Skip ໄປຫາເນື້ອຫາຫຼັກ
ແກ້ສຳລັບ m
Tick mark Image

ບັນຫາທີ່ຄ້າຍຄືກັນຈາກWeb Search

ແບ່ງປັນ

4m^{2}-36m+26=0
ສົມຜົນທັງໝົດຂອງແບບຟອມ ax^{2}+bx+c=0 ສາມາດຖືກແກ້ໄດ້ໂດຍໃຊ້ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນ: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນຈະໃຫ້ວິທີແກ້ສອງແບບ, ໜຶ່ງແມ່ນເມື່ອ ± ເປັນການບວກ ແລະ ອີກສອງແມ່ນເມື່ອມັນເປັນການລົບ.
m=\frac{-\left(-36\right)±\sqrt{\left(-36\right)^{2}-4\times 4\times 26}}{2\times 4}
ສົມຜົນນີ້ແມ່ນຢູ່ໃນຮູບແບບມາດຕະຖານ: ax^{2}+bx+c=0. ການແທນ 4 ສຳລັບ a, -36 ສຳລັບ b ແລະ 26 ສຳລັບ c ໃນສູດຄຳນວນກຳລັງສອງ, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
m=\frac{-\left(-36\right)±\sqrt{1296-4\times 4\times 26}}{2\times 4}
ຮາກທີ່ສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ -36.
m=\frac{-\left(-36\right)±\sqrt{1296-16\times 26}}{2\times 4}
ຄູນ -4 ໃຫ້ກັບ 4.
m=\frac{-\left(-36\right)±\sqrt{1296-416}}{2\times 4}
ຄູນ -16 ໃຫ້ກັບ 26.
m=\frac{-\left(-36\right)±\sqrt{880}}{2\times 4}
ເພີ່ມ 1296 ໃສ່ -416.
m=\frac{-\left(-36\right)±4\sqrt{55}}{2\times 4}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງ 880.
m=\frac{36±4\sqrt{55}}{2\times 4}
ຈຳນວນກົງກັນຂ້າມຂອງ -36 ແມ່ນ 36.
m=\frac{36±4\sqrt{55}}{8}
ຄູນ 2 ໃຫ້ກັບ 4.
m=\frac{4\sqrt{55}+36}{8}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ m=\frac{36±4\sqrt{55}}{8} ເມື່ອ ± ບວກ. ເພີ່ມ 36 ໃສ່ 4\sqrt{55}.
m=\frac{\sqrt{55}+9}{2}
ຫານ 36+4\sqrt{55} ດ້ວຍ 8.
m=\frac{36-4\sqrt{55}}{8}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ m=\frac{36±4\sqrt{55}}{8} ເມື່ອ ± ເປັນລົບ. ລົບ 4\sqrt{55} ອອກຈາກ 36.
m=\frac{9-\sqrt{55}}{2}
ຫານ 36-4\sqrt{55} ດ້ວຍ 8.
m=\frac{\sqrt{55}+9}{2} m=\frac{9-\sqrt{55}}{2}
ຕອນນີ້ແກ້ໄຂສົມຜົນແລ້ວ.
4m^{2}-36m+26=0
ສົມຜົນກຳລັງສອງແບບນີ້ສາມາດແກ້ໄດ້ໂດຍການເຮັດຮາກໃຫ້ສຳເລັດ. ເພື່ອສຳເລັດການເຮັດຮາກ, ສົມຜົນຈະຕ້ອງຢູ່ໃນຮູບແບບ x^{2}+bx=c ກ່ອນ.
4m^{2}-36m+26-26=-26
ລົບ 26 ອອກຈາກສົມຜົນທັງສອງຂ້າງ.
4m^{2}-36m=-26
ການລົບ 26 ອອກຈາກຕົວມັນເອງຈະເຫຼືອ 0.
\frac{4m^{2}-36m}{4}=-\frac{26}{4}
ຫານທັງສອງຂ້າງດ້ວຍ 4.
m^{2}+\left(-\frac{36}{4}\right)m=-\frac{26}{4}
ການຫານດ້ວຍ 4 ຈະຍົກເລີກການຄູນດ້ວຍ 4.
m^{2}-9m=-\frac{26}{4}
ຫານ -36 ດ້ວຍ 4.
m^{2}-9m=-\frac{13}{2}
ຫຼຸດເສດສ່ວນ \frac{-26}{4} ເປັນຈຳນວນໜ້ອຍສຸດໂດຍແຍກ ແລະ ຍົກເລີກ 2.
m^{2}-9m+\left(-\frac{9}{2}\right)^{2}=-\frac{13}{2}+\left(-\frac{9}{2}\right)^{2}
ຫານ -9, ຄ່າສຳປະສິດຂອງ x ດ້ວຍ 2 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ -\frac{9}{2}. ຈາກນັ້ນເພີ່ມຮາກຂອງ -\frac{9}{2} ໃສ່ທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ. ຂັ້ນຕອນນີ້ຈະເຮັດໃຫ້ຂ້າງຊ້າຍຂອງສົມຜົນເປັນຮາກສົມບູນ.
m^{2}-9m+\frac{81}{4}=-\frac{13}{2}+\frac{81}{4}
ຮາກທີສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ -\frac{9}{2} ໂດຍຮາກທີສອງຂອງທັງຕົວສເສດ ແລະ ຕົວຫານຂອງເສດສ່ວນ.
m^{2}-9m+\frac{81}{4}=\frac{55}{4}
ເພີ່ມ -\frac{13}{2} ໃສ່ \frac{81}{4} ໂດຍການຊອກຫາຕົວຫານທົ່ວໄປ ແລະ ການເພີ່ມຕົວເສດ. ຈາກນັ້ນ, ຫຼຸດເສດສ່ວນເປັນຈຳນວນໜ້ອຍທີ່ສຸດຫາກເປັນໄປໄດ້.
\left(m-\frac{9}{2}\right)^{2}=\frac{55}{4}
ຕົວປະກອບ m^{2}-9m+\frac{81}{4}. ໃນທົ່ວໄປ, ເມື່ອ x^{2}+bx+c ເປັນຮາກສົມບູນ, ມັນສາມາດເປັນຕົວປະກອບ \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} ໄດ້ສະເໝີ.
\sqrt{\left(m-\frac{9}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{55}{4}}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ.
m-\frac{9}{2}=\frac{\sqrt{55}}{2} m-\frac{9}{2}=-\frac{\sqrt{55}}{2}
ເຮັດໃຫ້ງ່າຍ.
m=\frac{\sqrt{55}+9}{2} m=\frac{9-\sqrt{55}}{2}
ເພີ່ມ \frac{9}{2} ໃສ່ທັງສອງດ້ານຂອງສົມຜົນ.