ແກ້ສຳລັບ n
n=\frac{\sqrt{10}+1}{9}\approx 0,462475296
n=\frac{1-\sqrt{10}}{9}\approx -0,240253073
ແບ່ງປັນ
ສໍາເນົາຄລິບ
8n^{2}-4\left(1-2n\right)\left(2+8n\right)=0
ຄູນ -1 ກັບ 4 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ -4.
8n^{2}+\left(-4+8n\right)\left(2+8n\right)=0
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ -4 ດ້ວຍ 1-2n.
8n^{2}-8-16n+64n^{2}=0
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ -4+8n ດ້ວຍ 2+8n ແລ້ວຮວມຄຳທີ່ຄ້າຍກັນ.
72n^{2}-8-16n=0
ຮວມ 8n^{2} ແລະ 64n^{2} ເພື່ອຮັບ 72n^{2}.
72n^{2}-16n-8=0
ສົມຜົນທັງໝົດຂອງແບບຟອມ ax^{2}+bx+c=0 ສາມາດຖືກແກ້ໄດ້ໂດຍໃຊ້ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນ: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນຈະໃຫ້ວິທີແກ້ສອງແບບ, ໜຶ່ງແມ່ນເມື່ອ ± ເປັນການບວກ ແລະ ອີກສອງແມ່ນເມື່ອມັນເປັນການລົບ.
n=\frac{-\left(-16\right)±\sqrt{\left(-16\right)^{2}-4\times 72\left(-8\right)}}{2\times 72}
ສົມຜົນນີ້ແມ່ນຢູ່ໃນຮູບແບບມາດຕະຖານ: ax^{2}+bx+c=0. ການແທນ 72 ສຳລັບ a, -16 ສຳລັບ b ແລະ -8 ສຳລັບ c ໃນສູດຄຳນວນກຳລັງສອງ, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
n=\frac{-\left(-16\right)±\sqrt{256-4\times 72\left(-8\right)}}{2\times 72}
ຮາກທີ່ສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ -16.
n=\frac{-\left(-16\right)±\sqrt{256-288\left(-8\right)}}{2\times 72}
ຄູນ -4 ໃຫ້ກັບ 72.
n=\frac{-\left(-16\right)±\sqrt{256+2304}}{2\times 72}
ຄູນ -288 ໃຫ້ກັບ -8.
n=\frac{-\left(-16\right)±\sqrt{2560}}{2\times 72}
ເພີ່ມ 256 ໃສ່ 2304.
n=\frac{-\left(-16\right)±16\sqrt{10}}{2\times 72}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງ 2560.
n=\frac{16±16\sqrt{10}}{2\times 72}
ຈຳນວນກົງກັນຂ້າມຂອງ -16 ແມ່ນ 16.
n=\frac{16±16\sqrt{10}}{144}
ຄູນ 2 ໃຫ້ກັບ 72.
n=\frac{16\sqrt{10}+16}{144}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ n=\frac{16±16\sqrt{10}}{144} ເມື່ອ ± ບວກ. ເພີ່ມ 16 ໃສ່ 16\sqrt{10}.
n=\frac{\sqrt{10}+1}{9}
ຫານ 16+16\sqrt{10} ດ້ວຍ 144.
n=\frac{16-16\sqrt{10}}{144}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ n=\frac{16±16\sqrt{10}}{144} ເມື່ອ ± ເປັນລົບ. ລົບ 16\sqrt{10} ອອກຈາກ 16.
n=\frac{1-\sqrt{10}}{9}
ຫານ 16-16\sqrt{10} ດ້ວຍ 144.
n=\frac{\sqrt{10}+1}{9} n=\frac{1-\sqrt{10}}{9}
ຕອນນີ້ແກ້ໄຂສົມຜົນແລ້ວ.
8n^{2}-4\left(1-2n\right)\left(2+8n\right)=0
ຄູນ -1 ກັບ 4 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ -4.
8n^{2}+\left(-4+8n\right)\left(2+8n\right)=0
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ -4 ດ້ວຍ 1-2n.
