Skip ໄປຫາເນື້ອຫາຫຼັກ
ແກ້ສຳລັບ x
Tick mark Image
Graph

ບັນຫາທີ່ຄ້າຍຄືກັນຈາກWeb Search

ແບ່ງປັນ

2x^{2}+1=\frac{1}{6}\left(x-1\right)\left(x+4\right)\left(2\times 2^{2}+1\right)
x ແບບຫຼາກຫຼາຍບໍ່ສາມາດເທົ່າກັບຄ່າໃດຂອງ -4,1 ໄດ້ເນື່ອງຈາກບໍ່ໄດ້ລະບຸການຫານດ້ວຍສູນ. ຄູນທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນດ້ວຍ \left(x-1\right)\left(x+4\right).
2x^{2}+1=\frac{1}{6}\left(x-1\right)\left(x+4\right)\left(2^{3}+1\right)
ເພື່ອຄູນເລກກຳລັງຂອງຖານດຽວກັນ, ໃຫ້ບວກເລກກຳລັງຂອງພວກມັນ. ບວກ 1 ແລະ 2 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ 3.
2x^{2}+1=\frac{1}{6}\left(x-1\right)\left(x+4\right)\left(8+1\right)
ຄຳນວນ 2 ກຳລັງ 3 ແລະ ໄດ້ 8.
2x^{2}+1=\frac{1}{6}\left(x-1\right)\left(x+4\right)\times 9
ເພີ່ມ 8 ແລະ 1 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ 9.
2x^{2}+1=\frac{3}{2}\left(x-1\right)\left(x+4\right)
ຄູນ \frac{1}{6} ກັບ 9 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ \frac{3}{2}.
2x^{2}+1=\left(\frac{3}{2}x-\frac{3}{2}\right)\left(x+4\right)
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ \frac{3}{2} ດ້ວຍ x-1.
2x^{2}+1=\frac{3}{2}x^{2}+\frac{9}{2}x-6
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ \frac{3}{2}x-\frac{3}{2} ດ້ວຍ x+4 ແລ້ວຮວມຄຳທີ່ຄ້າຍກັນ.
2x^{2}+1-\frac{3}{2}x^{2}=\frac{9}{2}x-6
ລົບ \frac{3}{2}x^{2} ອອກຈາກທັງສອງຂ້າງ.
\frac{1}{2}x^{2}+1=\frac{9}{2}x-6
ຮວມ 2x^{2} ແລະ -\frac{3}{2}x^{2} ເພື່ອຮັບ \frac{1}{2}x^{2}.
\frac{1}{2}x^{2}+1-\frac{9}{2}x=-6
ລົບ \frac{9}{2}x ອອກຈາກທັງສອງຂ້າງ.
\frac{1}{2}x^{2}+1-\frac{9}{2}x+6=0
ເພີ່ມ 6 ໃສ່ທັງສອງດ້ານ.
\frac{1}{2}x^{2}+7-\frac{9}{2}x=0
ເພີ່ມ 1 ແລະ 6 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ 7.
\frac{1}{2}x^{2}-\frac{9}{2}x+7=0
ສົມຜົນທັງໝົດຂອງແບບຟອມ ax^{2}+bx+c=0 ສາມາດຖືກແກ້ໄດ້ໂດຍໃຊ້ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນ: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. ສູດຄຳນວນສົມຜົນສອງຊັ້ນຈະໃຫ້ວິທີແກ້ສອງແບບ, ໜຶ່ງແມ່ນເມື່ອ ± ເປັນການບວກ ແລະ ອີກສອງແມ່ນເມື່ອມັນເປັນການລົບ.
x=\frac{-\left(-\frac{9}{2}\right)±\sqrt{\left(-\frac{9}{2}\right)^{2}-4\times \frac{1}{2}\times 7}}{2\times \frac{1}{2}}
ສົມຜົນນີ້ແມ່ນຢູ່ໃນຮູບແບບມາດຕະຖານ: ax^{2}+bx+c=0. ການແທນ \frac{1}{2} ສຳລັບ a, -\frac{9}{2} ສຳລັບ b ແລະ 7 ສຳລັບ c ໃນສູດຄຳນວນກຳລັງສອງ, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-\frac{9}{2}\right)±\sqrt{\frac{81}{4}-4\times \frac{1}{2}\times 7}}{2\times \frac{1}{2}}
ຮາກທີສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ -\frac{9}{2} ໂດຍຮາກທີສອງຂອງທັງຕົວສເສດ ແລະ ຕົວຫານຂອງເສດສ່ວນ.
