Прескокни до главната содржина
Реши за x
Tick mark Image
Графика

Слични проблеми од Web Search

Сподели

\left(2x-4\right)\left(x-2\right)=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Променливата x не може да биде еднаква на вредностите -2,2,3 бидејќи делењето со нула не е дефинирано. Помножете ги двете страни на равенката со 2\left(x-3\right)\left(x-2\right)\left(x+2\right), најмалиот заеднички содржател на x^{2}-x-6,2x+4,4-x^{2}.
2x^{2}-8x+8=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Користете го дистрибутивното својство за да помножите 2x-4 со x-2 и да ги комбинирате сличните термини.
2x^{2}-8x+8=\left(x^{2}-5x+6\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Користете го дистрибутивното својство за да помножите x-3 со x-2 и да ги комбинирате сличните термини.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6-2x\right)x
Користете го дистрибутивното својство за да помножите x^{2}-5x+6 со 3.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6x-2x^{2}\right)
Користете го дистрибутивното својство за да помножите 6-2x со x.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-6x+2x^{2}
За да го најдете спротивното на 6x-2x^{2}, најдете го спротивното на секој термин.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-21x+18+2x^{2}
Комбинирајте -15x и -6x за да добиете -21x.
2x^{2}-8x+8=5x^{2}-21x+18
Комбинирајте 3x^{2} и 2x^{2} за да добиете 5x^{2}.
2x^{2}-8x+8-5x^{2}=-21x+18
Одземете 5x^{2} од двете страни.
-3x^{2}-8x+8=-21x+18
Комбинирајте 2x^{2} и -5x^{2} за да добиете -3x^{2}.
-3x^{2}-8x+8+21x=18
Додај 21x на двете страни.
-3x^{2}+13x+8=18
Комбинирајте -8x и 21x за да добиете 13x.
-3x^{2}+13x+8-18=0
Одземете 18 од двете страни.
-3x^{2}+13x-10=0
Одземете 18 од 8 за да добиете -10.
a+b=13 ab=-3\left(-10\right)=30
За да ја решите равенката, факторирајте ја левата страна со групирање. Прво, левата страна треба да се препише како -3x^{2}+ax+bx-10. За да ги најдете a и b, поставете систем за решавање.
1,30 2,15 3,10 5,6
Бидејќи ab е позитивно, a и b го имаат истиот знак. Бидејќи a+b е позитивно, и a и b се позитивни. Наведете ги сите парови цели броеви што даваат производ 30.
1+30=31 2+15=17 3+10=13 5+6=11
Пресметајте го збирот за секој пар.
a=10 b=3
Решението е парот што дава збир 13.
\left(-3x^{2}+10x\right)+\left(3x-10\right)
Препиши го -3x^{2}+13x-10 како \left(-3x^{2}+10x\right)+\left(3x-10\right).
-x\left(3x-10\right)+3x-10
Факторирај го -x во -3x^{2}+10x.
\left(3x-10\right)\left(-x+1\right)
Факторирај го заедничкиот термин 3x-10 со помош на дистрибутивно својство.
x=\frac{10}{3} x=1
За да најдете решенија за равенката, решете ги 3x-10=0 и -x+1=0.
\left(2x-4\right)\left(x-2\right)=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Променливата x не може да биде еднаква на вредностите -2,2,3 бидејќи делењето со нула не е дефинирано. Помножете ги двете страни на равенката со 2\left(x-3\right)\left(x-2\right)\left(x+2\right), најмалиот заеднички содржател на x^{2}-x-6,2x+4,4-x^{2}.
2x^{2}-8x+8=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Користете го дистрибутивното својство за да помножите 2x-4 со x-2 и да ги комбинирате сличните термини.
2x^{2}-8x+8=\left(x^{2}-5x+6\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Користете го дистрибутивното својство за да помножите x-3 со x-2 и да ги комбинирате сличните термини.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6-2x\right)x
Користете го дистрибутивното својство за да помножите x^{2}-5x+6 со 3.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6x-2x^{2}\right)
Користете го дистрибутивното својство за да помножите 6-2x со x.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-6x+2x^{2}
За да го најдете спротивното на 6x-2x^{2}, најдете го спротивното на секој термин.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-21x+18+2x^{2}
Комбинирајте -15x и -6x за да добиете -21x.
2x^{2}-8x+8=5x^{2}-21x+18
Комбинирајте 3x^{2} и 2x^{2} за да добиете 5x^{2}.
2x^{2}-8x+8-5x^{2}=-21x+18
Одземете 5x^{2} од двете страни.
-3x^{2}-8x+8=-21x+18
Комбинирајте 2x^{2} и -5x^{2} за да добиете -3x^{2}.
-3x^{2}-8x+8+21x=18
Додај 21x на двете страни.
-3x^{2}+13x+8=18
Комбинирајте -8x и 21x за да добиете 13x.
-3x^{2}+13x+8-18=0
