ແກ້ສຳລັບ x, y
x=4
y=-1
Graph
ແບ່ງປັນ
ສໍາເນົາຄລິບ
x-3y=7,3x+3y=9
ເພື່ອແກ້ຄູ່ສົມຜົນໃດໜຶ່ງໂດຍໃຊ້ການແທນ, ທຳອິດໃຫ້ແກ້ໜຶ່ງໃນສົມຜົນນັ້ນສຳລັບໜຶ່ງໃນຕົວແປຕ່າງໆກ່ອນ. ຈາກນັ້ນແທນທີ່ຜົນສຳລັບຕົວແປນັ້ນໃນສົມຜົນອື່ນ.
x-3y=7
ເລືອກໜຶ່ງໃນສົມຜົນ ແລະ ແກ້ມັນສຳລັບ x ໂດຍການແຍກ x ທາງຊ້າຍຂອງເຄື່ອງໝາຍເທົ່າກັບ.
x=3y+7
ເພີ່ມ 3y ໃສ່ທັງສອງດ້ານຂອງສົມຜົນ.
3\left(3y+7\right)+3y=9
ການແທນ3y+7 ສຳລັບ x ໃນສົມຜົນອື່ນ, 3x+3y=9.
9y+21+3y=9
ຄູນ 3 ໃຫ້ກັບ 3y+7.
12y+21=9
ເພີ່ມ 9y ໃສ່ 3y.
12y=-12
ລົບ 21 ອອກຈາກສົມຜົນທັງສອງຂ້າງ.
y=-1
ຫານທັງສອງຂ້າງດ້ວຍ 12.
x=3\left(-1\right)+7
ການແທນ -1 ສຳລັບ y ໃນ x=3y+7. ເນື່ອງຈາກຜົນຂອງສົມຜົນມີໜຶ່ງຕົວແປເທົ່ານັ້ນ, ທ່ານສາມາດແກ້ສຳລັບ x ໄດ້ໂດຍກົງ.
x=-3+7
ຄູນ 3 ໃຫ້ກັບ -1.
x=4
ເພີ່ມ 7 ໃສ່ -3.
x=4,y=-1
ຕອນນີ້ແກ້ໄຂລະບົບແລ້ວ.
x-3y=7,3x+3y=9
ວາງສົມຜົນໃນຮູບແບບມາດຕະຖານ ແລ້ວຈາກນັ້ນໃຊ້ເມທຣິກເພື່ອແກ້ລະບົບສົມຜົນ.
\left(\begin{matrix}1&-3\\3&3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}7\\9\end{matrix}\right)
ຂຽນສົມຜົນໃນຮູບແບບເມທຣິກ.
inverse(\left(\begin{matrix}1&-3\\3&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1&-3\\3&3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-3\\3&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}7\\9\end{matrix}\right)
ຄູນຊ້າຍໃສ່ສົມຜົນຕາມເມທຣິກປີ້ນກັບຂອງ \left(\begin{matrix}1&-3\\3&3\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-3\\3&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}7\\9\end{matrix}\right)
ຜະລິດຕະພັນຂອງເມທຣິກ ແລະ ຄ່າປີ້ນຂອງມັນແມ່ນເມທຣິກການຢືນຢັນ.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-3\\3&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}7\\9\end{matrix}\right)
ຄູນເມທຣິດຢູ່ດ້ານຊ້າຍຂອງເຄື່ອງໝາຍເທົ່າກັບ.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{3}{3-\left(-3\times 3\right)}&-\frac{-3}{3-\left(-3\times 3\right)}\\-\frac{3}{3-\left(-3\times 3\right)}&\frac{1}{3-\left(-3\times 3\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}7\\9\end{matrix}\right)
ສຳລັບແມຕຣິກ 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), ແມຕຣິກກົງກັນຂ້າມແມ່ນ \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), ດັ່ງນັ້ນສົມຜົນເມທຣິກສາມາດຖືກຂຽນຄືນໃໝ່ເປັນບັນຫາສູດຄູນເມທຣິກໄດ້.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{4}&\frac{1}{4}\\-\frac{1}{4}&\frac{1}{12}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}7\\9\end{matrix}\right)
ເຮັດເລກຄະນິດ.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{4}\times 7+\frac{1}{4}\times 9\\-\frac{1}{4}\times 7+\frac{1}{12}\times 9\end{matrix}\right)
ຄູນເມທຣິກຕ່າງໆ.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}4\\-1\end{matrix}\right)
ເຮັດເລກຄະນິດ.
x=4,y=-1
ສະກັດອົງປະກອບເມທຣິກ x ແລະ y.
x-3y=7,3x+3y=9
ເພື່ອແກ້ໂດຍການກຳຈັດ, ຄ່າສຳປະສິດຂອງໜຶ່ງໃນຕົວແປຈະຕ້ອງເທົ່າກັນໃນສົມຜົນທັງສອງ ເພື່ອໃຫ້ຕົວແປຈະຍົກເລີກອອກໄປເມື່ອໜຶ່ງສົມຜົນຖືກລົບອອກຈາກສົມຜົນອື່ນ.
3x+3\left(-3\right)y=3\times 7,3x+3y=9
ເພື່ອເຮັດໃຫ້ x ແລະ 3x ເທົ່າກັນ, ໃຫ້ຄູນພົດທັງໝົດໃນທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນທຳອິດດ້ວຍ 3 ແລະ ພົດທັງໝົດຂອງແຕ່ລະຂ້າງຂອງສົມຜົນທີສອງດ້ວຍ 1.
3x-9y=21,3x+3y=9
ເຮັດໃຫ້ງ່າຍ.
3x-3x-9y-3y=21-9
ລົບ 3x+3y=9 ອອກຈາກ 3x-9y=21 ໂດຍການລົບພົດອອກຈາກແຕ່ລະຂ້າງຂອງເຄື່ອງໝາຍເທົ່າກັບ.
-9y-3y=21-9
ເພີ່ມ 3x ໃສ່ -3x. ຂໍ້ກຳນົດ 3x ແລະ -3x ຍົກເລີກອອກໄປ, ເຮັດໃຫ້ມີສົມຜົນໜຶ່ງທີ່ມີພຽງຕົວແປດຽວທີ່ສາມາດແກ້ໄດ້.
-12y=21-9
ເພີ່ມ -9y ໃສ່ -3y.
-12y=12
ເພີ່ມ 21 ໃສ່ -9.
y=-1
ຫານທັງສອງຂ້າງດ້ວຍ -12.
3x+3\left(-1\right)=9
ການແທນ -1 ສຳລັບ y ໃນ 3x+3y=9. ເນື່ອງຈາກຜົນຂອງສົມຜົນມີໜຶ່ງຕົວແປເທົ່ານັ້ນ, ທ່ານສາມາດແກ້ສຳລັບ x ໄດ້ໂດຍກົງ.
3x-3=9
ຄູນ 3 ໃຫ້ກັບ -1.
3x=12
ເພີ່ມ 3 ໃສ່ທັງສອງດ້ານຂອງສົມຜົນ.
x=4
ຫານທັງສອງຂ້າງດ້ວຍ 3.
x=4,y=-1
ຕອນນີ້ແກ້ໄຂລະບົບແລ້ວ.
ຕົວຢ່າງ
ສະສົມQuadratic
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometry
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
ສະສົມເສັ້ນ
y = 3x + 4
Arithmetic
699 * 533
Matrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
ສະສົມພ້ອມກັນ
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
ຄວາມແຕກແຍກ
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
ການຮວມ
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
ຂີດຈໍາກັດ
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}