x=\frac{-\left(-\frac{9}{2}\right)±\sqrt{\frac{81}{4}-2\times 7}}{2\times \frac{1}{2}}
ຄູນ -4 ໃຫ້ກັບ \frac{1}{2}.
x=\frac{-\left(-\frac{9}{2}\right)±\sqrt{\frac{81}{4}-14}}{2\times \frac{1}{2}}
ຄູນ -2 ໃຫ້ກັບ 7.
x=\frac{-\left(-\frac{9}{2}\right)±\sqrt{\frac{25}{4}}}{2\times \frac{1}{2}}
ເພີ່ມ \frac{81}{4} ໃສ່ -14.
x=\frac{-\left(-\frac{9}{2}\right)±\frac{5}{2}}{2\times \frac{1}{2}}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງ \frac{25}{4}.
x=\frac{\frac{9}{2}±\frac{5}{2}}{2\times \frac{1}{2}}
ຈຳນວນກົງກັນຂ້າມຂອງ -\frac{9}{2} ແມ່ນ \frac{9}{2}.
x=\frac{\frac{9}{2}±\frac{5}{2}}{1}
ຄູນ 2 ໃຫ້ກັບ \frac{1}{2}.
x=\frac{7}{1}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ x=\frac{\frac{9}{2}±\frac{5}{2}}{1} ເມື່ອ ± ບວກ. ເພີ່ມ \frac{9}{2} ໃສ່ \frac{5}{2} ໂດຍການຊອກຫາຕົວຫານທົ່ວໄປ ແລະ ການເພີ່ມຕົວເສດ. ຈາກນັ້ນ, ຫຼຸດເສດສ່ວນເປັນຈຳນວນໜ້ອຍທີ່ສຸດຫາກເປັນໄປໄດ້.
x=7
ຫານ 7 ດ້ວຍ 1.
x=\frac{2}{1}
ຕອນນີ້ໃຫ້ແກ້ສົມຜົນ x=\frac{\frac{9}{2}±\frac{5}{2}}{1} ເມື່ອ ± ເປັນລົບ. ລົບ \frac{5}{2} ອອກຈາກ \frac{9}{2} ໂດຍການຊອກາຕົວຫານ ແລະ ລົບຕົວເສດອອກໄປ. ຈາກນັ້ນຫຼຸດເສດສ່ວນໃຫ້ເຫຼືອໜ້ອຍທີ່ສຸດຫາກເປັນໄປໄດ້.
x=2
ຫານ 2 ດ້ວຍ 1.
x=7 x=2
ຕອນນີ້ແກ້ໄຂສົມຜົນແລ້ວ.
2x^{2}+1=\frac{1}{6}\left(x-1\right)\left(x+4\right)\left(2\times 2^{2}+1\right)
x ແບບຫຼາກຫຼາຍບໍ່ສາມາດເທົ່າກັບຄ່າໃດຂອງ -4,1 ໄດ້ເນື່ອງຈາກບໍ່ໄດ້ລະບຸການຫານດ້ວຍສູນ. ຄູນທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນດ້ວຍ \left(x-1\right)\left(x+4\right).
2x^{2}+1=\frac{1}{6}\left(x-1\right)\left(x+4\right)\left(2^{3}+1\right)
ເພື່ອຄູນເລກກຳລັງຂອງຖານດຽວກັນ, ໃຫ້ບວກເລກກຳລັງຂອງພວກມັນ. ບວກ 1 ແລະ 2 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ 3.
2x^{2}+1=\frac{1}{6}\left(x-1\right)\left(x+4\right)\left(8+1\right)
ຄຳນວນ 2 ກຳລັງ 3 ແລະ ໄດ້ 8.
2x^{2}+1=\frac{1}{6}\left(x-1\right)\left(x+4\right)\times 9
ເພີ່ມ 8 ແລະ 1 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ 9.
2x^{2}+1=\frac{3}{2}\left(x-1\right)\left(x+4\right)
ຄູນ \frac{1}{6} ກັບ 9 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ \frac{3}{2}.
2x^{2}+1=\left(\frac{3}{2}x-\frac{3}{2}\right)\left(x+4\right)
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ \frac{3}{2} ດ້ວຍ x-1.
