\left\{ \begin{array} { l } { 2 x - y = 1 } \\ { 3 x - 2 y = 4 } \end{array} \right.
Whakaoti mō x, y
x=-2
y=-5
Graph
Tohaina
Kua tāruatia ki te papatopenga
2x-y=1,3x-2y=4
Hei whakaoti i ētahi whārite takirua mā te whakakapinga, me whakaoti tētahi whārite i te tuatahi mō tētahi o ngā taurangi. Ka whakakapi i te otinga mō taua taurangi ki tērā o ngā whārite.
2x-y=1
Kōwhiria tētahi o ngā whārite ka whakaotia mō te x mā te wehe i te x i te taha mauī o te tohu ōrite.
2x=y+1
Me tāpiri y ki ngā taha e rua o te whārite.
x=\frac{1}{2}\left(y+1\right)
Whakawehea ngā taha e rua ki te 2.
x=\frac{1}{2}y+\frac{1}{2}
Whakareatia \frac{1}{2} ki te y+1.
3\left(\frac{1}{2}y+\frac{1}{2}\right)-2y=4
Whakakapia te \frac{1+y}{2} mō te x ki tērā atu whārite, 3x-2y=4.
\frac{3}{2}y+\frac{3}{2}-2y=4
Whakareatia 3 ki te \frac{1+y}{2}.
-\frac{1}{2}y+\frac{3}{2}=4
Tāpiri \frac{3y}{2} ki te -2y.
-\frac{1}{2}y=\frac{5}{2}
Me tango \frac{3}{2} mai i ngā taha e rua o te whārite.
y=-5
Me whakarea ngā taha e rua ki te -2.
x=\frac{1}{2}\left(-5\right)+\frac{1}{2}
Whakaurua te -5 mō y ki x=\frac{1}{2}y+\frac{1}{2}. I te mea kotahi anake te taurangi kei te whārite i puta, ka taea e koe te whakaoti mō x hāngai tonu.
x=\frac{-5+1}{2}
Whakareatia \frac{1}{2} ki te -5.
x=-2
Tāpiri \frac{1}{2} ki te -\frac{5}{2} mā te kimi i te tauraro pātahi me te tāpiri i ngā taurunga. Ka whakaiti i te hautanga ki ngā kīanga tau iti rawa e taea ana.
x=-2,y=-5
Kua oti te pūnaha te whakatau.
2x-y=1,3x-2y=4
Tuhia ngā whārite ki te tānga ngahuru ka whakamahi i ngā poukapa hei whakaoti i te pūnaha o ngā whārite.
\left(\begin{matrix}2&-1\\3&-2\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}1\\4\end{matrix}\right)
Tuhia ngā whārite ki te tikanga tātai poukapa.
inverse(\left(\begin{matrix}2&-1\\3&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}2&-1\\3&-2\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&-1\\3&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1\\4\end{matrix}\right)
Whakarea mauī i te whārite ki te poukapa kōaro o \left(\begin{matrix}2&-1\\3&-2\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&-1\\3&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1\\4\end{matrix}\right)
Ko te hua o tētahi poukapa me te kōaro ko te poukapa tuakiri.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&-1\\3&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1\\4\end{matrix}\right)
Whakareatia ngā poukapa kei te taha mauī o te tohu ōrite.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{2}{2\left(-2\right)-\left(-3\right)}&-\frac{-1}{2\left(-2\right)-\left(-3\right)}\\-\frac{3}{2\left(-2\right)-\left(-3\right)}&\frac{2}{2\left(-2\right)-\left(-3\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}1\\4\end{matrix}\right)
Mō te poukapa 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), ko te \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) te poukapa kōaro, nō reira ka taea te tuhi anō te whārite poukapa hei rapanga whakarea poukapa.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}2&-1\\3&-2\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}1\\4\end{matrix}\right)
Mahia ngā tātaitanga.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}2-4\\3-2\times 4\end{matrix}\right)
Whakareatia ngā poukapa.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-2\\-5\end{matrix}\right)
Mahia ngā tātaitanga.
x=-2,y=-5
Tangohia ngā huānga poukapa x me y.
2x-y=1,3x-2y=4
Hei whakaoti mā te tangohanga, ko ngā tau whakarea o tētahi o ngā taurangi me mātua ōrite i ngā whārite e rua kia whakakorehia ai te taurangi ina tangohia tētahi whārite mai i tētahi atu.
3\times 2x+3\left(-1\right)y=3,2\times 3x+2\left(-2\right)y=2\times 4
Kia ōrite ai a 2x me 3x, whakareatia ngā kīanga tau katoa kei ia taha o te whārite tuatahi ki te 3 me ngā kīanga tau katoa kei ia taha o te whārite tuarua ki te 2.
6x-3y=3,6x-4y=8
Whakarūnātia.
6x-6x-3y+4y=3-8
Me tango 6x-4y=8 mai i 6x-3y=3 mā te tango i ngā kīanga tau ōrite i ia taha o te tohu ōrite.
-3y+4y=3-8
Tāpiri 6x ki te -6x. Ka whakakore atu ngā kupu 6x me -6x, ka toe he whārite me tētahi taurangi kotahi ka taea te whakaoti.
y=3-8
Tāpiri -3y ki te 4y.
y=-5
Tāpiri 3 ki te -8.
3x-2\left(-5\right)=4
Whakaurua te -5 mō y ki 3x-2y=4. I te mea kotahi anake te taurangi kei te whārite i puta, ka taea e koe te whakaoti mō x hāngai tonu.
3x+10=4
Whakareatia -2 ki te -5.
3x=-6
Me tango 10 mai i ngā taha e rua o te whārite.
x=-2
Whakawehea ngā taha e rua ki te 3.
x=-2,y=-5
Kua oti te pūnaha te whakatau.
Ngā Tauira
whārite tapawhā
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Āhuahanga
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
whārite paerangi
y = 3x + 4
Arithmetic
699 * 533
Poukapa
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
whārite Simultaneous
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Whakarerekētanga
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Whakaurunga
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Ngā Tepe
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}