ແກ້ສຳລັບ x
x=\frac{2}{3}\approx 0,666666667
Graph
ແບ່ງປັນ
ສໍາເນົາຄລິບ
-9x^{2}+12x-4=0
ຈັດຮຽງພະຫຸນາມຄືນໃໝ່ໃຫ້ເປັນຮູບແບບມາດຕະຖານ. ວາງພົດຕາມລຳດັບຈາກສູງສຸດຫາຕ່ຳສຸດ.
a+b=12 ab=-9\left(-4\right)=36
ເພື່ອແກ້ສົມຜົນ, ໃຫ້ຫານທາງຊ້າຍໂດຍການຈັດກຸ່ມ, ທຳອິດ, ທາງຊ້າຍຈະຕ້ອງຂຽນໃໝ່ເປັນ -9x^{2}+ax+bx-4. ເພື່ອຊອກຫາ a ແລະ b, ໃຫ້ຕັ້ງຄ່າລະບົບເພື່ອຖືກແກ້ໄຂ.
1,36 2,18 3,12 4,9 6,6
ເນື່ອງຈາກ ab ເປັນຄ່າບວກ, a ແລະ b ຈຶ່ງມີສັນຍາລັກດຽວກັນ. ເນື່ອງຈາກ a+b ເປັນຄ່າບວກ, a ແລະ b ຈຶ່ງເປັນຄ່າບວກທັງຄູ່. ສ້າງລາຍຊື່ຄູ່ຈຳນວນເຕັມທັງໝົດທີ່ໃຫ້ຜົນ 36.
1+36=37 2+18=20 3+12=15 4+9=13 6+6=12
ຄຳນວນຈຳນວນຮວມສຳລັບແຕ່ລະຄູ່.
a=6 b=6
ທາງອອກດັ່ງກ່າວເປັນຄູ່ທີ່ໃຫ້ຜົນຮວມ 12.
\left(-9x^{2}+6x\right)+\left(6x-4\right)
ຂຽນ -9x^{2}+12x-4 ຄືນໃໝ່ເປັນ \left(-9x^{2}+6x\right)+\left(6x-4\right).
-3x\left(3x-2\right)+2\left(3x-2\right)
ຕົວຫານ -3x ໃນຕອນທຳອິດ ແລະ 2 ໃນກຸ່ມທີສອງ.
\left(3x-2\right)\left(-3x+2\right)
ແຍກຄຳທົ່ວໄປ 3x-2 ໂດຍການໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກຢາຍ.
x=\frac{2}{3} x=\frac{2}{3}
ເພື່ອຊອກຫາວິທີແກ້ສົມຜົນ, ໃຫ້ແກ້ 3x-2=0 ແລະ -3x+2=0.
-9x^{2}+12x-4=0
ສົມຜົນທັງໝົດຂອງແບບຟອມ ax^{2}+bx+c=0 ສາມາດຖືກແກ້ໄດ້ໂດຍໃຊ້ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນ: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນຈະໃຫ້ວິທີແກ້ສອງແບບ, ໜຶ່ງແມ່ນເມື່ອ ± ເປັນການບວກ ແລະ ອີກສອງແມ່ນເມື່ອມັນເປັນການລົບ.
x=\frac{-12±\sqrt{12^{2}-4\left(-9\right)\left(-4\right)}}{2\left(-9\right)}
ສົມຜົນນີ້ແມ່ນຢູ່ໃນຮູບແບບມາດຕະຖານ: ax^{2}+bx+c=0. ການແທນ -9 ສຳລັບ a, 12 ສຳລັບ b ແລະ -4 ສຳລັບ c ໃນສູດຄຳນວນກຳລັງສອງ, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-12±\sqrt{144-4\left(-9\right)\left(-4\right)}}{2\left(-9\right)}
ຮາກທີ່ສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ 12.
x=\frac{-12±\sqrt{144+36\left(-4\right)}}{2\left(-9\right)}
ຄູນ -4 ໃຫ້ກັບ -9.
x=\frac{-12±\sqrt{144-144}}{2\left(-9\right)}
ຄູນ 36 ໃຫ້ກັບ -4.
x=\frac{-12±\sqrt{0}}{2\left(-9\right)}
ເພີ່ມ 144 ໃສ່ -144.
x=-\frac{12}{2\left(-9\right)}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງ 0.
x=-\frac{12}{-18}
ຄູນ 2 ໃຫ້ກັບ -9.
x=\frac{2}{3}
ຫຼຸດເສດສ່ວນ \frac{-12}{-18} ເປັນຈຳນວນໜ້ອຍສຸດໂດຍແຍກ ແລະ ຍົກເລີກ 6.
