Реши за p
p=2
p=0
Сподели
Копирани во клипбордот
p^{2}-2p=0
Одземете 2p од двете страни.
p\left(p-2\right)=0
Исклучување на вредноста на факторот p.
p=0 p=2
За да најдете решенија за равенката, решете ги p=0 и p-2=0.
p^{2}-2p=0
Одземете 2p од двете страни.
p=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{\left(-2\right)^{2}}}{2}
Оваа равенка е во стандардна форма: ax^{2}+bx+c=0. Ставете 1 за a, -2 за b и 0 за c во формулата за квадратна равенка \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
p=\frac{-\left(-2\right)±2}{2}
Вадење квадратен корен од \left(-2\right)^{2}.
p=\frac{2±2}{2}
Спротивно на -2 е 2.
p=\frac{4}{2}
Сега решете ја равенката p=\frac{2±2}{2} кога ± ќе биде плус. Собирање на 2 и 2.
p=2
Делење на 4 со 2.
p=\frac{0}{2}
Сега решете ја равенката p=\frac{2±2}{2} кога ± ќе биде минус. Одземање на 2 од 2.
p=0
Делење на 0 со 2.
p=2 p=0
Равенката сега е решена.
p^{2}-2p=0
Одземете 2p од двете страни.
p^{2}-2p+1=1
Поделете го -2, коефициентот на членот x, со 2 за да добиете -1. Потоа додајте го квадратот од -1 на двете страни од равенката. Овој чекор ќе ја направи левата страна на равенката совршен квадрат.
\left(p-1\right)^{2}=1
Фактор p^{2}-2p+1. Генерално, кога x^{2}+bx+c е совршен квадрат, може секогаш да се факторира како \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(p-1\right)^{2}}=\sqrt{1}
Извадете квадратен корен од двете страни на равенката.
p-1=1 p-1=-1
Поедноставување.
p=2 p=0
Додавање на 1 на двете страни на равенката.
Примери
Квадратична равенка
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрија
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линеарна равенка
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица.
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Симултана равенка
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференцијација
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграција
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Ограничувања
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}