Прескокни до главната содржина
Реши за x
Tick mark Image
Графика

Слични проблеми од Web Search

Сподели

3x\left(x-1\right)=2x+12
Помножете ги двете страни на равенката со 2.
3x^{2}-3x=2x+12
Користете го дистрибутивното својство за да помножите 3x со x-1.
3x^{2}-3x-2x=12
Одземете 2x од двете страни.
3x^{2}-5x=12
Комбинирајте -3x и -2x за да добиете -5x.
3x^{2}-5x-12=0
Одземете 12 од двете страни.
x=\frac{-\left(-5\right)±\sqrt{\left(-5\right)^{2}-4\times 3\left(-12\right)}}{2\times 3}
Оваа равенка е во стандардна форма: ax^{2}+bx+c=0. Ставете 3 за a, -5 за b и -12 за c во формулата за квадратна равенка \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-5\right)±\sqrt{25-4\times 3\left(-12\right)}}{2\times 3}
Квадрат од -5.
x=\frac{-\left(-5\right)±\sqrt{25-12\left(-12\right)}}{2\times 3}
Множење на -4 со 3.
x=\frac{-\left(-5\right)±\sqrt{25+144}}{2\times 3}
Множење на -12 со -12.
x=\frac{-\left(-5\right)±\sqrt{169}}{2\times 3}
Собирање на 25 и 144.
x=\frac{-\left(-5\right)±13}{2\times 3}
Вадење квадратен корен од 169.
x=\frac{5±13}{2\times 3}
Спротивно на -5 е 5.
x=\frac{5±13}{6}
Множење на 2 со 3.
x=\frac{18}{6}
Сега решете ја равенката x=\frac{5±13}{6} кога ± ќе биде плус. Собирање на 5 и 13.
x=3
Делење на 18 со 6.
x=-\frac{8}{6}
Сега решете ја равенката x=\frac{5±13}{6} кога ± ќе биде минус. Одземање на 13 од 5.
x=-\frac{4}{3}
Намалете ја дропката \frac{-8}{6} до најниските услови со извлекување и откажување на 2.
x=3 x=-\frac{4}{3}
Равенката сега е решена.
3x\left(x-1\right)=2x+12
Помножете ги двете страни на равенката со 2.
3x^{2}-3x=2x+12
Користете го дистрибутивното својство за да помножите 3x со x-1.
3x^{2}-3x-2x=12
Одземете 2x од двете страни.
3x^{2}-5x=12
Комбинирајте -3x и -2x за да добиете -5x.
\frac{3x^{2}-5x}{3}=\frac{12}{3}
Поделете ги двете страни со 3.
x^{2}-\frac{5}{3}x=\frac{12}{3}
Ако поделите со 3, ќе се врати множењето со 3.
x^{2}-\frac{5}{3}x=4
Делење на 12 со 3.
x^{2}-\frac{5}{3}x+\left(-\frac{5}{6}\right)^{2}=4+\left(-\frac{5}{6}\right)^{2}
Поделете го -\frac{5}{3}, коефициентот на членот x, со 2 за да добиете -\frac{5}{6}. Потоа додајте го квадратот од -\frac{5}{6} на двете страни од равенката. Овој чекор ќе ја направи левата страна на равенката совршен квадрат.
x^{2}-\frac{5}{3}x+\frac{25}{36}=4+\frac{25}{36}
Кренете -\frac{5}{6} на квадрат со кревање и на броителот и на именителот на дропката на квадрат.
x^{2}-\frac{5}{3}x+\frac{25}{36}=\frac{169}{36}
Собирање на 4 и \frac{25}{36}.
\left(x-\frac{5}{6}\right)^{2}=\frac{169}{36}
Фактор x^{2}-\frac{5}{3}x+\frac{25}{36}. Генерално, кога x^{2}+bx+c е совршен квадрат, може секогаш да се факторира како \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{5}{6}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{169}{36}}
Извадете квадратен корен од двете страни на равенката.
x-\frac{5}{6}=\frac{13}{6} x-\frac{5}{6}=-\frac{13}{6}
Поедноставување.
x=3 x=-\frac{4}{3}
Додавање на \frac{5}{6} на двете страни на равенката.