Selesaikan untuk y
y=-\frac{\sqrt{3}\left(x+6\sqrt{3}-11\right)}{3}
Selesaikan untuk x
x=-\sqrt{3}y+11-6\sqrt{3}
Graf
Kongsi
Disalin ke papan klip
\frac{\left(5+2\sqrt{3}\right)\left(7-4\sqrt{3}\right)}{\left(7+4\sqrt{3}\right)\left(7-4\sqrt{3}\right)}=x+\sqrt{3}y
Nisbahkan penyebut \frac{5+2\sqrt{3}}{7+4\sqrt{3}} dengan mendarabkan pembilang dan penyebut dengan 7-4\sqrt{3}.
\frac{\left(5+2\sqrt{3}\right)\left(7-4\sqrt{3}\right)}{7^{2}-\left(4\sqrt{3}\right)^{2}}=x+\sqrt{3}y
Pertimbangkan \left(7+4\sqrt{3}\right)\left(7-4\sqrt{3}\right). Pendaraban boleh diubah menjadi perbezaan kuasa dua dengan menggunakan peraturan: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}.
\frac{\left(5+2\sqrt{3}\right)\left(7-4\sqrt{3}\right)}{49-\left(4\sqrt{3}\right)^{2}}=x+\sqrt{3}y
Kira 7 dikuasakan 2 dan dapatkan 49.
\frac{\left(5+2\sqrt{3}\right)\left(7-4\sqrt{3}\right)}{49-4^{2}\left(\sqrt{3}\right)^{2}}=x+\sqrt{3}y
Kembangkan \left(4\sqrt{3}\right)^{2}.
\frac{\left(5+2\sqrt{3}\right)\left(7-4\sqrt{3}\right)}{49-16\left(\sqrt{3}\right)^{2}}=x+\sqrt{3}y
Kira 4 dikuasakan 2 dan dapatkan 16.
\frac{\left(5+2\sqrt{3}\right)\left(7-4\sqrt{3}\right)}{49-16\times 3}=x+\sqrt{3}y
Punca kuasa untuk \sqrt{3} ialah 3.
\frac{\left(5+2\sqrt{3}\right)\left(7-4\sqrt{3}\right)}{49-48}=x+\sqrt{3}y
Darabkan 16 dan 3 untuk mendapatkan 48.
\frac{\left(5+2\sqrt{3}\right)\left(7-4\sqrt{3}\right)}{1}=x+\sqrt{3}y
Tolak 48 daripada 49 untuk mendapatkan 1.
\left(5+2\sqrt{3}\right)\left(7-4\sqrt{3}\right)=x+\sqrt{3}y
Apa-apa sahaja yang dibahagikan dengan satu menjadi nombor tersebut.
35-6\sqrt{3}-8\left(\sqrt{3}\right)^{2}=x+\sqrt{3}y
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab 5+2\sqrt{3} dengan 7-4\sqrt{3} dan gabungkan sebutan yang serupa.
35-6\sqrt{3}-8\times 3=x+\sqrt{3}y
Punca kuasa untuk \sqrt{3} ialah 3.
35-6\sqrt{3}-24=x+\sqrt{3}y
Darabkan -8 dan 3 untuk mendapatkan -24.
11-6\sqrt{3}=x+\sqrt{3}y
Tolak 24 daripada 35 untuk mendapatkan 11.
x+\sqrt{3}y=11-6\sqrt{3}
Tukar bahagian supaya semua sebutan pemboleh ubah berada di sebelah kiri.
\sqrt{3}y=11-6\sqrt{3}-x
Tolak x daripada kedua-dua belah.
\sqrt{3}y=-x+11-6\sqrt{3}
Persamaan tersebut adalah dalam bentuk piawai.
\frac{\sqrt{3}y}{\sqrt{3}}=\frac{-x+11-6\sqrt{3}}{\sqrt{3}}
Bahagikan kedua-dua belah dengan \sqrt{3}.
y=\frac{-x+11-6\sqrt{3}}{\sqrt{3}}
Membahagi dengan \sqrt{3} membuat asal pendaraban dengan \sqrt{3}.
y=\frac{\sqrt{3}\left(-x+11-6\sqrt{3}\right)}{3}
Bahagikan -6\sqrt{3}-x+11 dengan \sqrt{3}.
Contoh
Persamaan kuadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Persamaan linear
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matriks
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Persamaan serentak
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Pembezaan
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Pengamiran
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Had
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}