Langkau ke kandungan utama
Selesaikan untuk b
Tick mark Image
Selesaikan untuk a
Tick mark Image

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

\frac{\left(2+\sqrt{3}\right)\left(2+\sqrt{3}\right)}{\left(2-\sqrt{3}\right)\left(2+\sqrt{3}\right)}=a+b\sqrt{3}
Nisbahkan penyebut \frac{2+\sqrt{3}}{2-\sqrt{3}} dengan mendarabkan pembilang dan penyebut dengan 2+\sqrt{3}.
\frac{\left(2+\sqrt{3}\right)\left(2+\sqrt{3}\right)}{2^{2}-\left(\sqrt{3}\right)^{2}}=a+b\sqrt{3}
Pertimbangkan \left(2-\sqrt{3}\right)\left(2+\sqrt{3}\right). Pendaraban boleh diubah menjadi perbezaan kuasa dua dengan menggunakan peraturan: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}.
\frac{\left(2+\sqrt{3}\right)\left(2+\sqrt{3}\right)}{4-3}=a+b\sqrt{3}
Kuasa dua 2. Kuasa dua \sqrt{3}.
\frac{\left(2+\sqrt{3}\right)\left(2+\sqrt{3}\right)}{1}=a+b\sqrt{3}
Tolak 3 daripada 4 untuk mendapatkan 1.
\left(2+\sqrt{3}\right)\left(2+\sqrt{3}\right)=a+b\sqrt{3}
Apa-apa sahaja yang dibahagikan dengan satu menjadi nombor tersebut.
\left(2+\sqrt{3}\right)^{2}=a+b\sqrt{3}
Darabkan 2+\sqrt{3} dan 2+\sqrt{3} untuk mendapatkan \left(2+\sqrt{3}\right)^{2}.
4+4\sqrt{3}+\left(\sqrt{3}\right)^{2}=a+b\sqrt{3}
Gunakan teorem binomial \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} untuk mengembangkan \left(2+\sqrt{3}\right)^{2}.
4+4\sqrt{3}+3=a+b\sqrt{3}
Punca kuasa untuk \sqrt{3} ialah 3.
7+4\sqrt{3}=a+b\sqrt{3}
Tambahkan 4 dan 3 untuk dapatkan 7.
a+b\sqrt{3}=7+4\sqrt{3}
Tukar bahagian supaya semua sebutan pemboleh ubah berada di sebelah kiri.
b\sqrt{3}=7+4\sqrt{3}-a
Tolak a daripada kedua-dua belah.
\sqrt{3}b=-a+4\sqrt{3}+7
Persamaan tersebut adalah dalam bentuk piawai.
\frac{\sqrt{3}b}{\sqrt{3}}=\frac{-a+4\sqrt{3}+7}{\sqrt{3}}
Bahagikan kedua-dua belah dengan \sqrt{3}.
b=\frac{-a+4\sqrt{3}+7}{\sqrt{3}}
Membahagi dengan \sqrt{3} membuat asal pendaraban dengan \sqrt{3}.
b=\frac{\sqrt{3}\left(-a+4\sqrt{3}+7\right)}{3}
Bahagikan 4\sqrt{3}-a+7 dengan \sqrt{3}.