Реши за v
v=\frac{6+\sqrt{274}i}{5}\approx 1,2+3,310589071i
v=\frac{-\sqrt{274}i+6}{5}\approx 1,2-3,310589071i
Сподели
Копирани во клипбордот
12v^{2}-12v-9=7v^{2}-38-33
Користете го дистрибутивното својство за да помножите 6v-9 со 2v+1 и да ги комбинирате сличните термини.
12v^{2}-12v-9=7v^{2}-71
Одземете 33 од -38 за да добиете -71.
12v^{2}-12v-9-7v^{2}=-71
Одземете 7v^{2} од двете страни.
5v^{2}-12v-9=-71
Комбинирајте 12v^{2} и -7v^{2} за да добиете 5v^{2}.
5v^{2}-12v-9+71=0
Додај 71 на двете страни.
5v^{2}-12v+62=0
Соберете -9 и 71 за да добиете 62.
v=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{\left(-12\right)^{2}-4\times 5\times 62}}{2\times 5}
Оваа равенка е во стандардна форма: ax^{2}+bx+c=0. Ставете 5 за a, -12 за b и 62 за c во формулата за квадратна равенка \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
v=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{144-4\times 5\times 62}}{2\times 5}
Квадрат од -12.
v=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{144-20\times 62}}{2\times 5}
Множење на -4 со 5.
v=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{144-1240}}{2\times 5}
Множење на -20 со 62.
v=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{-1096}}{2\times 5}
Собирање на 144 и -1240.
v=\frac{-\left(-12\right)±2\sqrt{274}i}{2\times 5}
Вадење квадратен корен од -1096.
v=\frac{12±2\sqrt{274}i}{2\times 5}
Спротивно на -12 е 12.
v=\frac{12±2\sqrt{274}i}{10}
Множење на 2 со 5.
v=\frac{12+2\sqrt{274}i}{10}
Сега решете ја равенката v=\frac{12±2\sqrt{274}i}{10} кога ± ќе биде плус. Собирање на 12 и 2i\sqrt{274}.
v=\frac{6+\sqrt{274}i}{5}
Делење на 12+2i\sqrt{274} со 10.
v=\frac{-2\sqrt{274}i+12}{10}
Сега решете ја равенката v=\frac{12±2\sqrt{274}i}{10} кога ± ќе биде минус. Одземање на 2i\sqrt{274} од 12.
v=\frac{-\sqrt{274}i+6}{5}
Делење на 12-2i\sqrt{274} со 10.
v=\frac{6+\sqrt{274}i}{5} v=\frac{-\sqrt{274}i+6}{5}
Равенката сега е решена.
12v^{2}-12v-9=7v^{2}-38-33
Користете го дистрибутивното својство за да помножите 6v-9 со 2v+1 и да ги комбинирате сличните термини.
12v^{2}-12v-9=7v^{2}-71
Одземете 33 од -38 за да добиете -71.
12v^{2}-12v-9-7v^{2}=-71
Одземете 7v^{2} од двете страни.
5v^{2}-12v-9=-71
Комбинирајте 12v^{2} и -7v^{2} за да добиете 5v^{2}.
5v^{2}-12v=-71+9
Додај 9 на двете страни.
5v^{2}-12v=-62
Соберете -71 и 9 за да добиете -62.
\frac{5v^{2}-12v}{5}=-\frac{62}{5}
Поделете ги двете страни со 5.
v^{2}-\frac{12}{5}v=-\frac{62}{5}
Ако поделите со 5, ќе се врати множењето со 5.
v^{2}-\frac{12}{5}v+\left(-\frac{6}{5}\right)^{2}=-\frac{62}{5}+\left(-\frac{6}{5}\right)^{2}
Поделете го -\frac{12}{5}, коефициентот на членот x, со 2 за да добиете -\frac{6}{5}. Потоа додајте го квадратот од -\frac{6}{5} на двете страни од равенката. Овој чекор ќе ја направи левата страна на равенката совршен квадрат.
v^{2}-\frac{12}{5}v+\frac{36}{25}=-\frac{62}{5}+\frac{36}{25}
Кренете -\frac{6}{5} на квадрат со кревање и на броителот и на именителот на дропката на квадрат.
v^{2}-\frac{12}{5}v+\frac{36}{25}=-\frac{274}{25}
Соберете ги -\frac{62}{5} и \frac{36}{25} со наоѓање на заедничкиот именител и собирање на броителите. Потоа намалете ја дропката на најмалите членови ако е можно.
\left(v-\frac{6}{5}\right)^{2}=-\frac{274}{25}
Фактор v^{2}-\frac{12}{5}v+\frac{36}{25}. Генерално, кога x^{2}+bx+c е совршен квадрат, може секогаш да се факторира како \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(v-\frac{6}{5}\right)^{2}}=\sqrt{-\frac{274}{25}}
Извадете квадратен корен од двете страни на равенката.
v-\frac{6}{5}=\frac{\sqrt{274}i}{5} v-\frac{6}{5}=-\frac{\sqrt{274}i}{5}
Поедноставување.
v=\frac{6+\sqrt{274}i}{5} v=\frac{-\sqrt{274}i+6}{5}
Додавање на \frac{6}{5} на двете страни на равенката.
Примери
Квадратична равенка
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрија
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линеарна равенка
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица.
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Симултана равенка
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференцијација
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграција
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Ограничувања
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}