ແກ້ສຳລັບ x
x=\frac{1}{2}=0,5
x=0
Graph
ແບ່ງປັນ
ສໍາເນົາຄລິບ
3x+2+x^{2}=\frac{7}{2}x+2
ເພີ່ມ x^{2} ໃສ່ທັງສອງດ້ານ.
3x+2+x^{2}-\frac{7}{2}x=2
ລົບ \frac{7}{2}x ອອກຈາກທັງສອງຂ້າງ.
-\frac{1}{2}x+2+x^{2}=2
ຮວມ 3x ແລະ -\frac{7}{2}x ເພື່ອຮັບ -\frac{1}{2}x.
-\frac{1}{2}x+2+x^{2}-2=0
ລົບ 2 ອອກຈາກທັງສອງຂ້າງ.
-\frac{1}{2}x+x^{2}=0
ລົບ 2 ອອກຈາກ 2 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ 0.
x\left(-\frac{1}{2}+x\right)=0
ຕົວປະກອບຈາກ x.
x=0 x=\frac{1}{2}
ເພື່ອຊອກຫາວິທີແກ້ສົມຜົນ, ໃຫ້ແກ້ x=0 ແລະ -\frac{1}{2}+x=0.
3x+2+x^{2}=\frac{7}{2}x+2
ເພີ່ມ x^{2} ໃສ່ທັງສອງດ້ານ.
3x+2+x^{2}-\frac{7}{2}x=2
ລົບ \frac{7}{2}x ອອກຈາກທັງສອງຂ້າງ.
-\frac{1}{2}x+2+x^{2}=2
ຮວມ 3x ແລະ -\frac{7}{2}x ເພື່ອຮັບ -\frac{1}{2}x.
-\frac{1}{2}x+2+x^{2}-2=0
ລົບ 2 ອອກຈາກທັງສອງຂ້າງ.
-\frac{1}{2}x+x^{2}=0
ລົບ 2 ອອກຈາກ 2 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ 0.
x^{2}-\frac{1}{2}x=0
ສົມຜົນທັງໝົດຂອງແບບຟອມ ax^{2}+bx+c=0 ສາມາດຖືກແກ້ໄດ້ໂດຍໃຊ້ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນ: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນຈະໃຫ້ວິທີແກ້ສອງແບບ, ໜຶ່ງແມ່ນເມື່ອ ± ເປັນການບວກ ແລະ ອີກສອງແມ່ນເມື່ອມັນເປັນການລົບ.
x=\frac{-\left(-\frac{1}{2}\right)±\sqrt{\left(-\frac{1}{2}\right)^{2}}}{2}
ສົມຜົນນີ້ແມ່ນຢູ່ໃນຮູບແບບມາດຕະຖານ: ax^{2}+bx+c=0. ການແທນ 1 ສຳລັບ a, -\frac{1}{2} ສຳລັບ b ແລະ 0 ສຳລັບ c ໃນສູດຄຳນວນກຳລັງສອງ, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-\frac{1}{2}\right)±\frac{1}{2}}{2}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງ \left(-\frac{1}{2}\right)^{2}.
x=\frac{\frac{1}{2}±\frac{1}{2}}{2}
ຈຳນວນກົງກັນຂ້າມຂອງ -\frac{1}{2} ແມ່ນ \frac{1}{2}.
x=\frac{1}{2}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ x=\frac{\frac{1}{2}±\frac{1}{2}}{2} ເມື່ອ ± ບວກ. ເພີ່ມ \frac{1}{2} ໃສ່ \frac{1}{2} ໂດຍການຊອກຫາຕົວຫານທົ່ວໄປ ແລະ ການເພີ່ມຕົວເສດ. ຈາກນັ້ນ, ຫຼຸດເສດສ່ວນເປັນຈຳນວນໜ້ອຍທີ່ສຸດຫາກເປັນໄປໄດ້.