2x^{2}+1=\frac{3}{2}x^{2}+\frac{9}{2}x-6
ໃຊ້ຄຸນສົມບັດການແຈກແຈງເພື່ອຄູນ \frac{3}{2}x-\frac{3}{2} ດ້ວຍ x+4 ແລ້ວຮວມຄຳທີ່ຄ້າຍກັນ.
2x^{2}+1-\frac{3}{2}x^{2}=\frac{9}{2}x-6
ລົບ \frac{3}{2}x^{2} ອອກຈາກທັງສອງຂ້າງ.
\frac{1}{2}x^{2}+1=\frac{9}{2}x-6
ຮວມ 2x^{2} ແລະ -\frac{3}{2}x^{2} ເພື່ອຮັບ \frac{1}{2}x^{2}.
\frac{1}{2}x^{2}+1-\frac{9}{2}x=-6
ລົບ \frac{9}{2}x ອອກຈາກທັງສອງຂ້າງ.
\frac{1}{2}x^{2}-\frac{9}{2}x=-6-1
ລົບ 1 ອອກຈາກທັງສອງຂ້າງ.
\frac{1}{2}x^{2}-\frac{9}{2}x=-7
ລົບ 1 ອອກຈາກ -6 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ -7.
\frac{\frac{1}{2}x^{2}-\frac{9}{2}x}{\frac{1}{2}}=-\frac{7}{\frac{1}{2}}
ຄູນທັງສອງຂ້າງດ້ວຍ 2.
x^{2}+\left(-\frac{\frac{9}{2}}{\frac{1}{2}}\right)x=-\frac{7}{\frac{1}{2}}
ການຫານດ້ວຍ \frac{1}{2} ຈະຍົກເລີກການຄູນດ້ວຍ \frac{1}{2}.
x^{2}-9x=-\frac{7}{\frac{1}{2}}
ຫານ -\frac{9}{2} ດ້ວຍ \frac{1}{2} ໂດຍການຄູນ -\frac{9}{2} ໂດຍຕົວເລກທີ່ກັບກັນຂອງ \frac{1}{2}.
x^{2}-9x=-14
ຫານ -7 ດ້ວຍ \frac{1}{2} ໂດຍການຄູນ -7 ໂດຍຕົວເລກທີ່ກັບກັນຂອງ \frac{1}{2}.
x^{2}-9x+\left(-\frac{9}{2}\right)^{2}=-14+\left(-\frac{9}{2}\right)^{2}
ຫານ -9, ຄ່າສຳປະສິດຂອງ x ດ້ວຍ 2 ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ -\frac{9}{2}. ຈາກນັ້ນເພີ່ມຮາກຂອງ -\frac{9}{2} ໃສ່ທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ. ຂັ້ນຕອນນີ້ຈະເຮັດໃຫ້ຂ້າງຊ້າຍຂອງສົມຜົນເປັນຮາກສົມບູນ.
x^{2}-9x+\frac{81}{4}=-14+\frac{81}{4}
ຮາກທີສອງຂອງຄ່າສະເລ່ຍ -\frac{9}{2} ໂດຍຮາກທີສອງຂອງທັງຕົວສເສດ ແລະ ຕົວຫານຂອງເສດສ່ວນ.
x^{2}-9x+\frac{81}{4}=\frac{25}{4}
ເພີ່ມ -14 ໃສ່ \frac{81}{4}.
\left(x-\frac{9}{2}\right)^{2}=\frac{25}{4}
ຕົວປະກອບ x^{2}-9x+\frac{81}{4}. ໃນທົ່ວໄປ, ເມື່ອ x^{2}+bx+c ເປັນຮາກສົມບູນ, ມັນສາມາດເປັນຕົວປະກອບ \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} ໄດ້ສະເໝີ.
\sqrt{\left(x-\frac{9}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{25}{4}}
ເອົາຮາກຂັ້ນສອງຂອງທັງສອງຂ້າງຂອງສົມຜົນ.
x-\frac{9}{2}=\frac{5}{2} x-\frac{9}{2}=-\frac{5}{2}
ເຮັດໃຫ້ງ່າຍ.
x=7 x=2
ເພີ່ມ \frac{9}{2} ໃສ່ທັງສອງດ້ານຂອງສົມຜົນ.