Skip ໄປຫາເນື້ອຫາຫຼັກ
ແກ້ສຳລັບ x
Tick mark Image
Graph

ບັນຫາທີ່ຄ້າຍຄືກັນຈາກWeb Search

ແບ່ງປັນ

\left(36-4x\right)x=16
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ 9-x ດ້ວຍ 4.
36x-4x^{2}=16
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ 36-4x ດ້ວຍ x.
36x-4x^{2}-16=0
ລົບ 16 ອອກຈາກທັງສອງຂ້າງ.
-4x^{2}+36x-16=0
ສົມຜົນທັງໝົດຂອງແບບຟອມ ax^{2}+bx+c=0 ສາມາດຖືກແກ້ໄດ້ໂດຍໃຊ້ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນ: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນຈະໃຫ້ວິທີແກ້ສອງແບບ, ໜຶ່ງແມ່ນເມື່ອ ± ເປັນການບວກ ແລະ ອີກສອງແມ່ນເມື່ອມັນເປັນການລົບ.
x=\frac{-36±\sqrt{36^{2}-4\left(-4\right)\left(-16\right)}}{2\left(-4\right)}
ສົມຜົນນີ້ແມ່ນຢູ່ໃນຮູບແບບມາດຕະຖານ: ax^{2}+bx+c=0. ການແທນ -4 ສຳລັບ a, 36 ສຳລັບ b ແລະ -16 ສຳລັບ c ໃນສູດຄຳນວນກຳລັງສອງ, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-36±\sqrt{1296-4\left(-4\right)\left(-16\right)}}{2\left(-4\right)}
ຮາກທີ່ສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ 36.
x=\frac{-36±\sqrt{1296+16\left(-16\right)}}{2\left(-4\right)}
ຄູນ -4 ໃຫ້ກັບ -4.
x=\frac{-36±\sqrt{1296-256}}{2\left(-4\right)}
ຄູນ 16 ໃຫ້ກັບ -16.
x=\frac{-36±\sqrt{1040}}{2\left(-4\right)}
ເພີ່ມ 1296 ໃສ່ -256.
x=\frac{-36±4\sqrt{65}}{2\left(-4\right)}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງ 1040.
x=\frac{-36±4\sqrt{65}}{-8}
ຄູນ 2 ໃຫ້ກັບ -4.
x=\frac{4\sqrt{65}-36}{-8}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ x=\frac{-36±4\sqrt{65}}{-8} ເມື່ອ ± ບວກ. ເພີ່ມ -36 ໃສ່ 4\sqrt{65}.
x=\frac{9-\sqrt{65}}{2}
ຫານ -36+4\sqrt{65} ດ້ວຍ -8.
x=\frac{-4\sqrt{65}-36}{-8}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ x=\frac{-36±4\sqrt{65}}{-8} ເມື່ອ ± ເປັນລົບ. ລົບ 4\sqrt{65} ອອກຈາກ -36.
x=\frac{\sqrt{65}+9}{2}
ຫານ -36-4\sqrt{65} ດ້ວຍ -8.
x=\frac{9-\sqrt{65}}{2} x=\frac{\sqrt{65}+9}{2}
ຕອນນີ້ແກ້ໄຂສົມຜົນແລ້ວ.
\left(36-4x\right)x=16
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ 9-x ດ້ວຍ 4.
36x-4x^{2}=16
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ 36-4x ດ້ວຍ x.
-4x^{2}+36x=16
ສົມຜົນກຳລັງສອງແບບນີ້ສາມາດແກ້ໄດ້ໂດຍການເຮັດຮາກໃຫ້ສຳເລັດ. ເພື່ອສຳເລັດການເຮັດຮາກ, ສົມຜົນຈະຕ້ອງຢູ່ໃນຮູບແບບ x^{2}+bx=c ກ່ອນ.
\frac{-4x^{2}+36x}{-4}=\frac{16}{-4}
ຫານທັງສອງຂ້າງດ້ວຍ -4.
x^{2}+\frac{36}{-4}x=\frac{16}{-4}
ການຫານດ້ວຍ -4 ຈະຍົກເລີກການຄູນດ້ວຍ -4.
x^{2}-9x=\frac{16}{-4}
ຫານ 36 ດ້ວຍ -4.
x^{2}-9x=-4
ຫານ 16 ດ້ວຍ -4.
x^{2}-9x+\left(-\frac{9}{2}\right)^{2}=-4+\left(-\frac{9}{2}\right)^{2}
ຫານ -9, ຄ່າສຳປະສິດຂອງ x ດ້ວຍ 2 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ -\frac{9}{2}. ຈາກນັ້ນເພີ່ມຮາກຂອງ -\frac{9}{2} ໃສ່ທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ. ຂັ້ນຕອນນີ້ຈະເຮັດໃຫ້ຂ້າງຊ້າຍຂອງສົມຜົນເປັນຮາກສົມບູນ.
x^{2}-9x+\frac{81}{4}=-4+\frac{81}{4}
ຮາກທີສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ -\frac{9}{2} ໂດຍຮາກທີສອງຂອງທັງຕົວສເສດ ແລະ ຕົວຫານຂອງເສດສ່ວນ.
x^{2}-9x+\frac{81}{4}=\frac{65}{4}
ເພີ່ມ -4 ໃສ່ \frac{81}{4}.
\left(x-\frac{9}{2}\right)^{2}=\frac{65}{4}
ຕົວປະກອບ x^{2}-9x+\frac{81}{4}. ໃນທົ່ວໄປ, ເມື່ອ x^{2}+bx+c ເປັນຮາກສົມບູນ, ມັນສາມາດເປັນຕົວປະກອບ \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} ໄດ້ສະເໝີ.
\sqrt{\left(x-\frac{9}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{65}{4}}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ.
x-\frac{9}{2}=\frac{\sqrt{65}}{2} x-\frac{9}{2}=-\frac{\sqrt{65}}{2}
ເຮັດໃຫ້ງ່າຍ.
x=\frac{\sqrt{65}+9}{2} x=\frac{9-\sqrt{65}}{2}
ເພີ່ມ \frac{9}{2} ໃສ່ທັງສອງດ້ານຂອງສົມຜົນ.