Фактор
\left(a-2\right)\left(3a+5\right)
Процени
\left(a-2\right)\left(3a+5\right)
Сподели
Копирани во клипбордот
p+q=-1 pq=3\left(-10\right)=-30
Факторирајте го изразот со групирање. Прво, изразот треба да се препише како 3a^{2}+pa+qa-10. За да ги најдете p и q, поставете систем за решавање.
1,-30 2,-15 3,-10 5,-6
Бидејќи pq е негативно, p и q имаат спротивни знаци. Бидејќи p+q е негативно, негативниот број има поголема апсолутна вредност од позитивниот. Наведете ги сите парови цели броеви што даваат производ -30.
1-30=-29 2-15=-13 3-10=-7 5-6=-1
Пресметајте го збирот за секој пар.
p=-6 q=5
Решението е парот што дава збир -1.
\left(3a^{2}-6a\right)+\left(5a-10\right)
Препиши го 3a^{2}-a-10 како \left(3a^{2}-6a\right)+\left(5a-10\right).
3a\left(a-2\right)+5\left(a-2\right)
Исклучете го факторот 3a во првата група и 5 во втората група.
\left(a-2\right)\left(3a+5\right)
Факторирај го заедничкиот термин a-2 со помош на дистрибутивно својство.
3a^{2}-a-10=0
Квадратниот полином може да се факторира со помош на трансформацијата ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), каде што x_{1} и x_{2} се решенијата на квадратната равенка ax^{2}+bx+c=0.
a=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\times 3\left(-10\right)}}{2\times 3}
Сите равенки што ја имаат формата ax^{2}+bx+c=0 може да се решат со формулата за квадратна равенка: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за квадратна равенка дава две решенија, едно кога ± е собирање, а друго кога е одземање.
a=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-12\left(-10\right)}}{2\times 3}
Множење на -4 со 3.
a=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+120}}{2\times 3}
Множење на -12 со -10.
a=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{121}}{2\times 3}
Собирање на 1 и 120.
a=\frac{-\left(-1\right)±11}{2\times 3}
Вадење квадратен корен од 121.
a=\frac{1±11}{2\times 3}
Спротивно на -1 е 1.
a=\frac{1±11}{6}
Множење на 2 со 3.
a=\frac{12}{6}
Сега решете ја равенката a=\frac{1±11}{6} кога ± ќе биде плус. Собирање на 1 и 11.
a=2
Делење на 12 со 6.
a=-\frac{10}{6}
Сега решете ја равенката a=\frac{1±11}{6} кога ± ќе биде минус. Одземање на 11 од 1.
a=-\frac{5}{3}
Намалете ја дропката \frac{-10}{6} до најниските услови со извлекување и откажување на 2.
3a^{2}-a-10=3\left(a-2\right)\left(a-\left(-\frac{5}{3}\right)\right)
Факторирајте го оригиналниот израз со помош на ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Заменете го 2 со x_{1} и -\frac{5}{3} со x_{2}.
3a^{2}-a-10=3\left(a-2\right)\left(a+\frac{5}{3}\right)
Поедноставете ги сите изрази на формуларот p-\left(-q\right) со p+q.
3a^{2}-a-10=3\left(a-2\right)\times \frac{3a+5}{3}
Соберете ги \frac{5}{3} и a со наоѓање на заедничкиот именител и собирање на броителите. Потоа намалете ја дропката на најмалите членови ако е можно.
3a^{2}-a-10=\left(a-2\right)\left(3a+5\right)
Избришете го најголемиот заеднички фактор 3 во 3 и 3.
Примери
Квадратична равенка
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрија
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линеарна равенка
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица.
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Симултана равенка
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференцијација
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграција
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Ограничувања
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}