ແກ້ສຳລັບ t
t=\sqrt{6}+1\approx 3,449489743
t=1-\sqrt{6}\approx -1,449489743
ແບ່ງປັນ
ສໍາເນົາຄລິບ
2t-\left(-5\right)=t^{2}
ລົບ -5 ອອກຈາກທັງສອງຂ້າງ.
2t+5=t^{2}
ຈຳນວນກົງກັນຂ້າມຂອງ -5 ແມ່ນ 5.
2t+5-t^{2}=0
ລົບ t^{2} ອອກຈາກທັງສອງຂ້າງ.
-t^{2}+2t+5=0
ສົມຜົນທັງໝົດຂອງແບບຟອມ ax^{2}+bx+c=0 ສາມາດຖືກແກ້ໄດ້ໂດຍໃຊ້ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນ: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນຈະໃຫ້ວິທີແກ້ສອງແບບ, ໜຶ່ງແມ່ນເມື່ອ ± ເປັນການບວກ ແລະ ອີກສອງແມ່ນເມື່ອມັນເປັນການລົບ.
t=\frac{-2±\sqrt{2^{2}-4\left(-1\right)\times 5}}{2\left(-1\right)}
ສົມຜົນນີ້ແມ່ນຢູ່ໃນຮູບແບບມາດຕະຖານ: ax^{2}+bx+c=0. ການແທນ -1 ສຳລັບ a, 2 ສຳລັບ b ແລະ 5 ສຳລັບ c ໃນສູດຄຳນວນກຳລັງສອງ, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
t=\frac{-2±\sqrt{4-4\left(-1\right)\times 5}}{2\left(-1\right)}
ຮາກທີ່ສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ 2.
t=\frac{-2±\sqrt{4+4\times 5}}{2\left(-1\right)}
ຄູນ -4 ໃຫ້ກັບ -1.
t=\frac{-2±\sqrt{4+20}}{2\left(-1\right)}
ຄູນ 4 ໃຫ້ກັບ 5.
t=\frac{-2±\sqrt{24}}{2\left(-1\right)}
ເພີ່ມ 4 ໃສ່ 20.
t=\frac{-2±2\sqrt{6}}{2\left(-1\right)}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງ 24.
t=\frac{-2±2\sqrt{6}}{-2}
ຄູນ 2 ໃຫ້ກັບ -1.
t=\frac{2\sqrt{6}-2}{-2}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ t=\frac{-2±2\sqrt{6}}{-2} ເມື່ອ ± ບວກ. ເພີ່ມ -2 ໃສ່ 2\sqrt{6}.
t=1-\sqrt{6}
ຫານ -2+2\sqrt{6} ດ້ວຍ -2.
t=\frac{-2\sqrt{6}-2}{-2}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ t=\frac{-2±2\sqrt{6}}{-2} ເມື່ອ ± ເປັນລົບ. ລົບ 2\sqrt{6} ອອກຈາກ -2.
t=\sqrt{6}+1
ຫານ -2-2\sqrt{6} ດ້ວຍ -2.
t=1-\sqrt{6} t=\sqrt{6}+1
ຕອນນີ້ແກ້ໄຂສົມຜົນແລ້ວ.
2t-t^{2}=-5
ລົບ t^{2} ອອກຈາກທັງສອງຂ້າງ.
-t^{2}+2t=-5
ສົມຜົນກຳລັງສອງແບບນີ້ສາມາດແກ້ໄດ້ໂດຍການເຮັດຮາກໃຫ້ສຳເລັດ. ເພື່ອສຳເລັດການເຮັດຮາກ, ສົມຜົນຈະຕ້ອງຢູ່ໃນຮູບແບບ x^{2}+bx=c ກ່ອນ.
\frac{-t^{2}+2t}{-1}=-\frac{5}{-1}
ຫານທັງສອງຂ້າງດ້ວຍ -1.
t^{2}+\frac{2}{-1}t=-\frac{5}{-1}
ການຫານດ້ວຍ -1 ຈະຍົກເລີກການຄູນດ້ວຍ -1.
t^{2}-2t=-\frac{5}{-1}
ຫານ 2 ດ້ວຍ -1.
t^{2}-2t=5
ຫານ -5 ດ້ວຍ -1.
t^{2}-2t+1=5+1
ຫານ -2, ຄ່າສຳປະສິດຂອງ x ດ້ວຍ 2 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ -1. ຈາກນັ້ນເພີ່ມຮາກຂອງ -1 ໃສ່ທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ. ຂັ້ນຕອນນີ້ຈະເຮັດໃຫ້ຂ້າງຊ້າຍຂອງສົມຜົນເປັນຮາກສົມບູນ.
t^{2}-2t+1=6
ເພີ່ມ 5 ໃສ່ 1.
\left(t-1\right)^{2}=6
ຕົວປະກອບ t^{2}-2t+1. ໃນທົ່ວໄປ, ເມື່ອ x^{2}+bx+c ເປັນຮາກສົມບູນ, ມັນສາມາດເປັນຕົວປະກອບ \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} ໄດ້ສະເໝີ.
\sqrt{\left(t-1\right)^{2}}=\sqrt{6}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ.
t-1=\sqrt{6} t-1=-\sqrt{6}
ເຮັດໃຫ້ງ່າຍ.
t=\sqrt{6}+1 t=1-\sqrt{6}
ເພີ່ມ 1 ໃສ່ທັງສອງດ້ານຂອງສົມຜົນ.
ຕົວຢ່າງ
ສະສົມQuadratic
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometry
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
ສະສົມເສັ້ນ
y = 3x + 4
Arithmetic
699 * 533
Matrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
ສະສົມພ້ອມກັນ
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
ຄວາມແຕກແຍກ
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
ການຮວມ
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
ຂີດຈໍາກັດ
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}