Skip ໄປຫາເນື້ອຫາຫຼັກ
ແກ້ສຳລັບ x (complex solution)
Tick mark Image
ແກ້ສຳລັບ x
Tick mark Image
Graph

ບັນຫາທີ່ຄ້າຍຄືກັນຈາກWeb Search

ແບ່ງປັນ

3x^{2}+6x=12
ສົມຜົນທັງໝົດຂອງແບບຟອມ ax^{2}+bx+c=0 ສາມາດຖືກແກ້ໄດ້ໂດຍໃຊ້ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນ: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນຈະໃຫ້ວິທີແກ້ສອງແບບ, ໜຶ່ງແມ່ນເມື່ອ ± ເປັນການບວກ ແລະ ອີກສອງແມ່ນເມື່ອມັນເປັນການລົບ.
3x^{2}+6x-12=12-12
ລົບ 12 ອອກຈາກສົມຜົນທັງສອງຂ້າງ.
3x^{2}+6x-12=0
ການລົບ 12 ອອກຈາກຕົວມັນເອງຈະເຫຼືອ 0.
x=\frac{-6±\sqrt{6^{2}-4\times 3\left(-12\right)}}{2\times 3}
ສົມຜົນນີ້ແມ່ນຢູ່ໃນຮູບແບບມາດຕະຖານ: ax^{2}+bx+c=0. ການແທນ 3 ສຳລັບ a, 6 ສຳລັບ b ແລະ -12 ສຳລັບ c ໃນສູດຄຳນວນກຳລັງສອງ, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-6±\sqrt{36-4\times 3\left(-12\right)}}{2\times 3}
ຮາກທີ່ສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ 6.
x=\frac{-6±\sqrt{36-12\left(-12\right)}}{2\times 3}
ຄູນ -4 ໃຫ້ກັບ 3.
x=\frac{-6±\sqrt{36+144}}{2\times 3}
ຄູນ -12 ໃຫ້ກັບ -12.
x=\frac{-6±\sqrt{180}}{2\times 3}
ເພີ່ມ 36 ໃສ່ 144.
x=\frac{-6±6\sqrt{5}}{2\times 3}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງ 180.
x=\frac{-6±6\sqrt{5}}{6}
ຄູນ 2 ໃຫ້ກັບ 3.
x=\frac{6\sqrt{5}-6}{6}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ x=\frac{-6±6\sqrt{5}}{6} ເມື່ອ ± ບວກ. ເພີ່ມ -6 ໃສ່ 6\sqrt{5}.
x=\sqrt{5}-1
ຫານ -6+6\sqrt{5} ດ້ວຍ 6.
x=\frac{-6\sqrt{5}-6}{6}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ x=\frac{-6±6\sqrt{5}}{6} ເມື່ອ ± ເປັນລົບ. ລົບ 6\sqrt{5} ອອກຈາກ -6.
x=-\sqrt{5}-1
ຫານ -6-6\sqrt{5} ດ້ວຍ 6.
x=\sqrt{5}-1 x=-\sqrt{5}-1
ຕອນນີ້ແກ້ໄຂສົມຜົນແລ້ວ.
3x^{2}+6x=12
ສົມຜົນກຳລັງສອງແບບນີ້ສາມາດແກ້ໄດ້ໂດຍການເຮັດຮາກໃຫ້ສຳເລັດ. ເພື່ອສຳເລັດການເຮັດຮາກ, ສົມຜົນຈະຕ້ອງຢູ່ໃນຮູບແບບ x^{2}+bx=c ກ່ອນ.
\frac{3x^{2}+6x}{3}=\frac{12}{3}
ຫານທັງສອງຂ້າງດ້ວຍ 3.
x^{2}+\frac{6}{3}x=\frac{12}{3}
ການຫານດ້ວຍ 3 ຈະຍົກເລີກການຄູນດ້ວຍ 3.
x^{2}+2x=\frac{12}{3}
ຫານ 6 ດ້ວຍ 3.
x^{2}+2x=4
ຫານ 12 ດ້ວຍ 3.
x^{2}+2x+1^{2}=4+1^{2}
ຫານ 2, ຄ່າສຳປະສິດຂອງ x ດ້ວຍ 2 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ 1. ຈາກນັ້ນເພີ່ມຮາກຂອງ 1 ໃສ່ທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ. ຂັ້ນຕອນນີ້ຈະເຮັດໃຫ້ຂ້າງຊ້າຍຂອງສົມຜົນເປັນຮາກສົມບູນ.
x^{2}+2x+1=4+1
ຮາກທີ່ສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ 1.
x^{2}+2x+1=5
ເພີ່ມ 4 ໃສ່ 1.
\left(x+1\right)^{2}=5
ຕົວປະກອບ x^{2}+2x+1. ໃນທົ່ວໄປ, ເມື່ອ x^{2}+bx+c ເປັນຮາກສົມບູນ, ມັນສາມາດເປັນຕົວປະກອບ \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} ໄດ້ສະເໝີ.
\sqrt{\left(x+1\right)^{2}}=\sqrt{5}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ.
x+1=\sqrt{5} x+1=-\sqrt{5}
