ដោះស្រាយសម្រាប់ x
x=-1
x=\frac{2}{3}\approx 0.666666667
ក្រាហ្វ
ចែករំលែក
ចម្លង ទៅ ក្តារ បន្ទះ ឃ្លីប
1-x^{2}-2x^{2}=-1+x
ដក 2x^{2} ពីជ្រុងទាំងពីរ។
1-3x^{2}=-1+x
បន្សំ -x^{2} និង -2x^{2} ដើម្បីបាន -3x^{2}។
1-3x^{2}-\left(-1\right)=x
ដក -1 ពីជ្រុងទាំងពីរ។
1-3x^{2}+1=x
ភាពផ្ទុយគ្នានៃ -1 គឺ 1។
2\times 1-3x^{2}=x
បន្សំ 1 និង 1 ដើម្បីបាន 2\times 1។
2\times 1-3x^{2}-x=0
ដក x ពីជ្រុងទាំងពីរ។
2-3x^{2}-x=0
គុណ 2 និង 1 ដើម្បីបាន 2។
-3x^{2}-x+2=0
តម្រៀបពហុធារសារឡើងវិញដើម្បីដាក់វានៅក្នុងទម្រង់ស្ដង់ដារ។ ដាក់តួតាមលំដាប់ពីស្វ័យគុណខ្ពស់បំផុតទៅទាបបំផុត។
a+b=-1 ab=-3\times 2=-6
ដើម្បីដោះស្រាយសមីការ សូមដាក់ផ្នែកខាងឆ្វេងដាក់ជាកត្តាដោយការដាក់ជាក្រុម។ ដំបូង ផ្នែកខាងឆ្វេងត្រូវតែសរសេរឡើងវិញជា -3x^{2}+ax+bx+2។ ដើម្បីរក a និង b សូមបង្កើតប្រព័ន្ធដែលត្រូវដោះស្រាយ។
1,-6 2,-3
ដោយសារ ab ជាចំនួនអវិជ្ជមាន a និង b មានសញ្ញាផ្ទុយគ្នា។ ដោយសារ a+b ជាចំនួនអវិជ្ជមាន ចំនួនអវិជ្ជមានមានតម្លៃដាច់ខាតធំជាងចំនួនវិជ្ជមាន។ រាយឈ្មោះគូទាំងអស់ដែលផ្ដល់នូវផលគុណ -6។
1-6=-5 2-3=-1
គណនីផលបូកសម្រាប់គូនីមួយៗ។
a=2 b=-3
ចម្លើយគឺជាគូ ដែលផ្ដល់នូវផលបូក -1 ។
\left(-3x^{2}+2x\right)+\left(-3x+2\right)
សរសេរ -3x^{2}-x+2 ឡើងវិញជា \left(-3x^{2}+2x\right)+\left(-3x+2\right)។
-x\left(3x-2\right)-\left(3x-2\right)
ដាក់ជាកត្តា -x នៅក្នុងក្រុមទីមួយ និង -1 ក្រុមទីពីរចេញ។
\left(3x-2\right)\left(-x-1\right)
ដាក់ជាកត្តាលក្ខណៈធម្មតា 3x-2 ដោយប្រើលក្ខណៈបំបែក។
x=\frac{2}{3} x=-1
ដើម្បីរកចម្លើយសមីការរ សូមដោះស្រាយ 3x-2=0 និង -x-1=0។
1-x^{2}-2x^{2}=-1+x
ដក 2x^{2} ពីជ្រុងទាំងពីរ។
1-3x^{2}=-1+x
បន្សំ -x^{2} និង -2x^{2} ដើម្បីបាន -3x^{2}។
1-3x^{2}-\left(-1\right)=x
ដក -1 ពីជ្រុងទាំងពីរ។
1-3x^{2}+1=x
ភាពផ្ទុយគ្នានៃ -1 គឺ 1។
2\times 1-3x^{2}=x
បន្សំ 1 និង 1 ដើម្បីបាន 2\times 1។
2\times 1-3x^{2}-x=0
ដក x ពីជ្រុងទាំងពីរ។
2-3x^{2}-x=0
គុណ 2 និង 1 ដើម្បីបាន 2។
-3x^{2}-x+2=0
គ្រប់សមីការរដែលមានទម្រង់ ax^{2}+bx+c=0 អាចត្រូវបានដោះស្រាយដោយការប្រើរូបមន្តកាដ្រាទីក៖ \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}។ រូបមន្តកាដ្រាទីកផ្ដល់នូវចម្លើយពីរ ចម្លើយមួយគឺនៅពេល ± ជាផលបូក និងចម្លើយមួយទៀតនៅពេលវាជាផលដក។
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\left(-3\right)\times 2}}{2\left(-3\right)}
សមីការរនេះមានទម្រង់ស្ដង់ដារ៖ ax^{2}+bx+c=0។ ជំនួស -3 សម្រាប់ a, -1 សម្រាប់ b និង 2 សម្រាប់ c នៅក្នុងរូបមន្តកាដ្រាទីក, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}។
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+12\times 2}}{2\left(-3\right)}
គុណ -4 ដង -3។
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+24}}{2\left(-3\right)}
គុណ 12 ដង 2។
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{25}}{2\left(-3\right)}
បូក 1 ជាមួយ 24។
x=\frac{-\left(-1\right)±5}{2\left(-3\right)}
យកឬសការ៉េនៃ 25។
x=\frac{1±5}{2\left(-3\right)}
