Skip ໄປຫາເນື້ອຫາຫຼັກ
ແກ້ສຳລັບ x
Tick mark Image
Graph

ບັນຫາທີ່ຄ້າຍຄືກັນຈາກWeb Search

ແບ່ງປັນ

a+b=52 ab=5\times 20=100
ເພື່ອແກ້ສົມຜົນ, ໃຫ້ຫານທາງຊ້າຍໂດຍການຈັດກຸ່ມ, ທຳອິດ, ທາງຊ້າຍຈະຕ້ອງຂຽນໃໝ່ເປັນ 5x^{2}+ax+bx+20. ເພື່ອຊອກຫາ a ແລະ b, ໃຫ້ຕັ້ງຄ່າລະບົບເພື່ອຖືກແກ້ໄຂ.
1,100 2,50 4,25 5,20 10,10
ເນື່ອງຈາກ ab ເປັນຄ່າບວກ, a ແລະ b ຈຶ່ງມີສັນຍາລັກດຽວກັນ. ເນື່ອງຈາກ a+b ເປັນຄ່າບວກ, a ແລະ b ຈຶ່ງເປັນຄ່າບວກທັງຄູ່. ສ້າງລາຍຊື່ຄູ່ຈຳນວນເຕັມທັງໝົດທີ່ໃຫ້ຜົນ 100.
1+100=101 2+50=52 4+25=29 5+20=25 10+10=20
ຄຳນວນຈຳນວນຮວມສຳລັບແຕ່ລະຄູ່.
a=2 b=50
ທາງອອກດັ່ງກ່າວເປັນຄູ່ທີ່ໃຫ້ຜົນຮວມ 52.
\left(5x^{2}+2x\right)+\left(50x+20\right)
ຂຽນ 5x^{2}+52x+20 ຄືນໃໝ່ເປັນ \left(5x^{2}+2x\right)+\left(50x+20\right).
x\left(5x+2\right)+10\left(5x+2\right)
ຕົວຫານ x ໃນຕອນທຳອິດ ແລະ 10 ໃນກຸ່ມທີສອງ.
\left(5x+2\right)\left(x+10\right)
ແຍກຄຳທົ່ວໄປ 5x+2 ໂດຍການໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກຢາຍ.
x=-\frac{2}{5} x=-10
ເພື່ອຊອກຫາວິທີແກ້ສົມຜົນ, ໃຫ້ແກ້ 5x+2=0 ແລະ x+10=0.
5x^{2}+52x+20=0
ສົມຜົນທັງໝົດຂອງແບບຟອມ ax^{2}+bx+c=0 ສາມາດຖືກແກ້ໄດ້ໂດຍໃຊ້ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນ: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນຈະໃຫ້ວິທີແກ້ສອງແບບ, ໜຶ່ງແມ່ນເມື່ອ ± ເປັນການບວກ ແລະ ອີກສອງແມ່ນເມື່ອມັນເປັນການລົບ.
x=\frac{-52±\sqrt{52^{2}-4\times 5\times 20}}{2\times 5}
ສົມຜົນນີ້ແມ່ນຢູ່ໃນຮູບແບບມາດຕະຖານ: ax^{2}+bx+c=0. ການແທນ 5 ສຳລັບ a, 52 ສຳລັບ b ແລະ 20 ສຳລັບ c ໃນສູດຄຳນວນກຳລັງສອງ, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-52±\sqrt{2704-4\times 5\times 20}}{2\times 5}
ຮາກທີ່ສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ 52.
x=\frac{-52±\sqrt{2704-20\times 20}}{2\times 5}
ຄູນ -4 ໃຫ້ກັບ 5.
x=\frac{-52±\sqrt{2704-400}}{2\times 5}
ຄູນ -20 ໃຫ້ກັບ 20.
x=\frac{-52±\sqrt{2304}}{2\times 5}
ເພີ່ມ 2704 ໃສ່ -400.
x=\frac{-52±48}{2\times 5}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງ 2304.
x=\frac{-52±48}{10}
ຄູນ 2 ໃຫ້ກັບ 5.