x=\frac{0}{2}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ x=\frac{\frac{1}{2}±\frac{1}{2}}{2} ເມື່ອ ± ເປັນລົບ. ລົບ \frac{1}{2} ອອກຈາກ \frac{1}{2} ໂດຍການຊອກາຕົວຫານ ແລະ ລົບຕົວເສດອອກໄປ. ຈາກນັ້ນຫຼຸດເສດສ່ວນໃຫ້ເຫຼືອໜ້ອຍທີ່ສຸດຫາກເປັນໄປໄດ້.
x=0
ຫານ 0 ດ້ວຍ 2.
x=\frac{1}{2} x=0
ຕອນນີ້ແກ້ໄຂສົມຜົນແລ້ວ.
3x+2+x^{2}=\frac{7}{2}x+2
ເພີ່ມ x^{2} ໃສ່ທັງສອງດ້ານ.
3x+2+x^{2}-\frac{7}{2}x=2
ລົບ \frac{7}{2}x ອອກຈາກທັງສອງຂ້າງ.
-\frac{1}{2}x+2+x^{2}=2
ຮວມ 3x ແລະ -\frac{7}{2}x ເພື່ອຮັບ -\frac{1}{2}x.
-\frac{1}{2}x+2+x^{2}-2=0
ລົບ 2 ອອກຈາກທັງສອງຂ້າງ.
-\frac{1}{2}x+x^{2}=0
ລົບ 2 ອອກຈາກ 2 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ 0.
x^{2}-\frac{1}{2}x=0
ສົມຜົນກຳລັງສອງແບບນີ້ສາມາດແກ້ໄດ້ໂດຍການເຮັດຮາກໃຫ້ສຳເລັດ. ເພື່ອສຳເລັດການເຮັດຮາກ, ສົມຜົນຈະຕ້ອງຢູ່ໃນຮູບແບບ x^{2}+bx=c ກ່ອນ.
x^{2}-\frac{1}{2}x+\left(-\frac{1}{4}\right)^{2}=\left(-\frac{1}{4}\right)^{2}
ຫານ -\frac{1}{2}, ຄ່າສຳປະສິດຂອງ x ດ້ວຍ 2 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ -\frac{1}{4}. ຈາກນັ້ນເພີ່ມຮາກຂອງ -\frac{1}{4} ໃສ່ທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ. ຂັ້ນຕອນນີ້ຈະເຮັດໃຫ້ຂ້າງຊ້າຍຂອງສົມຜົນເປັນຮາກສົມບູນ.
x^{2}-\frac{1}{2}x+\frac{1}{16}=\frac{1}{16}
ຮາກທີສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ -\frac{1}{4} ໂດຍຮາກທີສອງຂອງທັງຕົວສເສດ ແລະ ຕົວຫານຂອງເສດສ່ວນ.
\left(x-\frac{1}{4}\right)^{2}=\frac{1}{16}
ຕົວປະກອບ x^{2}-\frac{1}{2}x+\frac{1}{16}. ໃນທົ່ວໄປ, ເມື່ອ x^{2}+bx+c ເປັນຮາກສົມບູນ, ມັນສາມາດເປັນຕົວປະກອບ \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} ໄດ້ສະເໝີ.
\sqrt{\left(x-\frac{1}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{1}{16}}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ.
x-\frac{1}{4}=\frac{1}{4} x-\frac{1}{4}=-\frac{1}{4}
ເຮັດໃຫ້ງ່າຍ.
x=\frac{1}{2} x=0
ເພີ່ມ \frac{1}{4} ໃສ່ທັງສອງດ້ານຂອງສົມຜົນ.
ຕົວຢ່າງ
ສະສົມQuadratic
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometry
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
ສະສົມເສັ້ນ
y = 3x + 4
Arithmetic
699 * 533
Matrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
ສະສົມພ້ອມກັນ
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
ຄວາມແຕກແຍກ
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
ການຮວມ
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
ຂີດຈໍາກັດ
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}