Selesaikan untuk x
x=-\frac{15y}{15-y}
y\neq 0\text{ and }y\neq 15
Selesaikan untuk y
y=-\frac{15x}{15-x}
x\neq 0\text{ and }x\neq 15
Graf
Kongsi
Disalin ke papan klip
15y+15x=xy
Pemboleh ubah x tidak boleh sama dengan 0 kerana pembahagian dengan sifar tidak ditakrifkan. Darabkan kedua-dua belah persamaan dengan 15xy, gandaan sepunya terkecil sebanyak x,y,15.
15y+15x-xy=0
Tolak xy daripada kedua-dua belah.
15x-xy=-15y
Tolak 15y daripada kedua-dua belah. Apa-apa sahaja yang ditolak daripada sifar menjadikannya negatif.
\left(15-y\right)x=-15y
Gabungkan semua sebutan yang mengandungi x.
\frac{\left(15-y\right)x}{15-y}=-\frac{15y}{15-y}
Bahagikan kedua-dua belah dengan 15-y.
x=-\frac{15y}{15-y}
Membahagi dengan 15-y membuat asal pendaraban dengan 15-y.
x=-\frac{15y}{15-y}\text{, }x\neq 0
Pemboleh ubah x tidak boleh sama dengan 0.
15y+15x=xy
Pemboleh ubah y tidak boleh sama dengan 0 kerana pembahagian dengan sifar tidak ditakrifkan. Darabkan kedua-dua belah persamaan dengan 15xy, gandaan sepunya terkecil sebanyak x,y,15.
15y+15x-xy=0
Tolak xy daripada kedua-dua belah.
15y-xy=-15x
Tolak 15x daripada kedua-dua belah. Apa-apa sahaja yang ditolak daripada sifar menjadikannya negatif.
\left(15-x\right)y=-15x
Gabungkan semua sebutan yang mengandungi y.
\frac{\left(15-x\right)y}{15-x}=-\frac{15x}{15-x}
Bahagikan kedua-dua belah dengan 15-x.
y=-\frac{15x}{15-x}
Membahagi dengan 15-x membuat asal pendaraban dengan 15-x.
y=-\frac{15x}{15-x}\text{, }y\neq 0
Pemboleh ubah y tidak boleh sama dengan 0.
Contoh
Persamaan kuadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Persamaan linear
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matriks
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Persamaan serentak
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Pembezaan
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Pengamiran
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Had
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}