Skip ໄປຫາເນື້ອຫາຫຼັກ
ແກ້ສຳລັບ x
Tick mark Image
Graph

ບັນຫາທີ່ຄ້າຍຄືກັນຈາກWeb Search

ແບ່ງປັນ

4x^{2}+3x=16
ສົມຜົນທັງໝົດຂອງແບບຟອມ ax^{2}+bx+c=0 ສາມາດຖືກແກ້ໄດ້ໂດຍໃຊ້ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນ: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນຈະໃຫ້ວິທີແກ້ສອງແບບ, ໜຶ່ງແມ່ນເມື່ອ ± ເປັນການບວກ ແລະ ອີກສອງແມ່ນເມື່ອມັນເປັນການລົບ.
4x^{2}+3x-16=16-16
ລົບ 16 ອອກຈາກສົມຜົນທັງສອງຂ້າງ.
4x^{2}+3x-16=0
ການລົບ 16 ອອກຈາກຕົວມັນເອງຈະເຫຼືອ 0.
x=\frac{-3±\sqrt{3^{2}-4\times 4\left(-16\right)}}{2\times 4}
ສົມຜົນນີ້ແມ່ນຢູ່ໃນຮູບແບບມາດຕະຖານ: ax^{2}+bx+c=0. ການແທນ 4 ສຳລັບ a, 3 ສຳລັບ b ແລະ -16 ສຳລັບ c ໃນສູດຄຳນວນກຳລັງສອງ, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-3±\sqrt{9-4\times 4\left(-16\right)}}{2\times 4}
ຮາກທີ່ສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ 3.
x=\frac{-3±\sqrt{9-16\left(-16\right)}}{2\times 4}
ຄູນ -4 ໃຫ້ກັບ 4.
x=\frac{-3±\sqrt{9+256}}{2\times 4}
ຄູນ -16 ໃຫ້ກັບ -16.
x=\frac{-3±\sqrt{265}}{2\times 4}
ເພີ່ມ 9 ໃສ່ 256.
x=\frac{-3±\sqrt{265}}{8}
ຄູນ 2 ໃຫ້ກັບ 4.
x=\frac{\sqrt{265}-3}{8}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ x=\frac{-3±\sqrt{265}}{8} ເມື່ອ ± ບວກ. ເພີ່ມ -3 ໃສ່ \sqrt{265}.
x=\frac{-\sqrt{265}-3}{8}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ x=\frac{-3±\sqrt{265}}{8} ເມື່ອ ± ເປັນລົບ. ລົບ \sqrt{265} ອອກຈາກ -3.
x=\frac{\sqrt{265}-3}{8} x=\frac{-\sqrt{265}-3}{8}
ຕອນນີ້ແກ້ໄຂສົມຜົນແລ້ວ.
4x^{2}+3x=16
ສົມຜົນກຳລັງສອງແບບນີ້ສາມາດແກ້ໄດ້ໂດຍການເຮັດຮາກໃຫ້ສຳເລັດ. ເພື່ອສຳເລັດການເຮັດຮາກ, ສົມຜົນຈະຕ້ອງຢູ່ໃນຮູບແບບ x^{2}+bx=c ກ່ອນ.
\frac{4x^{2}+3x}{4}=\frac{16}{4}
ຫານທັງສອງຂ້າງດ້ວຍ 4.
x^{2}+\frac{3}{4}x=\frac{16}{4}
ການຫານດ້ວຍ 4 ຈະຍົກເລີກການຄູນດ້ວຍ 4.
x^{2}+\frac{3}{4}x=4
ຫານ 16 ດ້ວຍ 4.
x^{2}+\frac{3}{4}x+\left(\frac{3}{8}\right)^{2}=4+\left(\frac{3}{8}\right)^{2}
ຫານ \frac{3}{4}, ຄ່າສຳປະສິດຂອງ x ດ້ວຍ 2 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ \frac{3}{8}. ຈາກນັ້ນເພີ່ມຮາກຂອງ \frac{3}{8} ໃສ່ທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ. ຂັ້ນຕອນນີ້ຈະເຮັດໃຫ້ຂ້າງຊ້າຍຂອງສົມຜົນເປັນຮາກສົມບູນ.
x^{2}+\frac{3}{4}x+\frac{9}{64}=4+\frac{9}{64}
ຮາກທີສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ \frac{3}{8} ໂດຍຮາກທີສອງຂອງທັງຕົວສເສດ ແລະ ຕົວຫານຂອງເສດສ່ວນ.
x^{2}+\frac{3}{4}x+\frac{9}{64}=\frac{265}{64}
ເພີ່ມ 4 ໃສ່ \frac{9}{64}.
\left(x+\frac{3}{8}\right)^{2}=\frac{265}{64}
ຕົວປະກອບ x^{2}+\frac{3}{4}x+\frac{9}{64}. ໃນທົ່ວໄປ, ເມື່ອ x^{2}+bx+c ເປັນຮາກສົມບູນ, ມັນສາມາດເປັນຕົວປະກອບ \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} ໄດ້ສະເໝີ.
\sqrt{\left(x+\frac{3}{8}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{265}{64}}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ.
x+\frac{3}{8}=\frac{\sqrt{265}}{8} x+\frac{3}{8}=-\frac{\sqrt{265}}{8}
ເຮັດໃຫ້ງ່າຍ.
x=\frac{\sqrt{265}-3}{8} x=\frac{-\sqrt{265}-3}{8}
ລົບ \frac{3}{8} ອອກຈາກສົມຜົນທັງສອງຂ້າງ.