Одземете 18 од двете страни.
-3x^{2}+13x-10=0
Одземете 18 од 8 за да добиете -10.
x=\frac{-13±\sqrt{13^{2}-4\left(-3\right)\left(-10\right)}}{2\left(-3\right)}
Оваа равенка е во стандардна форма: ax^{2}+bx+c=0. Ставете -3 за a, 13 за b и -10 за c во формулата за квадратна равенка \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-13±\sqrt{169-4\left(-3\right)\left(-10\right)}}{2\left(-3\right)}
Квадрат од 13.
x=\frac{-13±\sqrt{169+12\left(-10\right)}}{2\left(-3\right)}
Множење на -4 со -3.
x=\frac{-13±\sqrt{169-120}}{2\left(-3\right)}
Множење на 12 со -10.
x=\frac{-13±\sqrt{49}}{2\left(-3\right)}
Собирање на 169 и -120.
x=\frac{-13±7}{2\left(-3\right)}
Вадење квадратен корен од 49.
x=\frac{-13±7}{-6}
Множење на 2 со -3.
x=-\frac{6}{-6}
Сега решете ја равенката x=\frac{-13±7}{-6} кога ± ќе биде плус. Собирање на -13 и 7.
x=1
Делење на -6 со -6.
x=-\frac{20}{-6}
Сега решете ја равенката x=\frac{-13±7}{-6} кога ± ќе биде минус. Одземање на 7 од -13.
x=\frac{10}{3}
Намалете ја дропката \frac{-20}{-6} до најниските услови со извлекување и откажување на 2.
x=1 x=\frac{10}{3}
Равенката сега е решена.
\left(2x-4\right)\left(x-2\right)=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Променливата x не може да биде еднаква на вредностите -2,2,3 бидејќи делењето со нула не е дефинирано. Помножете ги двете страни на равенката со 2\left(x-3\right)\left(x-2\right)\left(x+2\right), најмалиот заеднички содржател на x^{2}-x-6,2x+4,4-x^{2}.
2x^{2}-8x+8=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Користете го дистрибутивното својство за да помножите 2x-4 со x-2 и да ги комбинирате сличните термини.
2x^{2}-8x+8=\left(x^{2}-5x+6\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Користете го дистрибутивното својство за да помножите x-3 со x-2 и да ги комбинирате сличните термини.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6-2x\right)x
Користете го дистрибутивното својство за да помножите x^{2}-5x+6 со 3.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6x-2x^{2}\right)
Користете го дистрибутивното својство за да помножите 6-2x со x.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-6x+2x^{2}
За да го најдете спротивното на 6x-2x^{2}, најдете го спротивното на секој термин.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-21x+18+2x^{2}
Комбинирајте -15x и -6x за да добиете -21x.
2x^{2}-8x+8=5x^{2}-21x+18
Комбинирајте 3x^{2} и 2x^{2} за да добиете 5x^{2}.
2x^{2}-8x+8-5x^{2}=-21x+18
Одземете 5x^{2} од двете страни.
-3x^{2}-8x+8=-21x+18
Комбинирајте 2x^{2} и -5x^{2} за да добиете -3x^{2}.
-3x^{2}-8x+8+21x=18
Додај 21x на двете страни.
-3x^{2}+13x+8=18
Комбинирајте -8x и 21x за да добиете 13x.
-3x^{2}+13x=18-8
Одземете 8 од двете страни.
-3x^{2}+13x=10
Одземете 8 од 18 за да добиете 10.
\frac{-3x^{2}+13x}{-3}=\frac{10}{-3}
Поделете ги двете страни со -3.
x^{2}+\frac{13}{-3}x=\frac{10}{-3}
Ако поделите со -3, ќе се врати множењето со -3.
x^{2}-\frac{13}{3}x=\frac{10}{-3}
Делење на 13 со -3.
x^{2}-\frac{13}{3}x=-\frac{10}{3}
Делење на 10 со -3.
x^{2}-\frac{13}{3}x+\left(-\frac{13}{6}\right)^{2}=-\frac{10}{3}+\left(-\frac{13}{6}\right)^{2}
Поделете го -\frac{13}{3}, коефициентот на членот x, со 2 за да добиете -\frac{13}{6}. Потоа додајте го квадратот од -\frac{13}{6} на двете страни од равенката. Овој чекор ќе ја направи левата страна на равенката совршен квадрат.
x^{2}-\frac{13}{3}x+\frac{169}{36}=-\frac{10}{3}+\frac{169}{36}
Кренете -\frac{13}{6} на квадрат со кревање и на броителот и на именителот на дропката на квадрат.
x^{2}-\frac{13}{3}x+\frac{169}{36}=\frac{49}{36}
Соберете ги -\frac{10}{3} и \frac{169}{36} со наоѓање на заедничкиот именител и собирање на броителите. Потоа намалете ја дропката на најмалите членови ако е можно.
\left(x-\frac{13}{6}\right)^{2}=\frac{49}{36}
Фактор x^{2}-\frac{13}{3}x+\frac{169}{36}. Генерално, кога x^{2}+bx+c е совршен квадрат, може секогаш да се факторира како \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{13}{6}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{49}{36}}
Извадете квадратен корен од двете страни на равенката.
x-\frac{13}{6}=\frac{7}{6} x-\frac{13}{6}=-\frac{7}{6}
Поедноставување.
x=\frac{10}{3} x=1
Додавање на \frac{13}{6} на двете страни на равенката.