-9x^{2}+12x-4=0
ສົມຜົນກຳລັງສອງແບບນີ້ສາມາດແກ້ໄດ້ໂດຍການເຮັດຮາກໃຫ້ສຳເລັດ. ເພື່ອສຳເລັດການເຮັດຮາກ, ສົມຜົນຈະຕ້ອງຢູ່ໃນຮູບແບບ x^{2}+bx=c ກ່ອນ.
-9x^{2}+12x-4-\left(-4\right)=-\left(-4\right)
ເພີ່ມ 4 ໃສ່ທັງສອງດ້ານຂອງສົມຜົນ.
-9x^{2}+12x=-\left(-4\right)
ການລົບ -4 ອອກຈາກຕົວມັນເອງຈະເຫຼືອ 0.
-9x^{2}+12x=4
ລົບ -4 ອອກຈາກ 0.
\frac{-9x^{2}+12x}{-9}=\frac{4}{-9}
ຫານທັງສອງຂ້າງດ້ວຍ -9.
x^{2}+\frac{12}{-9}x=\frac{4}{-9}
ການຫານດ້ວຍ -9 ຈະຍົກເລີກການຄູນດ້ວຍ -9.
x^{2}-\frac{4}{3}x=\frac{4}{-9}
ຫຼຸດເສດສ່ວນ \frac{12}{-9} ເປັນຈຳນວນໜ້ອຍສຸດໂດຍແຍກ ແລະ ຍົກເລີກ 3.
x^{2}-\frac{4}{3}x=-\frac{4}{9}
ຫານ 4 ດ້ວຍ -9.
x^{2}-\frac{4}{3}x+\left(-\frac{2}{3}\right)^{2}=-\frac{4}{9}+\left(-\frac{2}{3}\right)^{2}
ຫານ -\frac{4}{3}, ຄ່າສຳປະສິດຂອງ x ດ້ວຍ 2 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ -\frac{2}{3}. ຈາກນັ້ນເພີ່ມຮາກຂອງ -\frac{2}{3} ໃສ່ທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ. ຂັ້ນຕອນນີ້ຈະເຮັດໃຫ້ຂ້າງຊ້າຍຂອງສົມຜົນເປັນຮາກສົມບູນ.
x^{2}-\frac{4}{3}x+\frac{4}{9}=\frac{-4+4}{9}
ຮາກທີສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ -\frac{2}{3} ໂດຍຮາກທີສອງຂອງທັງຕົວສເສດ ແລະ ຕົວຫານຂອງເສດສ່ວນ.
x^{2}-\frac{4}{3}x+\frac{4}{9}=0
ເພີ່ມ -\frac{4}{9} ໃສ່ \frac{4}{9} ໂດຍການຊອກຫາຕົວຫານທົ່ວໄປ ແລະ ການເພີ່ມຕົວເສດ. ຈາກນັ້ນ, ຫຼຸດເສດສ່ວນເປັນຈຳນວນໜ້ອຍທີ່ສຸດຫາກເປັນໄປໄດ້.
\left(x-\frac{2}{3}\right)^{2}=0
ຕົວປະກອບ x^{2}-\frac{4}{3}x+\frac{4}{9}. ໃນທົ່ວໄປ, ເມື່ອ x^{2}+bx+c ເປັນຮາກສົມບູນ, ມັນສາມາດເປັນຕົວປະກອບ \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} ໄດ້ສະເໝີ.
\sqrt{\left(x-\frac{2}{3}\right)^{2}}=\sqrt{0}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ.
x-\frac{2}{3}=0 x-\frac{2}{3}=0
ເຮັດໃຫ້ງ່າຍ.
x=\frac{2}{3} x=\frac{2}{3}
ເພີ່ມ \frac{2}{3} ໃສ່ທັງສອງດ້ານຂອງສົມຜົນ.
x=\frac{2}{3}
ຕອນນີ້ແກ້ໄຂສົມຜົນແລ້ວ. ວິທີແກ້ແມ່ນຄືກັນ.
ຕົວຢ່າງ
ສະສົມQuadratic
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometry
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
ສະສົມເສັ້ນ
y = 3x + 4
Arithmetic
699 * 533
Matrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
ສະສົມພ້ອມກັນ
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
ຄວາມແຕກແຍກ
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
ການຮວມ
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
ຂີດຈໍາກັດ
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}