ແກ້ສຳລັບ x
x=-31
x=40
Graph
ແບ່ງປັນ
ສໍາເນົາຄລິບ
\left(6x+30\right)\times 2x+\left(6x-48\right)\times 3x=\left(x-8\right)\left(x+5\right)\left(5\times 6+1\right)
x ແບບຫຼາກຫຼາຍບໍ່ສາມາດເທົ່າກັບຄ່າໃດຂອງ -5,8 ໄດ້ເນື່ອງຈາກບໍ່ໄດ້ລະບຸການຫານດ້ວຍສູນ. ຄູນສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນດ້ວຍ 6\left(x-8\right)\left(x+5\right), ຕົວຄູນທົ່ວໄປທີ່ໜ້ອຍທີ່ສຸດຂອງ x-8,x+5,6.
\left(12x+60\right)x+\left(6x-48\right)\times 3x=\left(x-8\right)\left(x+5\right)\left(5\times 6+1\right)
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ 6x+30 ດ້ວຍ 2.
12x^{2}+60x+\left(6x-48\right)\times 3x=\left(x-8\right)\left(x+5\right)\left(5\times 6+1\right)
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ 12x+60 ດ້ວຍ x.
12x^{2}+60x+\left(18x-144\right)x=\left(x-8\right)\left(x+5\right)\left(5\times 6+1\right)
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ 6x-48 ດ້ວຍ 3.
12x^{2}+60x+18x^{2}-144x=\left(x-8\right)\left(x+5\right)\left(5\times 6+1\right)
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ 18x-144 ດ້ວຍ x.
30x^{2}+60x-144x=\left(x-8\right)\left(x+5\right)\left(5\times 6+1\right)
ຮວມ 12x^{2} ແລະ 18x^{2} ເພື່ອຮັບ 30x^{2}.
30x^{2}-84x=\left(x-8\right)\left(x+5\right)\left(5\times 6+1\right)
ຮວມ 60x ແລະ -144x ເພື່ອຮັບ -84x.
30x^{2}-84x=\left(x-8\right)\left(x+5\right)\left(30+1\right)
ຄູນ 5 ກັບ 6 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ 30.
30x^{2}-84x=\left(x-8\right)\left(x+5\right)\times 31
ເພີ່ມ 30 ແລະ 1 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ 31.
30x^{2}-84x=\left(x^{2}-3x-40\right)\times 31
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ x-8 ດ້ວຍ x+5 ແລ້ວຮວມຄຳທີ່ຄ້າຍກັນ.
30x^{2}-84x=31x^{2}-93x-1240
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ x^{2}-3x-40 ດ້ວຍ 31.
30x^{2}-84x-31x^{2}=-93x-1240
ລົບ 31x^{2} ອອກຈາກທັງສອງຂ້າງ.
-x^{2}-84x=-93x-1240
ຮວມ 30x^{2} ແລະ -31x^{2} ເພື່ອຮັບ -x^{2}.
-x^{2}-84x+93x=-1240
ເພີ່ມ 93x ໃສ່ທັງສອງດ້ານ.
-x^{2}+9x=-1240
ຮວມ -84x ແລະ 93x ເພື່ອຮັບ 9x.
-x^{2}+9x+1240=0
ເພີ່ມ 1240 ໃສ່ທັງສອງດ້ານ.
x=\frac{-9±\sqrt{9^{2}-4\left(-1\right)\times 1240}}{2\left(-1\right)}
ສົມຜົນນີ້ແມ່ນຢູ່ໃນຮູບແບບມາດຕະຖານ: ax^{2}+bx+c=0. ການແທນ -1 ສຳລັບ a, 9 ສຳລັບ b ແລະ 1240 ສຳລັບ c ໃນສູດຄຳນວນກຳລັງສອງ, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-9±\sqrt{81-4\left(-1\right)\times 1240}}{2\left(-1\right)}
ຮາກທີ່ສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ 9.
x=\frac{-9±\sqrt{81+4\times 1240}}{2\left(-1\right)}
ຄູນ -4 ໃຫ້ກັບ -1.
x=\frac{-9±\sqrt{81+4960}}{2\left(-1\right)}
ຄູນ 4 ໃຫ້ກັບ 1240.
x=\frac{-9±\sqrt{5041}}{2\left(-1\right)}
ເພີ່ມ 81 ໃສ່ 4960.
x=\frac{-9±71}{2\left(-1\right)}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງ 5041.
x=\frac{-9±71}{-2}
ຄູນ 2 ໃຫ້ກັບ -1.
x=\frac{62}{-2}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ x=\frac{-9±71}{-2} ເມື່ອ ± ບວກ. ເພີ່ມ -9 ໃສ່ 71.
x=-31
ຫານ 62 ດ້ວຍ -2.
x=-\frac{80}{-2}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ x=\frac{-9±71}{-2} ເມື່ອ ± ເປັນລົບ. ລົບ 71 ອອກຈາກ -9.
x=40
ຫານ -80 ດ້ວຍ -2.
x=-31 x=40
ຕອນນີ້ແກ້ໄຂສົມຜົນແລ້ວ.
