.
t=-\frac{14}{4}
Sekarang selesaikan persamaan t=\frac{-5±9}{4} apabila ± ialah minus. Tolak 9 daripada -5.
t=-\frac{7}{2}
Kurangkan pecahan \frac{-14}{4} kepada sebutan terendah dengan mengeluarkan dan membatalkan 2.
t=1 t=-\frac{7}{2}
Persamaan kini diselesaikan.
2\left(t^{2}+3t\right)=t+7
Darabkan kedua-dua belah persamaan dengan 4, gandaan sepunya terkecil sebanyak 2,4.
2t^{2}+6t=t+7
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab 2 dengan t^{2}+3t.
2t^{2}+6t-t=7
Tolak t daripada kedua-dua belah.
2t^{2}+5t=7
Gabungkan 6t dan -t untuk mendapatkan 5t.
\frac{2t^{2}+5t}{2}=\frac{7}{2}
Bahagikan kedua-dua belah dengan 2.
t^{2}+\frac{5}{2}t=\frac{7}{2}
Membahagi dengan 2 membuat asal pendaraban dengan 2.
t^{2}+\frac{5}{2}t+\left(\frac{5}{4}\right)^{2}=\frac{7}{2}+\left(\frac{5}{4}\right)^{2}
Bahagikan \frac{5}{2} iaitu pekali bagi sebutan x dengan 2 untuk mendapatkan \frac{5}{4}. Kemudian tambahkan kuasa dua \frac{5}{4} pada kedua-dua belah persamaan. Langkah ini menjadikan sebelah kiri persamaan kuasa dua sempurna.
t^{2}+\frac{5}{2}t+\frac{25}{16}=\frac{7}{2}+\frac{25}{16}
Kuasa duakan \frac{5}{4} dengan kuasa duakan kedua-dua pengangka dan penyebut pecahan.
t^{2}+\frac{5}{2}t+\frac{25}{16}=\frac{81}{16}
Tambahkan \frac{7}{2} pada \frac{25}{16} dengan mencari satu penyebut sepunya dan menambah pengangka. Kemudian kurangkan pecahan kepada sebutan terendah yang mungkin.
\left(t+\frac{5}{4}\right)^{2}=\frac{81}{16}
Faktor t^{2}+\frac{5}{2}t+\frac{25}{16}. Umumnya, apabila x^{2}+bx+c adalah kuasa dua sempurna, ia sentiasa boleh difaktorkan sebagai \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(t+\frac{5}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{81}{16}}
Ambil punca kuasa dua kedua-dua belah persamaan.
t+\frac{5}{4}=\frac{9}{4} t+\frac{5}{4}=-\frac{9}{4}
Permudahkan.
t=1 t=-\frac{7}{2}
Tolak \frac{5}{4} daripada kedua-dua belah persamaan.