Прескокни до главната содржина
Реши за x
Tick mark Image
Графика

Слични проблеми од Web Search

Сподели

\sqrt{2x+7}=x-4
Одземање на 4 од двете страни на равенката.
\left(\sqrt{2x+7}\right)^{2}=\left(x-4\right)^{2}
Кревање на двете страни на равенката на квадрат.
2x+7=\left(x-4\right)^{2}
Пресметајте колку е \sqrt{2x+7} на степен од 2 и добијте 2x+7.
2x+7=x^{2}-8x+16
Користете ја биномната теорема \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} за проширување на \left(x-4\right)^{2}.
2x+7-x^{2}=-8x+16
Одземете x^{2} од двете страни.
2x+7-x^{2}+8x=16
Додај 8x на двете страни.
10x+7-x^{2}=16
Комбинирајте 2x и 8x за да добиете 10x.
10x+7-x^{2}-16=0
Одземете 16 од двете страни.
10x-9-x^{2}=0
Одземете 16 од 7 за да добиете -9.
-x^{2}+10x-9=0
Прераспоредете го полиномот за да го ставите во стандардна форма. Распоредете ги членовите почнувајќи од највисокиот да најнискиот степен.
a+b=10 ab=-\left(-9\right)=9
За да ја решите равенката, факторирајте ја левата страна со групирање. Прво, левата страна треба да се препише како -x^{2}+ax+bx-9. За да ги најдете a и b, поставете систем за решавање.
1,9 3,3
Бидејќи ab е позитивно, a и b го имаат истиот знак. Бидејќи a+b е позитивно, и a и b се позитивни. Наведете ги сите парови цели броеви што даваат производ 9.
1+9=10 3+3=6
Пресметајте го збирот за секој пар.
a=9 b=1
Решението е парот што дава збир 10.
\left(-x^{2}+9x\right)+\left(x-9\right)
Препиши го -x^{2}+10x-9 како \left(-x^{2}+9x\right)+\left(x-9\right).
-x\left(x-9\right)+x-9
Факторирај го -x во -x^{2}+9x.
\left(x-9\right)\left(-x+1\right)
Факторирај го заедничкиот термин x-9 со помош на дистрибутивно својство.
x=9 x=1
За да најдете решенија за равенката, решете ги x-9=0 и -x+1=0.
\sqrt{2\times 9+7}+4=9
Заменете го 9 со x во равенката \sqrt{2x+7}+4=x.
9=9
Поедноставување. Вредноста x=9 одговара на равенката.
\sqrt{2\times 1+7}+4=1
Заменете го 1 со x во равенката \sqrt{2x+7}+4=x.
7=1
Поедноставување. Вредноста x=1 не одговара на равенката.
x=9
Равенката \sqrt{2x+7}=x-4 има единствено решение.