Прескокни до главната содржина
Фактор
Tick mark Image
Процени
Tick mark Image
Графика

Слични проблеми од Web Search

Сподели

a+b=-11 ab=-60=-60
Факторирајте го изразот со групирање. Прво, изразот треба да се препише како -x^{2}+ax+bx+60. За да ги најдете a и b, поставете систем за решавање.
1,-60 2,-30 3,-20 4,-15 5,-12 6,-10
Бидејќи ab е негативно, a и b имаат спротивни знаци. Бидејќи a+b е негативно, негативниот број има поголема апсолутна вредност од позитивниот. Наведете ги сите парови цели броеви што даваат производ -60.
1-60=-59 2-30=-28 3-20=-17 4-15=-11 5-12=-7 6-10=-4
Пресметајте го збирот за секој пар.
a=4 b=-15
Решението е парот што дава збир -11.
\left(-x^{2}+4x\right)+\left(-15x+60\right)
Препиши го -x^{2}-11x+60 како \left(-x^{2}+4x\right)+\left(-15x+60\right).
x\left(-x+4\right)+15\left(-x+4\right)
Исклучете го факторот x во првата група и 15 во втората група.
\left(-x+4\right)\left(x+15\right)
Факторирај го заедничкиот термин -x+4 со помош на дистрибутивно својство.
-x^{2}-11x+60=0
Квадратниот полином може да се факторира со помош на трансформацијата ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), каде што x_{1} и x_{2} се решенијата на квадратната равенка ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{\left(-11\right)^{2}-4\left(-1\right)\times 60}}{2\left(-1\right)}
Сите равенки што ја имаат формата ax^{2}+bx+c=0 може да се решат со формулата за квадратна равенка: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за квадратна равенка дава две решенија, едно кога ± е собирање, а друго кога е одземање.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121-4\left(-1\right)\times 60}}{2\left(-1\right)}
Квадрат од -11.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121+4\times 60}}{2\left(-1\right)}
Множење на -4 со -1.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121+240}}{2\left(-1\right)}
Множење на 4 со 60.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{361}}{2\left(-1\right)}
Собирање на 121 и 240.
x=\frac{-\left(-11\right)±19}{2\left(-1\right)}
Вадење квадратен корен од 361.
x=\frac{11±19}{2\left(-1\right)}
Спротивно на -11 е 11.
x=\frac{11±19}{-2}
Множење на 2 со -1.
x=\frac{30}{-2}
Сега решете ја равенката x=\frac{11±19}{-2} кога ± ќе биде плус. Собирање на 11 и 19.
x=-15
Делење на 30 со -2.
x=-\frac{8}{-2}
Сега решете ја равенката x=\frac{11±19}{-2} кога ± ќе биде минус. Одземање на 19 од 11.
x=4
Делење на -8 со -2.
-x^{2}-11x+60=-\left(x-\left(-15\right)\right)\left(x-4\right)
Факторирајте го оригиналниот израз со помош на ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Заменете го -15 со x_{1} и 4 со x_{2}.
-x^{2}-11x+60=-\left(x+15\right)\left(x-4\right)
Поедноставете ги сите изрази на формуларот p-\left(-q\right) со p+q.