8n^{2}-8-16n+64n^{2}=0
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ -4+8n ດ້ວຍ 2+8n ແລ້ວຮວມຄຳທີ່ຄ້າຍກັນ.
72n^{2}-8-16n=0
ຮວມ 8n^{2} ແລະ 64n^{2} ເພື່ອຮັບ 72n^{2}.
72n^{2}-16n=8
ເພີ່ມ 8 ໃສ່ທັງສອງດ້ານ. ອັນໃດກໍໄດ້ບວກສູນໄດ້ຕົວມັນເອງ.
\frac{72n^{2}-16n}{72}=\frac{8}{72}
ຫານທັງສອງຂ້າງດ້ວຍ 72.
n^{2}+\left(-\frac{16}{72}\right)n=\frac{8}{72}
ການຫານດ້ວຍ 72 ຈະຍົກເລີກການຄູນດ້ວຍ 72.
n^{2}-\frac{2}{9}n=\frac{8}{72}
ຫຼຸດເສດສ່ວນ \frac{-16}{72} ເປັນຈຳນວນໜ້ອຍສຸດໂດຍແຍກ ແລະ ຍົກເລີກ 8.
n^{2}-\frac{2}{9}n=\frac{1}{9}
ຫຼຸດເສດສ່ວນ \frac{8}{72} ເປັນຈຳນວນໜ້ອຍສຸດໂດຍແຍກ ແລະ ຍົກເລີກ 8.
n^{2}-\frac{2}{9}n+\left(-\frac{1}{9}\right)^{2}=\frac{1}{9}+\left(-\frac{1}{9}\right)^{2}
ຫານ -\frac{2}{9}, ຄ່າສຳປະສິດຂອງ x ດ້ວຍ 2 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ -\frac{1}{9}. ຈາກນັ້ນເພີ່ມຮາກຂອງ -\frac{1}{9} ໃສ່ທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ. ຂັ້ນຕອນນີ້ຈະເຮັດໃຫ້ຂ້າງຊ້າຍຂອງສົມຜົນເປັນຮາກສົມບູນ.
n^{2}-\frac{2}{9}n+\frac{1}{81}=\frac{1}{9}+\frac{1}{81}
ຮາກທີສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ -\frac{1}{9} ໂດຍຮາກທີສອງຂອງທັງຕົວສເສດ ແລະ ຕົວຫານຂອງເສດສ່ວນ.
n^{2}-\frac{2}{9}n+\frac{1}{81}=\frac{10}{81}
ເພີ່ມ \frac{1}{9} ໃສ່ \frac{1}{81} ໂດຍການຊອກຫາຕົວຫານທົ່ວໄປ ແລະ ການເພີ່ມຕົວເສດ. ຈາກນັ້ນ, ຫຼຸດເສດສ່ວນເປັນຈຳນວນໜ້ອຍທີ່ສຸດຫາກເປັນໄປໄດ້.
\left(n-\frac{1}{9}\right)^{2}=\frac{10}{81}
ຕົວປະກອບ n^{2}-\frac{2}{9}n+\frac{1}{81}. ໃນທົ່ວໄປ, ເມື່ອ x^{2}+bx+c ເປັນຮາກສົມບູນ, ມັນສາມາດເປັນຕົວປະກອບ \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} ໄດ້ສະເໝີ.
\sqrt{\left(n-\frac{1}{9}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{10}{81}}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ.
n-\frac{1}{9}=\frac{\sqrt{10}}{9} n-\frac{1}{9}=-\frac{\sqrt{10}}{9}
ເຮັດໃຫ້ງ່າຍ.
n=\frac{\sqrt{10}+1}{9} n=\frac{1-\sqrt{10}}{9}
ເພີ່ມ \frac{1}{9} ໃສ່ທັງສອງດ້ານຂອງສົມຜົນ.
ຕົວຢ່າງ
ສະສົມQuadratic
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometry
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
ສະສົມເສັ້ນ
y = 3x + 4
Arithmetic
699 * 533
Matrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
ສະສົມພ້ອມກັນ
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
ຄວາມແຕກແຍກ
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
ການຮວມ
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
ຂີດຈໍາກັດ
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}