ເຮັດໃຫ້ງ່າຍ.
x=\sqrt{5}-1 x=-\sqrt{5}-1
ລົບ 1 ອອກຈາກສົມຜົນທັງສອງຂ້າງ.
3x^{2}+6x=12
ສົມຜົນທັງໝົດຂອງແບບຟອມ ax^{2}+bx+c=0 ສາມາດຖືກແກ້ໄດ້ໂດຍໃຊ້ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນ: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນຈະໃຫ້ວິທີແກ້ສອງແບບ, ໜຶ່ງແມ່ນເມື່ອ ± ເປັນການບວກ ແລະ ອີກສອງແມ່ນເມື່ອມັນເປັນການລົບ.
3x^{2}+6x-12=12-12
ລົບ 12 ອອກຈາກສົມຜົນທັງສອງຂ້າງ.
3x^{2}+6x-12=0
ການລົບ 12 ອອກຈາກຕົວມັນເອງຈະເຫຼືອ 0.
x=\frac{-6±\sqrt{6^{2}-4\times 3\left(-12\right)}}{2\times 3}
ສົມຜົນນີ້ແມ່ນຢູ່ໃນຮູບແບບມາດຕະຖານ: ax^{2}+bx+c=0. ການແທນ 3 ສຳລັບ a, 6 ສຳລັບ b ແລະ -12 ສຳລັບ c ໃນສູດຄຳນວນກຳລັງສອງ, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-6±\sqrt{36-4\times 3\left(-12\right)}}{2\times 3}
ຮາກທີ່ສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ 6.
x=\frac{-6±\sqrt{36-12\left(-12\right)}}{2\times 3}
ຄູນ -4 ໃຫ້ກັບ 3.
x=\frac{-6±\sqrt{36+144}}{2\times 3}
ຄູນ -12 ໃຫ້ກັບ -12.
x=\frac{-6±\sqrt{180}}{2\times 3}
ເພີ່ມ 36 ໃສ່ 144.
x=\frac{-6±6\sqrt{5}}{2\times 3}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງ 180.
x=\frac{-6±6\sqrt{5}}{6}
ຄູນ 2 ໃຫ້ກັບ 3.
x=\frac{6\sqrt{5}-6}{6}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ x=\frac{-6±6\sqrt{5}}{6} ເມື່ອ ± ບວກ. ເພີ່ມ -6 ໃສ່ 6\sqrt{5}.
x=\sqrt{5}-1
ຫານ -6+6\sqrt{5} ດ້ວຍ 6.
x=\frac{-6\sqrt{5}-6}{6}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ x=\frac{-6±6\sqrt{5}}{6} ເມື່ອ ± ເປັນລົບ. ລົບ 6\sqrt{5} ອອກຈາກ -6.
x=-\sqrt{5}-1
ຫານ -6-6\sqrt{5} ດ້ວຍ 6.
x=\sqrt{5}-1 x=-\sqrt{5}-1
ຕອນນີ້ແກ້ໄຂສົມຜົນແລ້ວ.
3x^{2}+6x=12
ສົມຜົນກຳລັງສອງແບບນີ້ສາມາດແກ້ໄດ້ໂດຍການເຮັດຮາກໃຫ້ສຳເລັດ. ເພື່ອສຳເລັດການເຮັດຮາກ, ສົມຜົນຈະຕ້ອງຢູ່ໃນຮູບແບບ x^{2}+bx=c ກ່ອນ.
\frac{3x^{2}+6x}{3}=\frac{12}{3}
ຫານທັງສອງຂ້າງດ້ວຍ 3.
x^{2}+\frac{6}{3}x=\frac{12}{3}
ການຫານດ້ວຍ 3 ຈະຍົກເລີກການຄູນດ້ວຍ 3.
x^{2}+2x=\frac{12}{3}
ຫານ 6 ດ້ວຍ 3.
x^{2}+2x=4
ຫານ 12 ດ້ວຍ 3.
x^{2}+2x+1^{2}=4+1^{2}
ຫານ 2, ຄ່າສຳປະສິດຂອງ x ດ້ວຍ 2 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ 1. ຈາກນັ້ນເພີ່ມຮາກຂອງ 1 ໃສ່ທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ. ຂັ້ນຕອນນີ້ຈະເຮັດໃຫ້ຂ້າງຊ້າຍຂອງສົມຜົນເປັນຮາກສົມບູນ.
x^{2}+2x+1=4+1
ຮາກທີ່ສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ 1.
x^{2}+2x+1=5
ເພີ່ມ 4 ໃສ່ 1.
\left(x+1\right)^{2}=5
ຕົວປະກອບ x^{2}+2x+1. ໃນທົ່ວໄປ, ເມື່ອ x^{2}+bx+c ເປັນຮາກສົມບູນ, ມັນສາມາດເປັນຕົວປະກອບ \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} ໄດ້ສະເໝີ.
\sqrt{\left(x+1\right)^{2}}=\sqrt{5}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ.
x+1=\sqrt{5} x+1=-\sqrt{5}
ເຮັດໃຫ້ງ່າຍ.
x=\sqrt{5}-1 x=-\sqrt{5}-1
ລົບ 1 ອອກຈາກສົມຜົນທັງສອງຂ້າງ.