Реши за y
y=2
Графика
Сподели
Копирани во клипбордот
2\times \frac{7}{3}+2\left(-\frac{5}{3}\right)y+7y=12
Користете го дистрибутивното својство за да помножите 2 со \frac{7}{3}-\frac{5}{3}y.
\frac{2\times 7}{3}+2\left(-\frac{5}{3}\right)y+7y=12
Изразете ја 2\times \frac{7}{3} како една дропка.
\frac{14}{3}+2\left(-\frac{5}{3}\right)y+7y=12
Помножете 2 и 7 за да добиете 14.
\frac{14}{3}+\frac{2\left(-5\right)}{3}y+7y=12
Изразете ја 2\left(-\frac{5}{3}\right) како една дропка.
\frac{14}{3}+\frac{-10}{3}y+7y=12
Помножете 2 и -5 за да добиете -10.
\frac{14}{3}-\frac{10}{3}y+7y=12
Дропката \frac{-10}{3} може да се препише како -\frac{10}{3} со извлекување на знакот минус.
\frac{14}{3}+\frac{11}{3}y=12
Комбинирајте -\frac{10}{3}y и 7y за да добиете \frac{11}{3}y.
\frac{11}{3}y=12-\frac{14}{3}
Одземете \frac{14}{3} од двете страни.
\frac{11}{3}y=\frac{36}{3}-\frac{14}{3}
Претворете го бројот 12 во дропка \frac{36}{3}.
\frac{11}{3}y=\frac{36-14}{3}
Бидејќи \frac{36}{3} и \frac{14}{3} имаат ист именител, одземете ги со одземање на нивните именители.
\frac{11}{3}y=\frac{22}{3}
Одземете 14 од 36 за да добиете 22.
y=\frac{22}{3}\times \frac{3}{11}
Помножете ги двете страни со \frac{3}{11}, реципрочната вредност на \frac{11}{3}.
y=\frac{22\times 3}{3\times 11}
Помножете \frac{22}{3} со \frac{3}{11} со множење на броителот со броителот и именителот со именителот.
y=\frac{22}{11}
Скратете го 3 во броителот и именителот.
y=2
Поделете 22 со 11 за да добиете 2.
Примери
Квадратична равенка
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрија
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линеарна равенка
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица.
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Симултана равенка
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференцијација
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграција
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Ограничувања
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}