\left(6x+30\right)\times 2x+\left(6x-48\right)\times 3x=\left(x-8\right)\left(x+5\right)\left(5\times 6+1\right)
x ແບບຫຼາກຫຼາຍບໍ່ສາມາດເທົ່າກັບຄ່າໃດຂອງ -5,8 ໄດ້ເນື່ອງຈາກບໍ່ໄດ້ລະບຸການຫານດ້ວຍສູນ. ຄູນສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນດ້ວຍ 6\left(x-8\right)\left(x+5\right), ຕົວຄູນທົ່ວໄປທີ່ໜ້ອຍທີ່ສຸດຂອງ x-8,x+5,6.
\left(12x+60\right)x+\left(6x-48\right)\times 3x=\left(x-8\right)\left(x+5\right)\left(5\times 6+1\right)
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ 6x+30 ດ້ວຍ 2.
12x^{2}+60x+\left(6x-48\right)\times 3x=\left(x-8\right)\left(x+5\right)\left(5\times 6+1\right)
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ 12x+60 ດ້ວຍ x.
12x^{2}+60x+\left(18x-144\right)x=\left(x-8\right)\left(x+5\right)\left(5\times 6+1\right)
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ 6x-48 ດ້ວຍ 3.
12x^{2}+60x+18x^{2}-144x=\left(x-8\right)\left(x+5\right)\left(5\times 6+1\right)
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ 18x-144 ດ້ວຍ x.
30x^{2}+60x-144x=\left(x-8\right)\left(x+5\right)\left(5\times 6+1\right)
ຮວມ 12x^{2} ແລະ 18x^{2} ເພື່ອຮັບ 30x^{2}.
30x^{2}-84x=\left(x-8\right)\left(x+5\right)\left(5\times 6+1\right)
ຮວມ 60x ແລະ -144x ເພື່ອຮັບ -84x.
30x^{2}-84x=\left(x-8\right)\left(x+5\right)\left(30+1\right)
ຄູນ 5 ກັບ 6 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ 30.
30x^{2}-84x=\left(x-8\right)\left(x+5\right)\times 31
ເພີ່ມ 30 ແລະ 1 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ 31.
30x^{2}-84x=\left(x^{2}-3x-40\right)\times 31
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ x-8 ດ້ວຍ x+5 ແລ້ວຮວມຄຳທີ່ຄ້າຍກັນ.
30x^{2}-84x=31x^{2}-93x-1240
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ x^{2}-3x-40 ດ້ວຍ 31.
30x^{2}-84x-31x^{2}=-93x-1240
ລົບ 31x^{2} ອອກຈາກທັງສອງຂ້າງ.
-x^{2}-84x=-93x-1240
ຮວມ 30x^{2} ແລະ -31x^{2} ເພື່ອຮັບ -x^{2}.
-x^{2}-84x+93x=-1240
ເພີ່ມ 93x ໃສ່ທັງສອງດ້ານ.
-x^{2}+9x=-1240
ຮວມ -84x ແລະ 93x ເພື່ອຮັບ 9x.
\frac{-x^{2}+9x}{-1}=-\frac{1240}{-1}
ຫານທັງສອງຂ້າງດ້ວຍ -1.
x^{2}+\frac{9}{-1}x=-\frac{1240}{-1}
ການຫານດ້ວຍ -1 ຈະຍົກເລີກການຄູນດ້ວຍ -1.
x^{2}-9x=-\frac{1240}{-1}
ຫານ 9 ດ້ວຍ -1.
x^{2}-9x=1240
ຫານ -1240 ດ້ວຍ -1.
x^{2}-9x+\left(-\frac{9}{2}\right)^{2}=1240+\left(-\frac{9}{2}\right)^{2}
ຫານ -9, ຄ່າສຳປະສິດຂອງ x ດ້ວຍ 2 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ -\frac{9}{2}. ຈາກນັ້ນເພີ່ມຮາກຂອງ -\frac{9}{2} ໃສ່ທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ. ຂັ້ນຕອນນີ້ຈະເຮັດໃຫ້ຂ້າງຊ້າຍຂອງສົມຜົນເປັນຮາກສົມບູນ.
x^{2}-9x+\frac{81}{4}=1240+\frac{81}{4}
ຮາກທີສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ -\frac{9}{2} ໂດຍຮາກທີສອງຂອງທັງຕົວສເສດ ແລະ ຕົວຫານຂອງເສດສ່ວນ.
x^{2}-9x+\frac{81}{4}=\frac{5041}{4}
ເພີ່ມ 1240 ໃສ່ \frac{81}{4}.
\left(x-\frac{9}{2}\right)^{2}=\frac{5041}{4}
ຕົວປະກອບ x^{2}-9x+\frac{81}{4}. ໃນທົ່ວໄປ, ເມື່ອ x^{2}+bx+c ເປັນຮາກສົມບູນ, ມັນສາມາດເປັນຕົວປະກອບ \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} ໄດ້ສະເໝີ.
\sqrt{\left(x-\frac{9}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{5041}{4}}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ.
x-\frac{9}{2}=\frac{71}{2} x-\frac{9}{2}=-\frac{71}{2}
ເຮັດໃຫ້ງ່າຍ.
x=40 x=-31
ເພີ່ມ \frac{9}{2} ໃສ່ທັງສອງດ້ານຂອງສົມຜົນ.
ຕົວຢ່າງ
ສະສົມQuadratic
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometry
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
ສະສົມເສັ້ນ
y = 3x + 4
Arithmetic
699 * 533
Matrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
ສະສົມພ້ອມກັນ
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
ຄວາມແຕກແຍກ
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
ການຮວມ
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
ຂີດຈໍາກັດ
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}