ដោះស្រាយសម្រាប់ m (complex solution)
\left\{\begin{matrix}m=-\frac{z}{pq-1}\text{, }&p=0\text{ or }q\neq \frac{1}{p}\\m\in \mathrm{C}\text{, }&z=0\text{ and }q=\frac{1}{p}\text{ and }p\neq 0\end{matrix}\right.
ដោះស្រាយសម្រាប់ p (complex solution)
\left\{\begin{matrix}p=\frac{m-z}{mq}\text{, }&m\neq 0\text{ and }q\neq 0\\p\in \mathrm{C}\text{, }&\left(z=m\text{ and }q=0\right)\text{ or }\left(z=0\text{ and }m=0\right)\end{matrix}\right.
ដោះស្រាយសម្រាប់ m
\left\{\begin{matrix}m=-\frac{z}{pq-1}\text{, }&p=0\text{ or }q\neq \frac{1}{p}\\m\in \mathrm{R}\text{, }&z=0\text{ and }q=\frac{1}{p}\text{ and }p\neq 0\end{matrix}\right.
ដោះស្រាយសម្រាប់ p
\left\{\begin{matrix}p=\frac{m-z}{mq}\text{, }&m\neq 0\text{ and }q\neq 0\\p\in \mathrm{R}\text{, }&\left(z=m\text{ and }q=0\right)\text{ or }\left(z=0\text{ and }m=0\right)\end{matrix}\right.
ចែករំលែក
ចម្លង ទៅ ក្តារ បន្ទះ ឃ្លីប
m-qpm=z
ប្ដូរផ្នែកទាំងពីរ ដើម្បីឲ្យតួអថេរទាំងអស់ស្ថិតនៅផ្នែកខាងឆ្វេង។
-mpq+m=z
តម្រៀបលំដាប់តួឡើងវិញ។
\left(-pq+1\right)m=z
បន្សំតួទាំងអស់ដែលមាន m។
\left(1-pq\right)m=z
សមីការឥឡូវនេះស្ថិតនៅក្នុងទម្រង់ស្ដង់ដារ។
\frac{\left(1-pq\right)m}{1-pq}=\frac{z}{1-pq}
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង -pq+1។
m=\frac{z}{1-pq}
ការចែកនឹង -pq+1 មិនធ្វើប្រមាណវិធីគុណនឹង -pq+1 ឡើងវិញ។
m-qpm=z
ប្ដូរផ្នែកទាំងពីរ ដើម្បីឲ្យតួអថេរទាំងអស់ស្ថិតនៅផ្នែកខាងឆ្វេង។
-qpm=z-m
ដក m ពីជ្រុងទាំងពីរ។
\left(-mq\right)p=z-m
សមីការឥឡូវនេះស្ថិតនៅក្នុងទម្រង់ស្ដង់ដារ។
\frac{\left(-mq\right)p}{-mq}=\frac{z-m}{-mq}
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង -qm។
p=\frac{z-m}{-mq}
ការចែកនឹង -qm មិនធ្វើប្រមាណវិធីគុណនឹង -qm ឡើងវិញ។
p=-\frac{z-m}{mq}
ចែក z-m នឹង -qm។
m-qpm=z
ប្ដូរផ្នែកទាំងពីរ ដើម្បីឲ្យតួអថេរទាំងអស់ស្ថិតនៅផ្នែកខាងឆ្វេង។
-mpq+m=z
តម្រៀបលំដាប់តួឡើងវិញ។
\left(-pq+1\right)m=z
បន្សំតួទាំងអស់ដែលមាន m។
\left(1-pq\right)m=z
សមីការឥឡូវនេះស្ថិតនៅក្នុងទម្រង់ស្ដង់ដារ។
\frac{\left(1-pq\right)m}{1-pq}=\frac{z}{1-pq}
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង -pq+1។
m=\frac{z}{1-pq}
ការចែកនឹង -pq+1 មិនធ្វើប្រមាណវិធីគុណនឹង -pq+1 ឡើងវិញ។
m-qpm=z
ប្ដូរផ្នែកទាំងពីរ ដើម្បីឲ្យតួអថេរទាំងអស់ស្ថិតនៅផ្នែកខាងឆ្វេង។
-qpm=z-m
ដក m ពីជ្រុងទាំងពីរ។
\left(-mq\right)p=z-m
សមីការឥឡូវនេះស្ថិតនៅក្នុងទម្រង់ស្ដង់ដារ។
\frac{\left(-mq\right)p}{-mq}=\frac{z-m}{-mq}
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង -qm។
p=\frac{z-m}{-mq}
ការចែកនឹង -qm មិនធ្វើប្រមាណវិធីគុណនឹង -qm ឡើងវិញ។
p=-\frac{z-m}{mq}
ចែក z-m នឹង -qm។
ឧទាហរណ៏
សមីការ Quadratic
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
ត្រីកោណមាត្រ
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
សមីការ Linear
y = 3x + 4
គណិតវិទ្យា
699 * 533
ម៉ាទ្រីស
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
សមីការដំណាលគ្នា
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
ភាពខុសគ្នា
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
សមាហរណកម្ម
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
ដែន កំណត់
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}