Прескокни до главната содржина
Реши за p
Tick mark Image

Слични проблеми од Web Search

Сподели

p^{2}+p-4=0
Сите равенки што ја имаат формата ax^{2}+bx+c=0 може да се решат со формулата за квадратна равенка: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за квадратна равенка дава две решенија, едно кога ± е собирање, а друго кога е одземање.
p=\frac{-1±\sqrt{1^{2}-4\left(-4\right)}}{2}
Оваа равенка е во стандардна форма: ax^{2}+bx+c=0. Ставете 1 за a, 1 за b и -4 за c во формулата за квадратна равенка \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
p=\frac{-1±\sqrt{1-4\left(-4\right)}}{2}
Квадрат од 1.
p=\frac{-1±\sqrt{1+16}}{2}
Множење на -4 со -4.
p=\frac{-1±\sqrt{17}}{2}
Собирање на 1 и 16.
p=\frac{\sqrt{17}-1}{2}
Сега решете ја равенката p=\frac{-1±\sqrt{17}}{2} кога ± ќе биде плус. Собирање на -1 и \sqrt{17}.
p=\frac{-\sqrt{17}-1}{2}
Сега решете ја равенката p=\frac{-1±\sqrt{17}}{2} кога ± ќе биде минус. Одземање на \sqrt{17} од -1.
p=\frac{\sqrt{17}-1}{2} p=\frac{-\sqrt{17}-1}{2}
Равенката сега е решена.
p^{2}+p-4=0
Квадратните равенки како оваа може да се решат со пополнување на квадратот. За да го пополните, равенката прво мора да биде во формата x^{2}+bx=c.
p^{2}+p-4-\left(-4\right)=-\left(-4\right)
Додавање на 4 на двете страни на равенката.
p^{2}+p=-\left(-4\right)
Ако одземете -4 од истиот број, ќе остане 0.
p^{2}+p=4
Одземање на -4 од 0.
p^{2}+p+\left(\frac{1}{2}\right)^{2}=4+\left(\frac{1}{2}\right)^{2}
Поделете го 1, коефициентот на членот x, со 2 за да добиете \frac{1}{2}. Потоа додајте го квадратот од \frac{1}{2} на двете страни од равенката. Овој чекор ќе ја направи левата страна на равенката совршен квадрат.
p^{2}+p+\frac{1}{4}=4+\frac{1}{4}
Кренете \frac{1}{2} на квадрат со кревање и на броителот и на именителот на дропката на квадрат.
p^{2}+p+\frac{1}{4}=\frac{17}{4}
Собирање на 4 и \frac{1}{4}.
\left(p+\frac{1}{2}\right)^{2}=\frac{17}{4}
Фактор p^{2}+p+\frac{1}{4}. Генерално, кога x^{2}+bx+c е совршен квадрат, може секогаш да се факторира како \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(p+\frac{1}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{17}{4}}
Извадете квадратен корен од двете страни на равенката.
p+\frac{1}{2}=\frac{\sqrt{17}}{2} p+\frac{1}{2}=-\frac{\sqrt{17}}{2}
Поедноставување.
p=\frac{\sqrt{17}-1}{2} p=\frac{-\sqrt{17}-1}{2}
Одземање на \frac{1}{2} од двете страни на равенката.