x=-\frac{4}{10}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ x=\frac{-52±48}{10} ເມື່ອ ± ບວກ. ເພີ່ມ -52 ໃສ່ 48.
x=-\frac{2}{5}
ຫຼຸດເສດສ່ວນ \frac{-4}{10} ເປັນຈຳນວນໜ້ອຍສຸດໂດຍແຍກ ແລະ ຍົກເລີກ 2.
x=-\frac{100}{10}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ x=\frac{-52±48}{10} ເມື່ອ ± ເປັນລົບ. ລົບ 48 ອອກຈາກ -52.
x=-10
ຫານ -100 ດ້ວຍ 10.
x=-\frac{2}{5} x=-10
ຕອນນີ້ແກ້ໄຂສົມຜົນແລ້ວ.
5x^{2}+52x+20=0
ສົມຜົນກຳລັງສອງແບບນີ້ສາມາດແກ້ໄດ້ໂດຍການເຮັດຮາກໃຫ້ສຳເລັດ. ເພື່ອສຳເລັດການເຮັດຮາກ, ສົມຜົນຈະຕ້ອງຢູ່ໃນຮູບແບບ x^{2}+bx=c ກ່ອນ.
5x^{2}+52x+20-20=-20
ລົບ 20 ອອກຈາກສົມຜົນທັງສອງຂ້າງ.
5x^{2}+52x=-20
ການລົບ 20 ອອກຈາກຕົວມັນເອງຈະເຫຼືອ 0.
\frac{5x^{2}+52x}{5}=-\frac{20}{5}
ຫານທັງສອງຂ້າງດ້ວຍ 5.
x^{2}+\frac{52}{5}x=-\frac{20}{5}
ການຫານດ້ວຍ 5 ຈະຍົກເລີກການຄູນດ້ວຍ 5.
x^{2}+\frac{52}{5}x=-4
ຫານ -20 ດ້ວຍ 5.
x^{2}+\frac{52}{5}x+\left(\frac{26}{5}\right)^{2}=-4+\left(\frac{26}{5}\right)^{2}
ຫານ \frac{52}{5}, ຄ່າສຳປະສິດຂອງ x ດ້ວຍ 2 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ \frac{26}{5}. ຈາກນັ້ນເພີ່ມຮາກຂອງ \frac{26}{5} ໃສ່ທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ. ຂັ້ນຕອນນີ້ຈະເຮັດໃຫ້ຂ້າງຊ້າຍຂອງສົມຜົນເປັນຮາກສົມບູນ.
x^{2}+\frac{52}{5}x+\frac{676}{25}=-4+\frac{676}{25}
ຮາກທີສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ \frac{26}{5} ໂດຍຮາກທີສອງຂອງທັງຕົວສເສດ ແລະ ຕົວຫານຂອງເສດສ່ວນ.
x^{2}+\frac{52}{5}x+\frac{676}{25}=\frac{576}{25}
ເພີ່ມ -4 ໃສ່ \frac{676}{25}.
\left(x+\frac{26}{5}\right)^{2}=\frac{576}{25}
ຕົວປະກອບ x^{2}+\frac{52}{5}x+\frac{676}{25}. ໃນທົ່ວໄປ, ເມື່ອ x^{2}+bx+c ເປັນຮາກສົມບູນ, ມັນສາມາດເປັນຕົວປະກອບ \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} ໄດ້ສະເໝີ.
\sqrt{\left(x+\frac{26}{5}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{576}{25}}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ.
x+\frac{26}{5}=\frac{24}{5} x+\frac{26}{5}=-\frac{24}{5}
ເຮັດໃຫ້ງ່າຍ.
x=-\frac{2}{5} x=-10
ລົບ \frac{26}{5} ອອກຈາກສົມຜົນທັງສອງຂ້າງ.