ភាពផ្ទុយគ្នានៃ -1 គឺ 1។
x=\frac{1±5}{-6}
គុណ 2 ដង -3។
x=\frac{6}{-6}
ឥឡូវដោះស្រាយសមីការរ x=\frac{1±5}{-6} នៅពេល ± គឺជាសញ្ញាបូក។ បូក 1 ជាមួយ 5។
x=-1
ចែក 6 នឹង -6។
x=-\frac{4}{-6}
ឥឡូវដោះស្រាយសមីការរ x=\frac{1±5}{-6} នៅពេល ± គឺជាសញ្ញាដក។ ដក 5 ពី 1។
x=\frac{2}{3}
កាត់បន្ថយប្រភាគ \frac{-4}{-6} ទៅតួដែលតូចបំផុតដោយដក និងលុបចេញ 2។
x=-1 x=\frac{2}{3}
សមីការរឥឡូវនេះត្រូវបានដោះស្រាយ។
1-x^{2}-2x^{2}=-1+x
ដក 2x^{2} ពីជ្រុងទាំងពីរ។
1-3x^{2}=-1+x
បន្សំ -x^{2} និង -2x^{2} ដើម្បីបាន -3x^{2}។
1-3x^{2}-x=-1
ដក x ពីជ្រុងទាំងពីរ។
-3x^{2}-x=-1-1
ដក 1 ពីជ្រុងទាំងពីរ។
-3x^{2}-x=-2
ដក 1 ពី -1 ដើម្បីបាន -2។
\frac{-3x^{2}-x}{-3}=-\frac{2}{-3}
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង -3។
x^{2}+\left(-\frac{1}{-3}\right)x=-\frac{2}{-3}
ការចែកនឹង -3 មិនធ្វើប្រមាណវិធីគុណនឹង -3 ឡើងវិញ។
x^{2}+\frac{1}{3}x=-\frac{2}{-3}
ចែក -1 នឹង -3។
x^{2}+\frac{1}{3}x=\frac{2}{3}
ចែក -2 នឹង -3។
x^{2}+\frac{1}{3}x+\left(\frac{1}{6}\right)^{2}=\frac{2}{3}+\left(\frac{1}{6}\right)^{2}
ចែក \frac{1}{3} ដែលជាមេគុណនៃតួ x នឹង 2 ដើម្បីបាន \frac{1}{6}។ បន្ទាប់មកបូកការ៉េនៃ \frac{1}{6} ជាមួយជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។ ជំហាននេះធ្វើឲ្យជ្រុងខាងឆ្វេងនៃសមីការរក្លាយជាការេប្រាកដមួយ។
x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}=\frac{2}{3}+\frac{1}{36}
លើក \frac{1}{6} ជាការ៉េដោយលើកជាការ៉េទាំងភាគយក និងភាគបែងនៃប្រភាគ។
x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}=\frac{25}{36}
បូក \frac{2}{3} ជាមួយ \frac{1}{36} ដោយការរកភាគបែងរួម និងបូកភាគយក។ បន្ទាប់មកបន្ថយប្រភាគទៅតួតូចបំផុតបើអាចធ្វើបាន។
\left(x+\frac{1}{6}\right)^{2}=\frac{25}{36}
ដាក់ជាកត្តា x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36} ។ ជាទូទៅ នៅពេល x^{2}+bx+c គឺជាការ៉េប្រាកដ វាតែងតែអាចត្រូវបានដាក់ជាកត្តាជា \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}។
\sqrt{\left(x+\frac{1}{6}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{25}{36}}
យកឬសការ៉េនៃជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការ។
x+\frac{1}{6}=\frac{5}{6} x+\frac{1}{6}=-\frac{5}{6}
ផ្ទៀងផ្ទាត់។
x=\frac{2}{3} x=-1
ដក \frac{1}{6} ពីជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
ឧទាហរណ៏
សមីការ Quadratic
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
ត្រីកោណមាត្រ
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
សមីការ Linear
y = 3x + 4
គណិតវិទ្យា
699 * 533
ម៉ាទ្រីស
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
សមីការដំណាលគ្នា
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
ភាពខុសគ្នា
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
សមាហរណកម្ម
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
ដែន កំណត់
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}