Прескокни до главната содржина
Фактор
Tick mark Image
Процени
Tick mark Image

Слични проблеми од Web Search

Сподели

m\left(-3m+1\right)
Исклучување на вредноста на факторот m.
-3m^{2}+m=0
Квадратниот полином може да се факторира со помош на трансформацијата ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), каде што x_{1} и x_{2} се решенијата на квадратната равенка ax^{2}+bx+c=0.
m=\frac{-1±\sqrt{1^{2}}}{2\left(-3\right)}
Сите равенки што ја имаат формата ax^{2}+bx+c=0 може да се решат со формулата за квадратна равенка: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за квадратна равенка дава две решенија, едно кога ± е собирање, а друго кога е одземање.
m=\frac{-1±1}{2\left(-3\right)}
Вадење квадратен корен од 1^{2}.
m=\frac{-1±1}{-6}
Множење на 2 со -3.
m=\frac{0}{-6}
Сега решете ја равенката m=\frac{-1±1}{-6} кога ± ќе биде плус. Собирање на -1 и 1.
m=0
Делење на 0 со -6.
m=-\frac{2}{-6}
Сега решете ја равенката m=\frac{-1±1}{-6} кога ± ќе биде минус. Одземање на 1 од -1.
m=\frac{1}{3}
Намалете ја дропката \frac{-2}{-6} до најниските услови со извлекување и откажување на 2.
-3m^{2}+m=-3m\left(m-\frac{1}{3}\right)
Факторирајте го оригиналниот израз со помош на ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Заменете го 0 со x_{1} и \frac{1}{3} со x_{2}.
-3m^{2}+m=-3m\times \frac{-3m+1}{-3}
Одземете \frac{1}{3} од m со наоѓање на заедничкиот именител и одземање на броителите. Потоа намалете ја дропката на најмалите членови ако е можно.
-3m^{2}+m=m\left(-3m+1\right)
Избришете го најголемиот заеднички фактор 3 во -3 и -3.