Прескокни до главната содржина
Процени
Tick mark Image
Фактор
Tick mark Image
Графика

Слични проблеми од Web Search

Сподели

x^{2}+0-36
Секој број помножен со нула дава нула.
x^{2}-36
Одземете 36 од 0 за да добиете -36.
x^{2}-36
Множете и комбинирајте слични членови.
\left(x-6\right)\left(x+6\right)
Препиши го x^{2}-36 како x^{2}-6^{2}. Разликата на квадратите може да се факторира со помош на правилото: a^{2}-b^{2}=\left(a-b\right)\left(a+b\right).
x^{2}-36=0
Квадратниот полином може да се факторира со помош на трансформацијата ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), каде што x_{1} и x_{2} се решенијата на квадратната равенка ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\left(-36\right)}}{2}
Сите равенки што ја имаат формата ax^{2}+bx+c=0 може да се решат со формулата за квадратна равенка: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за квадратна равенка дава две решенија, едно кога ± е собирање, а друго кога е одземање.
x=\frac{0±\sqrt{-4\left(-36\right)}}{2}
Квадрат од 0.
x=\frac{0±\sqrt{144}}{2}
Множење на -4 со -36.
x=\frac{0±12}{2}
Вадење квадратен корен од 144.
x=6
Сега решете ја равенката x=\frac{±12}{2} кога ± ќе биде плус. Делење на 12 со 2.
x=-6
Сега решете ја равенката x=\frac{±12}{2} кога ± ќе биде минус. Делење на -12 со 2.
x^{2}-36=\left(x-6\right)\left(x-\left(-6\right)\right)
Факторирајте го оригиналниот израз со помош на ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Заменете го 6 со x_{1} и -6 со x_{2}.
x^{2}-36=\left(x-6\right)\left(x+6\right)
Поедноставете ги сите изрази на формуларот p-\left(-q\right) со p+q.