Прескокни до главната содржина
Реши за x
Tick mark Image
Графика

Слични проблеми од Web Search

Сподели

x\left(x-6\right)=0
Исклучување на вредноста на факторот x.
x=0 x=6
За да најдете решенија за равенката, решете ги x=0 и x-6=0.
x^{2}-6x=0
Сите равенки што ја имаат формата ax^{2}+bx+c=0 може да се решат со формулата за квадратна равенка: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за квадратна равенка дава две решенија, едно кога ± е собирање, а друго кога е одземање.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{\left(-6\right)^{2}}}{2}
Оваа равенка е во стандардна форма: ax^{2}+bx+c=0. Ставете 1 за a, -6 за b и 0 за c во формулата за квадратна равенка \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-6\right)±6}{2}
Вадење квадратен корен од \left(-6\right)^{2}.
x=\frac{6±6}{2}
Спротивно на -6 е 6.
x=\frac{12}{2}
Сега решете ја равенката x=\frac{6±6}{2} кога ± ќе биде плус. Собирање на 6 и 6.
x=6
Делење на 12 со 2.
x=\frac{0}{2}
Сега решете ја равенката x=\frac{6±6}{2} кога ± ќе биде минус. Одземање на 6 од 6.
x=0
Делење на 0 со 2.
x=6 x=0
Равенката сега е решена.
x^{2}-6x=0
Квадратните равенки како оваа може да се решат со пополнување на квадратот. За да го пополните, равенката прво мора да биде во формата x^{2}+bx=c.
x^{2}-6x+\left(-3\right)^{2}=\left(-3\right)^{2}
Поделете го -6, коефициентот на членот x, со 2 за да добиете -3. Потоа додајте го квадратот од -3 на двете страни од равенката. Овој чекор ќе ја направи левата страна на равенката совршен квадрат.
x^{2}-6x+9=9
Квадрат од -3.
\left(x-3\right)^{2}=9
Фактор x^{2}-6x+9. Генерално, кога x^{2}+bx+c е совршен квадрат, може секогаш да се факторира како \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-3\right)^{2}}=\sqrt{9}
Извадете квадратен корен од двете страни на равенката.
x-3=3 x-3=-3
Поедноставување.
x=6 x=0
Додавање на 3 на двете страни на равенката.