Реши за x (complex solution)
x=\frac{-1+\sqrt{11}i}{6}\approx -0,166666667+0,552770798i
x=\frac{-\sqrt{11}i-1}{6}\approx -0,166666667-0,552770798i
Графика
Сподели
Копирани во клипбордот
-5x^{2}-2-x^{2}=2x
Одземете x^{2} од двете страни.
-6x^{2}-2=2x
Комбинирајте -5x^{2} и -x^{2} за да добиете -6x^{2}.
-6x^{2}-2-2x=0
Одземете 2x од двете страни.
-6x^{2}-2x-2=0
Сите равенки што ја имаат формата ax^{2}+bx+c=0 може да се решат со формулата за квадратна равенка: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за квадратна равенка дава две решенија, едно кога ± е собирање, а друго кога е одземање.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{\left(-2\right)^{2}-4\left(-6\right)\left(-2\right)}}{2\left(-6\right)}
Оваа равенка е во стандардна форма: ax^{2}+bx+c=0. Ставете -6 за a, -2 за b и -2 за c во формулата за квадратна равенка \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-4\left(-6\right)\left(-2\right)}}{2\left(-6\right)}
Квадрат од -2.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4+24\left(-2\right)}}{2\left(-6\right)}
Множење на -4 со -6.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-48}}{2\left(-6\right)}
Множење на 24 со -2.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{-44}}{2\left(-6\right)}
Собирање на 4 и -48.
x=\frac{-\left(-2\right)±2\sqrt{11}i}{2\left(-6\right)}
Вадење квадратен корен од -44.
x=\frac{2±2\sqrt{11}i}{2\left(-6\right)}
Спротивно на -2 е 2.
x=\frac{2±2\sqrt{11}i}{-12}
Множење на 2 со -6.
x=\frac{2+2\sqrt{11}i}{-12}
Сега решете ја равенката x=\frac{2±2\sqrt{11}i}{-12} кога ± ќе биде плус. Собирање на 2 и 2i\sqrt{11}.
x=\frac{-\sqrt{11}i-1}{6}
Делење на 2+2i\sqrt{11} со -12.
x=\frac{-2\sqrt{11}i+2}{-12}
Сега решете ја равенката x=\frac{2±2\sqrt{11}i}{-12} кога ± ќе биде минус. Одземање на 2i\sqrt{11} од 2.
x=\frac{-1+\sqrt{11}i}{6}
Делење на 2-2i\sqrt{11} со -12.
x=\frac{-\sqrt{11}i-1}{6} x=\frac{-1+\sqrt{11}i}{6}
Равенката сега е решена.
-5x^{2}-2-x^{2}=2x
Одземете x^{2} од двете страни.
-6x^{2}-2=2x
Комбинирајте -5x^{2} и -x^{2} за да добиете -6x^{2}.
-6x^{2}-2-2x=0
Одземете 2x од двете страни.
-6x^{2}-2x=2
Додај 2 на двете страни. Секој број собран со нула го дава истиот број.
\frac{-6x^{2}-2x}{-6}=\frac{2}{-6}
Поделете ги двете страни со -6.
x^{2}+\left(-\frac{2}{-6}\right)x=\frac{2}{-6}
Ако поделите со -6, ќе се врати множењето со -6.
x^{2}+\frac{1}{3}x=\frac{2}{-6}
Намалете ја дропката \frac{-2}{-6} до најниските услови со извлекување и откажување на 2.
x^{2}+\frac{1}{3}x=-\frac{1}{3}
Намалете ја дропката \frac{2}{-6} до најниските услови со извлекување и откажување на 2.
x^{2}+\frac{1}{3}x+\left(\frac{1}{6}\right)^{2}=-\frac{1}{3}+\left(\frac{1}{6}\right)^{2}
Поделете го \frac{1}{3}, коефициентот на членот x, со 2 за да добиете \frac{1}{6}. Потоа додајте го квадратот од \frac{1}{6} на двете страни од равенката. Овој чекор ќе ја направи левата страна на равенката совршен квадрат.
x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}=-\frac{1}{3}+\frac{1}{36}
Кренете \frac{1}{6} на квадрат со кревање и на броителот и на именителот на дропката на квадрат.
x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}=-\frac{11}{36}
Соберете ги -\frac{1}{3} и \frac{1}{36} со наоѓање на заедничкиот именител и собирање на броителите. Потоа намалете ја дропката на најмалите членови ако е можно.
\left(x+\frac{1}{6}\right)^{2}=-\frac{11}{36}
Фактор x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}. Генерално, кога x^{2}+bx+c е совршен квадрат, може секогаш да се факторира како \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{1}{6}\right)^{2}}=\sqrt{-\frac{11}{36}}
Извадете квадратен корен од двете страни на равенката.
x+\frac{1}{6}=\frac{\sqrt{11}i}{6} x+\frac{1}{6}=-\frac{\sqrt{11}i}{6}
Поедноставување.
x=\frac{-1+\sqrt{11}i}{6} x=\frac{-\sqrt{11}i-1}{6}
Одземање на \frac{1}{6} од двете страни на равенката.
Примери
Квадратична равенка
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрија
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линеарна равенка
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица.
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Симултана равенка
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференцијација
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграција
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Ограничувања
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}